Boekelman breekt met Team Vet

31 maart 2011 - Door Cors van den Brink

foto: Erik van Leeuwen

Melissa Boekelman vertrekt met onmiddellijke ingang bij het atletenteam van Ben Vet. Ze is verhuisd van Amsterdam naar Breda en gaat komende week kennismaken met de Duitse coach Peter Salzer. In de tussentijd neemt haar vader de rol van coach weer op zich.

De 21-jarige Boekelman vertrok in de zomer van 2010 uit het Olympisch Trainingscentrum op Papendal, waar ze met bondscoach Gert Damkat samenwerkte. In de Amsterdamse trainingsgroep van Ben Vet zocht ze een combinatie van trainingen en gezelligheid die ze in Arnhem miste.

foto: Erik van Leeuwen

Sportief leidde dat niet tot successen. Nadat ze de kogel in 2010 indoor naar 18,02 stootte en in de buitenlucht in juni bij de Gouden Spike in Leiden 18,17 stootte, liepen de prestaties terug. Afgelopen winter kwam ze indoor tot 17,31, waarmee ze zich niet wist de kwalificeren voor de EK in Parijs. Twee jaar geleden was ze in Turijn finaliste. Bij de EC Winterthrowing kwam ze op 19 maart tot 16,84 – maar daarbij geldt de aantekening dat een groot deel van de atleten daar getroffen was door voedselvergiftiging.

‘In het begin verliep de samenwerking met Ben aardig en vond ik het leuk om in zijn groep te trainen, maar al snel bleek dat we toch een andere visie hebben’, aldus Boekelman, zonder daar veel aan te willen toevoegen. ‘Wel speelt ook een rol dat Ben slechts bij twee van de trainingen van zijn groep aanwezig kan zijn. Aanvankelijk had ik nog twee extra individuele trainingen, maar dat werd steeds minder.’

Boekelman vertrekt maandag naar Stuttgart om een week te trainen bij de Duitse coach Peter Salzer, die bondstrainer is van het Duitse Leichtathletikverband en van een atletiekvereniging in Sindelfingen. ‘Ik ben met hem in contact gekomen via een Duitse kogelstootster met wie ik mijn situatie besprak’, aldus Boekelman. ‘Toen ik min of meer voor de grap zei dat ik wel eens met haar wilde trainen, volgde een serieuze uitnodiging. Ik ken Salzer alleen van gezicht, maar hij was kennelijk wel geïnteresseerd.’

De Brabantse overweegt overigens geen nieuwe verhuizing. ‘Als het klikt, zal ik af en toe een week naar Duitsland gaan en verder met mijn vader en wellicht af en toe ook met Gert Damkat trainen. Maar dat laatste moeten we nog bespreken.’

Ben Vet betreurt de breuk. ‘Ik had graag wat langer haar vertrouwen willen hebben, omdat ik denk dat we op de goede weg waren. Maar onze visie op met name de manier van trainen liep toch teveel uit elkaar. Ik denk niet dat we elkaar te weinig zagen; dat had ook te maken met het feit dat ze na de stage in Zuid-Afrika in het wedstrijdseizoen kwam. Maar als je er niet meer uit kunt komen, kun je maar beter stoppen. Ook al vind ik het jammer.’

Atletiek Week publiceerde in het afgelopen najaar een reportage over Team Vet.