IAAF belooft WK-beelden, maar niet voor Nederland

11 maart 2010 - Door Cors van den Brink

De IAAF is van plan om vandaag nog een aanbod te doen om tv-beelden van de WK indoor in Doha via internet aan te bieden in Europa. Dat verklaarde een woordvoerder donderdagmorgen na afloop van de persconferentie rond het toernooi in Qatar.
Aanvulling: in Nederland zijn de beelden niet te zien, zo bleek vrijdag. De website is geblokt.
(foto: Erik van Leeuwen)

Zoals eerder gemeld is het WK in een aantal grote Europese landen, maar ook in Nederland, niet of nauwelijks te volgen op tv. Het media-bedrijf dat de rechten verkoopt, is er niet in geslaagd contracten af te sluiten met de omroepen daar. Dat leidde tot grote ontevredenheid bij de fans, onder meer in Groot-Brittannië waar de BBC buiten spel staat en een dagblad de rechten kocht voor een website.

Voorzitter Lamine Diack verweerde zich donderdag door erop te wijzen dat er twee jaar geleden wél contracten waren, maar het toernooi in Valencia ook nauwelijks aandacht kreeg van de omroepen in onder meer Frankrijk en Duitsland.

Dit is een van de redenen dat de IAAF naar alternatieven zoekt. Tussen de regels door valt ook te beluisteren dat de mondiale atletiekkoepel er niets voor voelt om de Europese publieke omroepen, verenigd in de EBU, voor een dubbeltje op de eerste rij te laten plaatsnemen. Het grootste probleem echter, aldus de woordvoerder, was gebrek aan tijd om de zaken tijdig te regelen, nadat het contract met mediabureau IEC in november is gesloten.

In breder opzicht spelen twee ontwikkelingen een rol bij de huidige situatie. Het aanbod sportevenementen is dermate groot, dat de omroepen er onvoldoende zendtijd voor hebben. In die concurrentie kan atletiek ondersneeuwen. Tijdens de Spelen van Beijing – waar zo’n probleem door een overmaat aan wedstrijden in twee weken tijd extra dringt – zocht de NOS al een oplossing door naast de reguliere uitzendingen op tv tien live-streams aan te bieden op internet. Daardoor was vrijwel alles wat in Peking gebeurde live te volgen.

Tijdens een bijeenkomst in het kader van het Olympisch Plan 2028 vertelde directeur Gerard Dielissen – die binnenkort overstapt naar de sportkoepel – onlangs dat dit een groot succes, gezien de hoge kijkcijfers. Atletiek bleek een van de toppers voor de kijkers op internet. Hij meldde er overigens eerlijk bij dat dit succes waarschijnlijk ook te maken had met het feit dat veel wedstrijden op uren waren dat de Nederlander op het werk was en kennelijk in de tijd van de baas kon kijken.

Een tweede ontwikkeling is van technische aard: televisie en internet vloeien steeds meer in elkaar over. Zodra het makkelijker wordt om live breedbeeld-aanbod van goede kwaliteit op grootbeeld-scherm in de huiskamer te bekijken en het televisietoestel gekoppeld is aan – of uitgerust is met – een computer met internetaansluiting, is de kijker niet meer afhankelijk van keuzes van de publieke omroep. Dan kan de IAAF, om bij dit voorbeeld te blijven, de atletiekliefhebber rechtstreeks bedienen met een eigen beeldverslag.

Als de belofte in de nog wat vage aankondiging van hedenochtend wordt waargemaakt, is het WK in Doha een voorproefje van dit verandering.

(Volg voor de actuele ontwikkelingen hieromtrent de website van de IAAF – zie de link in de rechterkolom).

Geef een reactie