Carel van Nisselroy: ‘De 10.000m voor zichzelf, de marathon voor het team’

17 maart 2010 - Door Cors van den Brink

Patrick Stitzinger wil komende zomer bij de EK in Barcelona zowel de 10.000m als de marathon lopen, zegt Carel van Nisselroy. Op de baan loopt hij voor zichzelf, op de weg eventueel voor het Nederlands team. Maar de coach houdt met zijn trainingsprogramma ook rekening met een wellicht gedwongen keuze. Komend weekend wil de 28-jarige Maastrichtenaar in de Venloop eerst zijn startbewijs op de 42km veilig stellen. Begin juni doet hij een kwalificatiepoging op de baan.
Stitzinger kwam zo´n acht jaar geleden bij Van Nisselroy, in het voetspoor van zijn toenmalige trainer Hub Tummers, die zich ook aansloot bij ADRT Pegasus. Die vereniging voor toplopers, opgericht in 1995, is een initiatief van de Venlose atletiekcoach. Anno 2010 begeleidt Van Nisselroy alleen Stitzinger en Sander Schutgens nog.

Crosser

´Patrick heeft zich in de eerste jaren van onze samenwerking goed kunnen optrekken aan Sander´, aldus Van Nisselroy. ´Hij werd gezien als een goede crosser, die op de baan nooit tot grote prestaties zou komen. Dat bleek uit zijn prestaties, maar had ook te maken met zijn postuur: een weliswaar frêle bovenlichaam, maar stevige benen. Ik vond het echter belangrijk dat hij het werk op de baan niet zou ontlopen. Als je op de weg succesvol wilt zijn, moet je een 10.000m onder de dertig minuten kunnen lopen.´
De progressie is vooral af te leiden uit zijn ontwikkeling op de 3000 en 5000m, waar hij zijn p.r. tussen 2002 en 2009 wist aan te scherpen van 8.16/14.22 naar 7.56/13.47. In 2008 en 2009 liep hij zijn eerste 10km’s op de weg in tijden rond de 29.00. Hij waagde zich ook aan afstanden tot de halve marathon (zie het atletenprofiel hieronder). Vorig jaar leverde het hem de Nederlandse titel op de 21km op bij de CPC. In het najaar debuteerde hij vervolgens in Amsterdam op de hele marathon met een tijd van 2.15.01.

Rustdag
Stitzinger traint momenteel elf maal per week. ‘Het belangrijkste is dat hij één rustdag heeft’, zegt Van Nisselroy. Verder is één dag bestemd voor de lange duurloop, die nu tot wel dertig kilometer gaat. ‘Daarmee voorkom ik onder andere dat hij in de voorbereiding voor een marathon opeens aan veel langere afstanden moet wennen’, zegt Van Nisselroy. Op de vijf overige dagen staan twee trainingen op het programma, waarvoor de coach steeds een ander tempo aangeeft.
‘Ik werk niet met hartfrequentie of zones. Die klokjes vind ik, met alle respect, iets voor recreanten. Zelf vind ik de lactaattest beter om aan de hand van de verzuring het omslagpunt te zoeken. En het oog van de meester zegt ook heel erg veel. Ik ben gemiddeld drie keer per week bij de training en neem soms intuïtief beslissingen. Niet alles is tenslotte wetenschappelijk te verantwoorden. Als je de atleet goed kent, kun je soms aan het geluid van z’n schoenen op het asfalt horen hoe het gaat. Of aan z’n stem als-ie z’n laatste training beschrijft.’

Basiswerk
Bij Stitzinger wijst de lactaatmeting momenteel uit dat hij bij een tempo tussen de 19,5 en 20,5 km/u gaat verzuren. ‘Dat gaat wel wat omhoog als we ná de Venloop wat specifieker gaan trainen’, zegt Van Nisselroy. ‘In de afgelopen maanden hebben we vooral veel basiswerk gedaan. Ik heb met Sander de fout gemaakt dat hij ná zijn eerste marathon binnen een jaar nog twee marathons liep. Patrick heeft ná “Amsterdam” alle tijd voor herstel genomen en loopt ook geen voorjaarsmarathon. In de eerste wedstrijden na dat debuut waren z’n tijden ook niet belangrijk.’
Mede door het slechte winterweer trainde Stitzinger de laatste maanden eens per week in de indoorhal van Sittard. ‘Daar is me pas goed opgevallen dat hij coördinatief heel beperkt is. De gewone loopscholing beheerst hij wel, maar als ik wat meer vroeg, ging het vaak mis. Daar hebben we veel nadruk op gelegd. En we hebben, mede met het oog op Barcelona, standaard een maal per week een heuveltraining met korte afstanden gedaan.’

EK Barcelona
Voor het zomerseizoen staat de EK in Barcelona dus centraal. Stitzinger koos welbewust voor de 10.000m als belangrijkste doel. Hij heeft voldaan aan de limiet voor het marathonteam en Van Nisselroy verwacht dat hij komende zondag in de Venloop geen moeite zal hebben met de eis tot vormbehoud. Hij deed dat feitelijk al bij de Twintig van Alphen, maar die wedstrijd had niet het predicaat “nationaal”, zo kregen coach en atleet twee dagen tevoren te horen. ‘Jammer,want ik had zelfs al geregeld dat hij na de wedstrijd terecht kon voor de dopingcontrole’, zegt Van Nisselroy.
Maar de Limburgse atleet wil niet afhankelijk zijn van anderen. Trainingsmaatje Schutgens heeft leergeld betaald, omdat hij door afzeggingen van anderen eerdere deelnames aan een WK marathon in het water zag vallen. De individuele eis voor de marathon is op dit moment niet haalbaar, hij dicht zichzelf meer kansen toe op de tien kilometer.
‘Patrick gaat op 5 juni bij de Euro Challenge in Marseille proberen aan de limiet te voldoen. Hij moet dan 28.25 lopen. Ik heb aan de hand van prestaties van zo’n zestig andere atleten op de 5000 en 10.000m berekend dat het gemiddelde verval 55 seconden is. Dus wordt het doeltempo in de trainingen de komende weken een 5km-tijd van 13.40 tot 13.45 en dat is voor hem best pittig’, aldus Van Nisselroy.

Team
Na de wedstrijd in Marseille zal duidelijk zijn of Stitzinger zich gekwalificeerd heeft voor de 10.000m én of er voldoende marathonlopers zijn om een team naar Barcelona te sturen. ‘In principe wil Patrick op beide onderdelen starten. Dinsdag de tien kilometer en zondag de marathon. Eventueel loopt hij de eerste 25km in dienst van de anderen en kijkt dan hoe hij ervoor staat’, zegt Van Nisselroy. ‘Het zal gezien de te verwachten temperatuur, het heuvelachtige parcours en het feit dat de wedstrijd rond het middaguur plaatsvindt, toch al heel zwaar worden.’

Atletenprofiel

Patrick Stitzinger
Geb: 25-08-81

Persoonlijk records:
1500m – 3.47,07 (2007)
3000m – 7.56,09 (2007)
5000m – 13.47,51 (2007)
10.000m – 28.44,74 (2006)
10km – 28.57 (2008)
15km – 44.19 (2008)
20km – 59.57 (2008)
21km – 62.43 (2009)
42km – 2.15.01 (2009)

Losse Veter zal komende zondag verslag doen van de Venloop.