Zonnig en zinloos naar binnen (column)

8 maart 2010 - Door Cors van den Brink

Teruggekeerd uit het licht besneeuwde Nijverdal is het tijd om de zinnen te verzetten en naar Doha te gaan. Terwijl in de gracht voor mijn huis het water weer een dun vliesje ijs draagt, haal ik de zomerkleding uit de kast en denk aan de WK indoor in Sevilla in 1991. Onder een lekker zonnetje deden Elly van Hulst, Yvonne van der Kolk, Rob de Brouwer, Robin van Helden, Han Kulker en Ton Baltus hun warming-up op een 400 meter-baan náást de indoorhal. Om vervolgens binnen op een baantje van 200 meter hun wedstrijden af te werken. Want het was maart en dus winter en dan moet je binnen sporten.Het werd in Spanje een gedenkwaardig toernooi omdat Irina Sergeyeva – later Privalova – haar opwachting maakte in de internationale atletiekwereld met goud op de 60 meter en zilver op de 200 meter – achter Merlene Ottey, die met 22,24 een wereldrecord liep. Maar belangrijker voor Nederland: de Russische loste tweevoudig wereldkampioene Nellie Cooman af. De Rotterdamse sneuvelde zelf in de halve finale.
In Doha is het vandaag 29 graden, maar er zit vast nog wel genoeg aardolie in de bodem om de koelsystemen van de Aspire Dome op volle kracht te laten draaien.

Ook de heenreis kende al verrassingen. Bij een overstap in Barcelona bleek er plotseling een wilde staking te zijn uitgebroken bij Iberia. Niet alleen de Nederlandse journalisten kwamen vast te zitten. Ook de Duitse ploeg was er gestrand. De Spaanse luchtvaartmaatschappij wist niet hoe ze hun passagiers in Sevilla moesten krijgen en bood hotelkamers aan. Dat was niet bepaald de oplossing die ons voor ogen stond, temeer daar de volgende ochtend de eerste wedstrijden al op het programma stonden.


Ria Stalman, toen nog commentator voor Eurosport, en manager Jos Hermens togen naar de balie van Iberia. Vooral de opmerking dat het niet bepaald reclame zou zijn voor Barcelona, toen nog Olympische stad in wording, als een atlete als Heike Drechsler niet zou kunnen deelnemen in Sevilla, trof doel. Een toestel dat van Madrid op weg was naar Alicante werd omgeleid naar Barcelona en de grommende toeristen moesten accepteren dat er ook nog een tussenlanding in Sevilla werd ingelast. Maar Drechsler c.s. waren de volgende ochtend op tijd in de callroom.


Onlangs kondigden Lufthansa-piloten stakingen aan voor deze week en laat ik nu net met die maatschappij richting Qatar reizen …


Stalman zal er niet bij zijn en dat geldt ook voor veel van haar opvolgers. Nog nooit waren atleten uit zoveel landen aanwezig bij een WK indoor. Maar het zal amper opgemerkt worden, vanwege de deal die de IAAF sloot met de Zweedse media-partner IEC. Die probeert momenteel in Europa en Afrika de tv-rechten aan de man te brengen.


De IAAF stuurde vandaag een persbericht de wereld in dat als een fraai voorbeeld van voorlichters-waarheid gekenschetst kan worden. Voorzitter Lamine Diack is heel erg tevreden met de verkoop van de uitzendrechten voor deze WK, zo luidt de boodschap. Dat slaat waarschijnlijk op de lucratieve verkoop van de tv-rechten in Cyprus, waarover IEC onlangs een ronkend persbericht verspreidde.


Dat Diack ook blij is omdat de WK in bijvoorbeeld Groot-Brittannië alleen te volgen zal zijn op de website van een dagblad, lijkt minder aannemelijk. Bij de Duitse en Belgische publieke omroepen ontbreekt het toernooi in de aankondigingen en wat Studio Sport gaat doen, is nog niet duidelijk.


Het is veelzeggend dat noch de IAAF, noch IEC de atletiekliefhebber laat weten waar de wedstrijden wel en niet te zien zullen zijn. Nee, zo luidt het persbericht, er wordt momenteel naarstig gezocht naar “strategische en creatieve alternatieven”. Vrij vertaald: er wordt hier en daar nog een noodverbinding gelegd. Goed zoeken en veel zappen dus, komend weekend.

Geef een reactie