Flitsen en foto´s uit Doha

14 maart 2010 - Door Cors van den Brink

In het gekrioel op en rond het soms veel te volle indoorbaantje van de indrukwekkende Aspire Dome van Doha waren dezer dagen de nodige opmerkelijke gebeurtenissen te noteren en te fotograferen. Zoals Steve Hooker´s concentratie, Lolo Jones´euforie, swingende Ethiopiërs en een vlotte jury bij de zandbak.

Kiezen
Een lastig momentje voor de organisatoren. Terwijl op het podium enkele hoogwaardigheidsbekleders zaterdag klaar stonden om medailles en bloemen uit te reiken, maakte Steve Hooker zich op voor zijn aanval op het wereldrecord polshoogspringen (6,15 – Sergey Bubka). De Australiër leefde in zijn eigen wereld en merkte niets van wat er om hem heen gebeurde. De jury dacht mee met de atleet en gaf hem voorrang.

Hooker bleef steken op 6,01. Vorig jaar sprong hij in januari in de buitenlucht in Perth 6,01 en een maand later indoor in Boston 6,06. In “onze” zomermaanden is het hem nog niet gelukt boven de zes meter uit te komen. Na de finale in Doha zei hij dat een wereldrecord eerder te verwachten is in een wedstrijd waar geen inspannende kwalificatieronde aan vooraf gaat.

Euforie
Lolo Jones haalde de finale van de 60m horden ternauwernood, omdat ze in de halve eindstrijd een van de eerste hordes vol raakte. Na haar overwinning in een Amerikaans record van 7,72 sprong ze zo hoog op tegen het kussen achter de finish, dat ze diep naar beneden viel. Daarna omarmde ze hoogspringster Chaunté Howard. Aangestoken door de euforie sprong Howard op haar beurt nog geen twee minuten later een beste seizoensprestatie (1,98), die later goed zou blijken voor het brons.

Swingend Ethiopië
Qatar leeft van de aardolie, maar leeft voornamelijk op de arbeid van buitenlandse werknemers. De Chinezen en Ethiopiërs onder hen hadden tijdens de WK de tijd van hun leven. Een half uur voor het eerste onderdeel begint, swingden en zongen de Ethiopiërs al, aangemoedigd door een acrobate die, hangend onder een grote luchtballon, de stadion rond ging. Toen Abubaker Kaki de 800m won, bleken er opeens ook veel Soedanezen in Doha werkzaam te zijn. Liu Xiang moest zijn supporters hoogst persoonlijk tot stilte manen voor hij in zijn serie van start kon gaan.

In de Here
Ze was nauwelijks over de finish of ze rukte het startnummer van haar borst. Op haar shirt had Gelete Burka een sticker geplakt met de tekst “Jesus is the way”.De schuchtere Ethiopische won brons op de 1500m en liep ingetogen haar ereronde aan de zijde van de uitbundige Kalkidan Gezahegne, die goud won. Op de 3000 meter werden de Ethiopiërs Tariku Bekele en Dejen Gebremeskel in de laatste ronde afgetroefd door een Amerikaan, een Spanjaard en een Keniaan: Bernard Lagat, Sergio Sanchez en Sammy Mutahi. Maar het Ethiopische publiek gaf Lagat een warm onthaal tijdens diens ereronde.

Yelena IsinbayevaSoms is er aanleiding om een verhaal van vroeger nog eens te herlezen.

Russische midden-afstand nog grotendeels afwezigMaria Savinova was met haar overwinning op de 800m de enige Russin die bij de midden-afstand het podium bereikte. Twee jaar geleden zetten IAAF en WADA in Valencia de val waarin een groot deel van de Russische topatletiek tussen 80 en 5000m bij de vrouwen verdween. Er bleek bij dopingcontroles op grote schaal gerommeld met urinestalen. De nummers 1 en 2 van de 1500 meter werden achteraf gediskwalificeerd. In Peking en ook afgelopen zomer in Berlijn ontbraken de Russinnen al op het podium. De opgelopen achterstand is nog niet goed gemaakt.

Videocamera meet afstand in het zand
Voor het eerst gebruikt de jury bij een groot internationaal toernooi een nieuw systeem om de afstand te meten bij het horizontale springen. Het Video Distance Measurement is ontwikkeld door Seiko.
Aan weerszijden van de zandbak zijn hoog boven de tribunes camera’s aangebracht. Vlak naast de bak liggen platte schijfjes die de opnamen ondersteunen. De opgenomen beelden worden op een computer gecombineerd en net als bij de finish van looponderdelen kan een cursor in de vorm van een lijn de juiste afstand bepalen.
Het systeem blijkt de wedstrijd aanzienlijk te versnellen, omdat er geen meetpunt meer in het zand geplaatst hoeft te worden. Vrijwel onmiddellijk nadat de atleet uit het zand is gestapt, kan de jury gaan harken.

Geef een reactie