Cadée en Smith veroveren startbewijs Spelen

17 maart 2012 - Door Cors van den Brink

foto: Erik van Leeuwen

foto: Erik van Leeuwen

Erik Cadée en Rutger Smith hebben een startbewijs veroverd voor de Olympische Spelen. Beide discuswerpers hebben bij de European Cup Winter Throwing hun nominatie om kunnen zetten in kwalificatie. Monique Jansen had zondag zes ongeldige worpen. Eva Reinders verbeterde haar juniorenrecord bij het kogelslingeren.

Cadée kwam tot 64,09, Smith wierp de schijf 63,30 meter weg. Cadée won de wedstrijd ook, Smith werd derde. Tussen de beide Nederlanders nestelde zich de Turk Ercument Olgunderiz met 63,59. Ook in 2011 was Cadée de iets betere werper met 66,95 als beste jaarprestatie, voor de van blessures terug gekeerde Smith, die tot 65,60m kwam. <<Correctie: Smith wierp aan het eind van het seizoen in Weert een p.r. van 67,77, een prestatie die niet in de ranglijst van 2011 staat>>.

‘Ook nog tweemaal over de 63 meter. Lekker dus’, aldus Cadée op Facebook. Smith reageerde heel anders: ‘Slechte wedstrijd, 63.30m… Leek nergens op… Leuk die Olympische kwalificatie, maar doe ik het niet meer voor… ‘.
Zondag kwam hij niet meer in actie bij het kogelstoten.

Monique Jansen beleefde een slechte zondagmiddag in Montenegro. Al haar zes worpen waren ongeldig. Nadine Muller won de wedstrijd in de A-groep bij het discuswerpen met een p.r. van 68,89. ‘Zes keer niet..even klote nu maar kom over een maand terug met een goed resultaat, want ben goed genoeg om echt ver te werpen. Maar nu is het echt heel erg balen; had wat moois willen laten zien’, zo twitterde ze.

foto: Erik van Leeuwen

Juniorenrecord Reinders
Eva Reinders verbeterde bij het kogelslingeren haar p.r. en nationaal juniorenrecord tot 60,46m. Dat is tevens de vierde prestatie allertijden bij de senioren. De Groningse had ook een worp van 60,01m. In de B-groep leverde dat een vijfde plaats op. In de A-groep won Zalina Marghieva met een afstand van 73,60.

Vorig jaar kwam de momenteel 18-jarige Reinders al tot een Nederlands juniorenrecord van 59,88. Bij de EK voor junioren in Tallinn bleef ze echter steken in de kwalificatie.

Melissa Boekelman kon opnieuw niet imponeren bij het kogelstoten. De Brabantse kwam tot 16,36 en dat leverde een 12-de plaats op. Nadzeya Ostapchuk (WR) won dit goed bezette onderdeel met 20,29, voor de Duitse Nadine Kleinert met 19,12m.

Vincent Onos was met 64,92 tweede in de B-groep van het kogelslingeren. De Brit Mark Dry won hier met 69,60. Onos wierp vorig jaar 66,27m en onlangs bij de winterslingerwedstrijd in Zwolle kwam hij tot 66,24.

Lisanne Schol eindigde bij het speerwerpen in de B-groep als vierde met een afstand van 52,21. Vorig jaar was de ranglijstaanvoerder in Nederland met 57,50. Marharyta Dorozhon (Oek) was hier de beste met 56,50. De Sloveense Martina Ratej won in de A-groep met 63,59.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.
Interviews van de EAA met Cadée, Smith en andere deelnemers op video zijn hier te vinden.