Meerkamper Dekker verrast zichzelf met Nederlands juniorenrecord

19 februari 2012 - Door Cors van den Brink

Tim Dekker won in een mager bezet NK de meerkamp bij de A-junioren en verbeterde het nationaal record van Eelco Sintnicolaas met bijna honderd punten. ‘Ik wist dat ik goed bezig was in de training, maar dit had ik toch niet verwacht’, aldus de nieuwe recordhouder.

Dekker heeft een teleurstellende zomer van 2011 achter de rug, waarin hij zich wél plaatste voor de EJK, maar in Tallinn nooit in actie kwam. ‘Op de vrijdag vóór vertrek deed ik nog een fluttraininkje en bij een 300-metertje scheurde er iets in mijn bovenbeen. Daardoor kon ik niet eens aan de meerkamp beginnen’, vertelt de 18-jarige atleet van Gouda.
Bij de NK in Emmeloord kwam hij eerder dat seizoen tot een p.r. van 7249 punten en dat geeft hem het vertrouwen dat hij komende zomer aan de limiet voor de WJK in Barcelona zal kunnen voldoen. ‘Dat is het volgende grote doel’, zegt hij.

Tim Dekker

Hoogspringen
Maar op de terugreis naar Gouda – waar hij al sinds zijn kindertijd lid is van de atletiekvereniging – geniet hij eerst na van de prestaties. ‘Vooral het hoogspringen ging erg lekker’, aldus Dekker over een van zijn vier p.r.’s van de eerste dag van de meerkamp. Hij ging van 2.01 bij de NJK van vorig weekend naar 2,04 nu. Op de tweede dag was hij vooral tevreden over het polshoogspringen. ‘Mijn p.r. is 4,24 en nu sprong ik 4,20, maar dat onderdeel is de laatste tijd niet zo stabiel. Ik had wedstrijden dat ik na de aanloop niet eens tot een sprong kwam, zonder dat ik weet wat er dan precies gebeurde’, zegt hij.
Dat onderdeel én het speerwerpen zullen in de aanloop naar de zomer de nodige aandacht krijgen. ‘Met de speer heb ik een p.r. van 42,89, daar moeten we een paar metertjes bij’, vindt hij.

Alex van Zutphen en Tim Dekker

Van Zutphen
Dekker traint sinds ruim een jaar bij Alex van Zutphen en gaat twee dagen per week naar de Johan Cruyff University in Amsterdam. ‘Dit is mijn eerste jaar daar en het gaat erg goed’, zegt hij. Hij heeft deze winter een paar keer bij Bart Bennema op Papendal getraind, maar voelt niet voor een overstap naar Arnhem. ‘Ik heb met Alex een goede samenwerking. Hij kan me alle begeleiding geven die ik nodig heb, dus ik blijf in Gouda’, zegt hij.

Eelco Sintnicolaas vestigde zijn record begin februari 2006 in Gent. Een vergelijking van het oude en nieuwe records:
Dekker (2012): 7.15 – 7.09 – 14.00 – 2.04 – 8.11 – 4.20 – 2:44.64 = 5683;
Sintnicolaas (2006): 7.20 – 6.99 – 13.29 – 1.80 – 8.42 – 4.90 – 2.37.42 = 5597.

Menno Vloon sprong 5.10 met de polsstok

Menno Vloon werd tweede met een puntentotaal van 5257, wat aanmerkelijk beter is dan zijn beste prestatie van vorig jaar (4927) en ook de winnaar van het brons, Timo Looijen, verzamelde meer punten dan in 20112: 4969 tegen 4800.

Matige meerkampwinter
Bij de senioren is het deze winter matig gesteld met de meerkamp. Grotere en kleinere blessures hielden Remona Fransen, Jolanda Keizer en Ingmar Vos weg uit Apeldoorn. Dafne Schippers overwoog een week geleden nog om bij het NK – en niet bij de WK, zoals op deze site door een misverstand is gemeld – een volledige vijfkamp af te werken. Maar ze stopte na het kogelstoten, om vooral haar knie te sparen voor de NK van volgend weekend en voor Istanbul, waar ze gaat sprinten. Nadine Broersen liep in Apeldoorn geen 800 meter. Zaterdag is al gemeld dat ook Eelco Sintnicolaas de strijd moest staken.

Yvonne van Langen

De atleten die wél vijf of zeven nummers voor hun rekening namen, toonden geen progressie. Yvonne Langen werd kampioene met 4188 punten, bijna 200 minder dan bij de interland in Praag. Alle onderdelen gingen haar minder goed af dan drie weken geleden.
Bij de mannen bleef winnaar Pelle Rietveld nét onder het niveau van Praag (5696 tegen 5704), waar hij er zelf op had gerekend dat het na de “warming-up” in Tsjechië juist wat beter zou gaan. Adriaan Smaman was wel veel beter dan in de interland en behaalde een puntentotaal van 5608, met Pim Jehee als derde met 5360 punten.

Pelle Rietveld

Nadine Visser
Een opmerkelijke prestatie leverde Nadine Visser bij de meisjes-B, die met 3902 punten dichtbij de beste prestatie ooit van Dafne Schippers kwam. Die scoorde in 2009 90 punten meer. Visser was deze winter al uitstekend op dreef op de 60m horden en bekroonde dat in Apeldoorn met een race in 8.27. Dat is de beste prestatie ooit bij de meisjes-B. Die lijst werd ook aangevoerd door Schippers met 8,30. Haar meerkamptotaal brengt haar op de vierde plaats van de allertijdenlijst van deze leeftijdsgroep, achter Schippers, Denise van Herp en Laurien Hoos.

Een vergelijking van de prestaties van Visser en Schippers op de vijf onderdelen:
Visser: 8,27 – 1,60 – 12,74 – 5, 63 – 2.33,46.
Schippers: 8,36 – 1,66 – 13,04 – 5,80 – 2.36,05.

Nadine Visser

Een samenvatting van de NK is te lezen op de site van de Atletiekunie.
Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Foto’s: Erik van Leeuwen