Clay en Hardee en de strijd om titel van ‘world best athlete’

12 maart 2010 - Door Cors van den Brink

De Amerikaanse atletiek noemde de tweestrijd tussen Brian Clay en Trey Hardee bij de WK indoor vooraf als een gevecht om de eretitel van de “world greatest athlete”. Dat maakt wel duidelijk hoe atletiekfans in de VS de meerkamp beleven. Feit is dat met dit duo de olympisch én de wereldkampioen in de tienkamp het in Doha tegen elkaar opnemen.
Maar dat wil niet zeggen dat er niet meer gegadigden zijn voor het goud. Beiden slaagden er op de eerste dag niet in zich al los te maken van de rest van het veld.

Clay gaat aan de leiding, maar heeft slechts één punt voorsprong op Aleksey Drozdov (Rus). Hardee staat vijfde. Olympisch kampioen Clay moet het met zijn betrekkelijke geringe lengte vooral hebben van zijn snelheid, maar is met zijn explosiviteit ook een uitstekend werper. In de zevenkamp kan hij in dat opzicht alleen niet profiteren van het goede discuswerpen.

Maar het is een genoegen de Amerikaan zo soepel te zien bewegen, alsof niets hem moeite kost. Wereldkampioen Hardee daarentegen oogt als de noeste werker, die iedere prestatie op zichzelf lijkt te moeten veroveren.

Clay werd geboren in Austin, Texas, waar hij nu weer woont en traint, maar groeide op in Hawaï. Hij was en is daar nog altijd betrokken bij sport- en andere projecten. De Amerikaan is getrouwd en heeft twee kinderen.

Clay’s talenten zijn ontdekt door Chris Huffins, winnaar van het brons bij de Spelen van Sydney. Hij bracht hem in contact met Kevin Reid, een coach aan de Azusa Pacific University in het zuiden van Californië. Reid was eerder al coach van een andere grote naam in de Amerikaanse meerkamp: Dave Johnson, die in 1992 in Barcelona brons won.

Clay’s carrière is getekend door blessures. Hij had al deel mogen nemen aan de WK’s in Edmonton en Parijs, maar had in 2001 last van zijn heup en scheurde in 2003 een hamstring. In die jaren was Tom Pappas, ook al gekend om zijn blessureleed, zijn belangrijkste tegenstander in eigen land.

In 2004 won Clay een zilveren medaille bij de WK indoor in Boedapest, waar Roman Sebrle won. Een jaar later werd hij in Helsinki wereldkampioen op de tienkamp. Daarna volgden weer twee blessurejaren, met onder meer knieproblemen.

Zijn meest succesvolle jaar, 2008, begon met goud op de zevenkamp in Valencia, gevolgd door de overwinning in Peking. De puntentotalen uit dat jaar – 6371 in Valencia en 8832 bij de olympische trials – zijn z’n persoonlijk records.

Clay werd in China de opvolger van Dan O’Brien, de man die in 1996 de olympische tienkamp won. De drievoudig wereldkampioen had die titel in ’92 al voor het grijpen, maar wist zich toen niet te kwalificeren voor de Spelen in Barcelona. Hij faalde bij het polshoogspringen tijdens de trials. Daarmee viel ook een grote reclamecampagne van Reebok in het water, die ook al draaide om een tweestrijd om de hegemonie in de meerkamp, maar waarbij het ging om Dan & Dave: O’Brien tegen Johnson.

Afgelopen zomer zegde Clay af voor de Amerikaanse kampioenschappen en hij ontbrak daarom bij de WK in Berlijn. Hij had last van zijn hamstring. ‘Als er iemand mij gaat verslaan, wil ik dat dat gebeurt op een dag dat ik op mijn best ben’, zo lichtte hij die beslissing toe. Bovendien wilde de inmiddels 30-jarige atleet geen risico nemen met het oog op zijn drie belangrijkste doelen: de wereldrecords op de zeven- en tienkamp en de prolongatie van zijn olympische titel in Londen.

Daarbij zal hij dus onder meer moeten afrekenen met de vier jaar jongere Trey Hardee, de atleet uit het Amerikaanse Birmingham, die ook in Austin woont en traint, onder coach Mario Sategna

Hardee is een voormalig basketbalspeler – en ook 13 cm langer dan Clay. Hij koos pas voor de atletiek toen hij als junior uit het schoolteam werd gezet. Aanvankelijk koos hij voor het polshoogspringen, maar in 2005 won hij de NCAA-titel in de meerkamp. Drie jaar later won hij bij de olympische trials zilver achter Clay. Maar in Peking brak hij de meerkamp af nadat hij de aanvangshoogte miste bij het polshoogspringen.

‘Dat gaf me extra motivatie’, zei hij na zijn overwinning in Berlijn. ‘Ik verloor mijn plezier in 2008 en wilde dat dit jaar terugkrijgen.’

Geen van beiden heeft dit jaar al een zevenkamp gedaan. Sterker nog: Hardee’s p.r. stamt van vier jaar geleden, toen hij voor het laatst een indoormeerkamp afwerkte.

Of ze met hun titels ook buiten de atletiek daadwerkelijk eeuwige roem verdienen, is overigens nog de vraag. In één van de Amerikaanse dagbladen werd olympisch kampioen Clay onlangs geïntroduceerd met de relativerende omschrijving: de beste sportman ter wereld waar u nog nooit van hebt gehoord…

Atletenprofiel Clay / Hardee
Geb: 03-01-1980 / 07-02-1984
Lengte: 1,82 / 1,95
Gewicht: 72 / 82

Persoonlijke puntenrecords:
Tienkamp: 8832 / 8790
Zevenkamp: 6371 / 6208

Indoor p.r.’s en prestaties eerste dag in DohaClay: 6,65 – 7,78 – 16,21 – 2,10 – 7,71 – 5,15 – 2.49,41
Doha: 6,67 – 7,27 – 15,31 – 2,06 = 3549

Hardee: 6,71 – 7,85 – 14,75 – 2,04 – 7,70 – 5,30 – 2.53,29
Doha: 6,80 – 7,28 – 14,44 – 2,06 = 3450

Bronnen: IAAF, USATF, Wikipedia, website beide atleten.
Foto: Erik van Leeuwen.

Klik hier voor de website van Bryan Clay.
Klik hier voor de website van Trey Hardee.

Geef een reactie