Wereldrecord in een bijna lege hal

14 maart 2010 - Door Cors van den Brink

Als een vogel met de Franse driekleur wapperend achter zich aan, zo vloog hij laag over de rondbaan na zijn zesde en beslissende poging. Teddy Tamgho vestigde zijn wereldrecord hinkstapspringen terwijl het grootste deel van het publiek de hal al had verlaten en alle andere onderdelen hoog en breed voorbij waren. Na 16,90 in de kwalificatie sprong hij 17,90m.
De nu 20-jarige atleet was in 2008 wereldkampioen bij de junioren en een jaar eerder won hij de Europese juniorentitel. Als verspringer kwam hij twee jaar geleden tot 7,50m. In de buitenlucht is hij met 17,19 en 7,63 minder succesvol.
De Fransman vestigde zijn record het onder het toeziend oog van Christian Olsson, een van de twee regerend recordhouders. De Zweed sprong in 2004 17,83 en de Cubaan Allecer Urrutia deed hetzelfde al in 1997. Olsson is terug na een lange periode van blessures, maar moest in Doha na twee sprongen afhaken en werd met 17,23 vierde. Jonathan Edwards, die met 18,29 het wereldrecord in de buitenlucht heeft, kwam indoor nooit verder dan 17,64 en Tamgho wipt de Brit met zijn prestatie net uit de top-tien.
‘Ik wist dat ik het in me had, want vorig jaar had ik al een afgekeurde sprong die dicht bij de 18 meter was’, aldus Tamgho. ‘Ik dacht dat 17,60 voldoende zou zijn voor de overwinning, maar toen de Cubaan Yoandris Betanzos 17,69 sprong, moest ik wel reageren.’
Parijzenaar Tamgho kwam naar Qatar met een p.r. van 17,58, vorig jaar in de sporthal van Bercy gesprongen, het stadion waar volgend jaar de EK indoor plaatsvindt. Zijn prestatie roept herinneringen op aan Sebastian Bayer, die vorig jaar bij de EK indoor verraste met een uitschieter bij het verspringen. De Duitser ontbrak hier wegens een blessure.

Geef een reactie