Rudisha wil een gouden plak naast de zilveren van z’n vader hangen

11 april 2012 - Door Cors van den Brink

foto: Erik van Leeuwen

David Rudisha wil komende zomer een tweede Olympische plak aan de muur van het familiehuis kunnen ophangen. Naast het zilver van zijn vader Daniel moet het goud van de zoon des huizes komen. Dat zei de 23-jarige Keniaan woensdag vanuit Iten tijdens een telefonisch interview met de internationale atletiekpers.
Rudisha is op 11 mei in Doha een van de tegenstanders van Bram Som op de 800 meter bij de eerste Diamond League-meeting van dit jaar. ‘Vorig jaar heb ik daar niet kunnen lopen, vanwege een blessure aan een achillespees. Maar ik vind het prettig om me vroeg in het seizoen al te testen. Dan weet ik wat ik nog te doen heb in de komende trainingen’, aldus de wereldrecordhouder.

Hij opende het Olympisch jaar 2012 zijn seizoen – zoals hij de laatste jaren gewoon is – met een trainingsstage in Australië, waar hij twee wedstrijden deed. Op 18 februari liep hij in Sydney een 400m in 45,82 en op 3 maart in Melbourne een 800m in 1.44,33. ‘Daar was ik erg tevreden over. Ik voel me goed en heb veel zelfvertrouwen’, aldus de Keniaan.

Brother O’Connell
Sindsdien traint hij weer in Iten, waar de Ierse brother Colm O’Connell zijn trainer is. David is de zoon van Daniel Rudisha, die in 1968 zilver won op de 4 x 400 meter. Zoonlief kondigde woensdagochtend aan dat hij zich graag beschikbaar stelt voor de estafette als Kenia hem (met zijn p.r. van 45,50) nodig heeft op de 4 x 400 meter. Maar zijn hoofddoel is uiteraard de 800 meter, de afstand waarop hij op 2 augustus 2010 in Rieti met 1.41,01 het wereldrecord vestigde (nadat hij op 10 juli in Heusden al 1.41,51 had gelopen en op 22 augustus in Berlijn 1.41,09).

foto: Erik van Leeuwen

‘Natuurlijk ben ik de favoriet en dat zal het er in Londen niet makkelijker op maken’, zegt hij. ‘En het is duidelijk dat ik naar de Spelen ga om te winnen. Ik wil dat er een tweede Olympische medaille in huis komt, en dit keer een gouden. Maar pas in de finale zal blijken wie echt klaar was voor dit toernooi.’

Geen indoor
Rudisha laat het indoorseizoen altijd aan zich voorbij gaan. ‘Ik heb het nooit geprobeerd’, zegt hij op een vraag van Atletiek Week. ‘Omdat ik verwacht dat ik met mijn lange passen niet goed uit de voeten kan in de bochten. Ik ben te lang voor de indoorbaan en wil vóór alles voorkomen dat ik bijvoorbeeld last van mijn rug krijg. Daarom ga ik in februari en maart liever naar Australië om in de buitenlucht wedstrijden te lopen. Dat vind ik ook een prettige afwisseling, als ik drie maanden alleen maar heb getraind in Kenia.’

De recordhouder zegt in trainingsweken zo’n 85 kilometer te lopen. Als het wedstrijdseizoen nadert worden dat er ongeveer 60. ‘Maar we houden dat niet precies bij’. Komende zomer zal hij het Duitse Tübingen weer als uitvalsbasis in Europa gebruiken. ‘Daar zijn we met een groep atleten en kunnen we goed trainen. Ik wil in dit Olympisch jaar niets veranderen aan mijn gewoonten.’

Drie wedstrijden
Hij verwacht drie wedstrijden te lopen in de maanden tot de Spelen. ‘Andere atleten willen vooral trainen, maar ik heb races nodig om in vorm te komen en om me te testen’, zegt hij. Hij wil nog niet vertellen waar hij zijn opwachting zal maken, maar te verwachten is dat hij de wedstrijden om de Diamond League zal uitkiezen. In 2010 en 2011 won het de diamant en de 40.000 dollar in zijn discipline.

foto: Erik van Leeuwen

‘Natuurlijk is dat dit jaar opnieuw het doel’, zegt hij. Maar tegelijkertijd maakt hij duidelijk dat de Spelen veel zwaarder wegen. Zwaarder ook dan het aanscherpen van zijn wereldrecord. ‘Hoewel ik denk dat verbetering mogelijk is,tot onder de 1.41. Onder de 1.40 zal héél erg moeilijk zijn.’

Vier jaar geleden kon hij zich al kwalificeren voor de Spelen, maar toen was hij geblesseerd aan een kuit tijdens de Keniaanse trials. Vanaf de tribune in Peking zag hij zijn landgenoot Wilfred Bungei goud winnen. Een jaar later plaatste hij zich wel voor de WK in Berlijn, maar vloog hij er in de halve finale uit. Pas afgelopen zomer won hij in Daegu zijn eerste wereldtitel bij de senioren.

Trials
Zekerheid dat hij er dit keer in Londen bij zal zijn, heeft ook Rudisha niet. ‘Ik wil me kwalificeren bij de Keniaanse trials. De eerste twee op iedere afstand zijn daar automatisch geselecteerd. De bond kan zelf een derde atleet aanwijzen, maar daar wil ik niet afhankelijk van zijn. Als je vindt dat je een plek verdient in het team voor de Spelen wilt, moet je dat bij de trials laten zien, vind ik. Tenzij je op dat moment geblesseerd bent, natuurlijk.’

De Keniaanse gegadigden voor de Olympische marathon moeten zich in de komende weekenden, in Rotterdam, Boston, Londen en elders laten zien. Rudisha volgt de prestaties van zijn landgenoten uiteraard, maar waagt zich desgevraagd niet aan een prognose. ‘Moses Mosop is heel erg sterk. Ik hoop dat hij het wereldrecord verbetert, maar zeker op de marathon hebben de omstandigheden heel veel invloed.’

Een uitgebreid portret van David Rudisha is te lezen op de site van de IAAF.