Sedoc op zoek naar het ‘goede gevoel

12 maart 2010 - Door Cors van den Brink

Hij had een geweldig jaar in 2009, maar is ontevreden over zijn prestaties deze winter. Na de WK in Doha is er heel wat werk te verzetten om in Barcelona optimaal aan de start te verschijnen, zo weten Gregory Sedoc en Marita van Zwol nu al.
Met een zilveren medaille en een p.r. van 7,52 kwam Sedoc vorig jaar terug van de EK indoor in Turijn. Dit seizoen was hij nog niet sneller dan 7,61. ‘En daar moest ik heel hard voor werken, terwijl ik die tijd vorig jaar makkelijk liep’, zo kijkt hij in Doha terug op de aanloop naar de WK. Sedoc mist, zoals hij al enkele keren heeft herhaald dit seizoen, het ‘goede gevoel’.

Maar wat bedoelt hij daar eigenlijk mee?

Het lijkt maar moeilijk in woorden te vatten. Misschien blijkt het vooral uit de verzuchting dat hij bij geen van zijn wedstrijden het gevoel had dat hij zichzelf tegen moest houden, omdat hij té hard van stapel liep. Vorig jaar leverde zijn blakende vorm steeds nieuwe ervaringen op. In Turijn liep hij 7,68 – 7,61 – 7,55 en het leek geen enkele moeite te kosten. Bij de WK in Berlijn kwam hij in de halve finale en met een tijd van 13,43 evenaarde hij in de zomer van 2009 zijn p.r. uit het olympisch jaar 2008. Nu worstelt hij met zijn techniek en kan hij het gevoel van toen niet meer terugvinden. ‘En ik moet volle bak lopen voor 7,65.’

Terwijl hij dit WK in Qatar hoog aanslaat. ‘Iedereen is er. Liu Xiang komt zelfs over uit China, terwijl hij nauwelijks hersteld is. Dat geeft het belang van dit toernooi aan. Je kunt echt niet zeggen dat het “maar” indoor is.’

Dat zijn laatste wedstrijd, vorig weekend in Lievin, met een tijd van 7,74 een teleurstelling was, hoeft geen betoog. Coach Marita van Zwol relativeert met de opmerking dat hij die week nog hard had getraind, maar Sedoc wil dat argument eigenlijk niet gebruiken. Beiden zijn nog niet toe gekomen aan een evaluatie van dit seizoen, willen dat bewust uitstellen tot ná de WK.

Eén element roert Van Zwol al wel aan. Sedoc verbleef in november weer enkele weken in de VS om mee te trainen met de groep van Brooks Johnson. Hij heeft er geen horde aangeraakt en deed vooral basistraining: loopjes van 150 meter op gras, vaak op blote voeten en afgewisseld met allerlei oefeningen. ‘Maar daardoor zijn we wel later dan normaal aan de wedstrijdtraining begonnen, eigenlijk pas tijdens de stage in Zuid-Afrika.’

Sedoc haalt zijn impulsen uit verschillende bronnen. Hij traint regelmatig in de groep van de Duitser Ulli Knapp. Hij was ook al tweemaal bij Brooks Johnson in de VS. ‘Bij Ulli heeft hij een soort trainingskamp, met veel rust rond de trainingen’, zegt Van Zwol, die de coördinatie in handen heeft. Zelf reisde ze in mei vorig jaar mee naar de VS om de werkwijze van Johnson te leren kennen. Ze was enthousiast en inviteerde hem voor het trainerscongres in december op Papendal. Maar nu al staat vast dat Sedoc er komend voorjaar niet opnieuw heen zal gaan. ‘De tijd tussen deze WK en het EK is te kort’, vinden coach en atleet. Beter is het op Papendal – waar Sedoc gewoonlijk van dinsdag tot donderdag traint – hard te werken aan snelheid en techniek. ‘Die techniek is niet slecht en soms zelfs heel goed. Maar het is niet stabiel genoeg’, aldus de coach.

Sedoc loopt vrijdag om 15.50u (Ned. tijd) de series. De halve en hele finale staan pas op zondag op het programma. ‘Jammer. Ik loop het liefst drie keer op een dag; dat is met 60 meter goed mogelijk’, zegt hij.

De Nederlander staat met 7,61 gedeeld 13-de op de wereldranglijst van dit jaar. De snelste man van deze winter is de Amerikaan Terrence Trammell met 7,41. Wereld- en olympisch kampioen Dayron Robles liep 7,44. Liu Xiang liep nog niet sneller van 8,05, maar heeft een p.r. van 7,42.

(Foto: de drie Nederlandse deelnemers in Doha: Gregory Sedoc, Melissa Boekelman en Adriënne Herzog – foto Erik van Leeuwen)

Geef een reactie