Zorgen rond toekomst FBK Games

21 december 2011 - Door Cors van den Brink

Rond de toekomst van de FBK Games is een zorgelijke situatie ontstaan. Het lukt de organisatie niet om meer sponsorinkomsten te verwerven. Bovendien oefenen de topatletiek en de NOS druk uit om het evenement te verplaatsen naar begin juli. Directeur Jan Arie Bijl zegt dat de FBK Games de aanval zullen kiezen om de problemen uit de weg te ruimen. AANVULLING: Donderdag presenteerde de organisatie Mark Pastoor als nieuwe commercieel directeur.

Dit jaar kunnen de FBK Games nog profiteren van een provinciale subsidie van 200.000 euro. ‘Dat geld was eigenlijk bedoeld om ons op het niveau van de Diamond League te brengen’, aldus Bijl. ‘Maar zonder een nieuwe hoofdsponsor gaat dat niet lukken en het is momenteel heel lastig om nieuwe partners te vinden. Gelukkig blijven de bestaande regionale sponsors ons trouw.’

foto: Soenar Chamid

Die sterke regionale binding maakt het de FBK Games echter ook lastig om keuzes te maken voor de jaren vanaf 2013. De NOS en managementbureau Global Sports van Jos Hermens en Ellen van Langen, dat de topatleten aantrekt, wil het evenement graag verplaatsen naar begin juli. Het huidige samenvallen met de internationale meerkamp in Götzis, waar eind mei altijd een groot deel van de Nederlandse top aantreedt, is fnuikend. Bovendien zijn de meeste atleten een maand later beter in vorm.

‘Eind juni is geen echte optie, omdat je dan eens per twee jaar een EK of WK voetbal als concurrent hebt’, aldus Bijl. ‘Begin juli zijn er hier in Twente echter al twee grote evenementen – de triatlon in Holten en het CSI, een concours hippique in Geesteren. We verwachten dat veel van onze sponsors het niet prettig zullen vinden als drie van de vijf grote Twentse evenementen binnen twee weken plaatsvinden. Bovendien zit je in sommige jaren wel erg dicht bij de zomervakantie.’

Amsterdam
De FBK Games zijn niet geschrokken van de plannen om ook in Amsterdam een groot internationaal atletiekevenement te organiseren. ‘Dat is alleen maar goed voor de Nederlandse atletiek’, zegt Bijl. ‘Mits we kunnen samenwerken bij het werven van sponsors, zoals we dat ook met de Atletiekunie doen. Als je meer organiseert, heb je sponsors ook meer te bieden dan alleen het ene evenement in Hengelo.’ Vanuit die gedachte zijn ook plannen ontstaan om in Apeldoorn een internationale indoorwedstrijd te houden, maar die liggen momenteel stil.

Zelf blijft Bijl streven naar verbreding van de activiteiten van zijn organisatie, op het gebied van de breedtesport en de bedrijfssport. ‘Als je creatief bent kun je leuke dingen doen. Het levert niet meteen geld op, maar je zorgt wel voor een bredere basis’, aldus de FBK-directeur.

Aanval
Hij kondigt aan zeer binnenkort met een nieuw initiatief te komen om de sponsorfinding te versterken. ‘We gaan in de aanval. Als we ons nu terug laten zakken, zal het alleen maar moeilijker worden er weer boven op te komen.’