Eelco Sintnicolaas staat met Kerst en Oud en Nieuw gewoon op de trainingsbaan

17 december 2011 - Door Mariette Zeedijk

foto: Barbara Kerkhof

Als een van de eerste Nederlandse topatleten vertrok Eelco Sintnicolaas naar de warmte van Zuid-Afrika. Atletiek Week zocht hem op in de kou, tijdens een van zijn trainingen op de baan van AV’34. Hij blikt terug op 2011 en vertelt over zijn trainings- en wedstrijdprogramma in de komende winter.

Nu de winter is begonnen en er een basis moet worden gelegd voor de komende Olympische zomer, traint Sintnicolaas hard, veel en lang. De trainingen zijn heel divers; algemeen werpen en springen, maar ook veel loopsprongen, lang lopen, enz.

Atletiek Week volgt in deze rubriek Eelco Sintnicolaas, Monique Jansen en Robert Lathouwers op hun weg naar Londen.

Sintnicolaas ‘Ook doen we veel aan kracht, door de winter heen. Pas tegen het wedstrijdseizoen wordt het allemaal wat specifieker en neemt de intensiteit toe. Nu is het gewoon trainen op omvang en dat betekent vooral: werk verzetten’.
Hij kan halverwege de week soms verlangend uitkijken naar zijn vrije zondag. ‘Maar ook die is om, voordat je  het weet.’ Tijdens zijn vrije dagen staat Sintnicolaas overigens ook vaak op de baan, maar dan in Sittard, waar zijn vriendin Denise Groot, polshoogspringster, traint.

Speerwerpen in Finland
Sintnicolaas is tijdens dit interview net terug uit Finland, waar hij begin november een week intensief getraind heeft op het onderdeel speerwerpen. ‘Het was een heel leuk en leerzaam. Vince (de Lange, zijn coach) had het geregeld omdat Finland hét speerwerpland van Europa is. We konden ook naar Duitsland, maar dan zit je toch met het feit dat er in Duitsland meer concurrentie is op het gebied van de meerkamp, veel meer dan Finland.’
Atleet en coach wilden wat extra aandacht aan het speerwerpen geven, omdat dit onderdeel relatief makkelijk te verbeteren is, zegt Sintnicolaas. ‘Ik wil graag 65 meter gaan werpen, dat is drie meter meer dan ik nu werp. Tegenwoordig wordt er in de meerkamp ver geworpen, 70 meter is geen uitzondering meer. Bovendien wilde ik netter gaan werpen. Na een elleboogblessure een aantal jaren geleden, ben ik mijn arm gaan ontzien. Dat heeft mijn techniek negatief beïnvloed.’

foto: Barbara Kerkhof

In het Finse trainingscentrum in Jyvaskyla is een uitgebreide analyse gemaakt van zijn worpen. Daarvoor moest hij wel vanuit een wedstrijdaanloop werpen. ‘Dat bleek moeilijk te doen, omdat ik, zoals gezegd, nu vooral op omvang train en niet zozeer op intensiteit.’

Hoe gaat zo’n analyse in zijn werk?
‘Je werpt in een hele grote hal en je gooit je speer in een doek. Zo’n worp wordt gefilmd van de voor-, achter, en zijkant. Vervolgens laten ze daar allerlei berekeningen op los en worden de gegevens geanalyseerd. Het eindresultaat heb ik later per post ontvangen. Het zijn vellen vol grafieken en hoeken. Dat ligt nu op de plank, omdat we nog geen tijd hebben gehad er echt naar te kijken. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag.’

Polshoog
Kort voor het eerste interview met hem in deze serie, in juli van dit jaar, had Sintnicolaas een week intensief op het onderdeel polshoog getraind, onder coach Georges Friant. Heeft dat resultaat gehad?
‘Ik denk dat  het nog steeds mogelijk is om 5.60 te springen, maar we gaan er niet nog méér energie in steken. We onderhouden wat er is. Het is niet zo dat de training direct resultaat heeft opgeleverd. Maar ik heb nu acht weken niet gesprongen, dus het kan zijn dat, als ik binnenkort met polshoog start, de trainingen van toen alsnog aanslaan. Het is zeker niet zonde van de tijd geweest. De afwisseling die het bovendien bracht, was ook erg welkom.’

Basisniveau verbeteren
Sintnicolaas kijkt zeer tevreden terug op het afgelopen seizoen. Het doel was om het basisniveau van vorig jaar te stabiliseren en te verbeteren. Dit is gelukt.
‘Ik heb drie goede meerkampen gedraaid (8304 punten in Götzis, 8298 bij de WK in Daegu en 8170 in Talence. Het gemiddelde niveau van de wedstrijden is hoger dan vorig jaar (8159 in Götzis, 8436 bij de EK in Barcelona en 8018 in Talence). Alleen van Götzis had ik wat meer verwacht, op bijna alle onderdelen. Alleen op de 1500 meter liep ik daar een p.r. Dat was in Barcelona wel anders.’

foto: Barbara Kerkhof

‘Ik was in Götzis goed in vorm, maar het moet er wel uitkomen en dat was niet helemaal het geval. Maar het basisniveau is goed en ik ben nog steeds heel en dat is ook belangrijk. Nu is het zaak om dit basisniveau te behouden en dan te pieken in Londen.’

WK indoor
‘In het komende indoorseizoen wil ik graag de WK indoor doen. Dat betekent hard werken. Er zijn acht plaatsen beschikbaar op de zevenkamp. Drie zijn er al vergeven op basis van het afgelopen outdoorseizoen. Drie worden er vergeven op basis van het komende indoor seizoen. En twee plaatsen zullen er op uitnodiging worden gegeven. Ik ga ervan uit dat ik geen uitnodiging krijg, dus moet ik zorgen dat ik een goede meerkamp draai.’

Stellenbosch
‘Ik denk dat ik naar Tallinn ga (eerste weekend februari – red.), omdat ik daar in 2009 hebben gewonnen. De organisatie heeft al aangegeven dat ze me graag willen hebben. Tallinn biedt ook de kans om met andere grote atleten, zoals Ashton Eaton te wedijveren. Ik heb daar op elk onderdeel goede concurrentie. Dat is niet altijd prettig natuurlijk, maar wel een goede drijfveer. De NK in Apeldoorn (18 en 19 februari) is ook een optie. Dat is ook fijn omdat dat een thuiswedstrijd is.’

‘Maar nu zijn we eerst een aantal weken in Stellenbosch in Zuid-Afrika. Ik ben er al een aantal keren geweest en het bevalt erg goed. Vooral de zon in de winter is erg fijn. De accommodatie is eenvoudig, maar ligt erg mooi tussen de bergen. De sfeer is ook relaxt. Net als vorig jaar zijn de Belgen er ook. Zij blijven zeven weken. Dat zou ik zelf niet willen, want dan kom ik in de knel met mijn indoorseizoen. Kerst en Oud en Nieuw mis ik, maar dat maakt me helemaal niet uit. Vorig jaar stond ik met Kerst gewoon op de baan. En op Nieuwjaarsdag begon ik om 9.00 uur met een looptraining’.

Een opname van de analyse in Jyvaskyla is hier te zien.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7f8oUjFU7Tw[/youtube]