Kwakkelende Raymaekers kijkt uit naar herstel

12 april 2012 - Door Cors van den Brink

foto: Erik van Leeuwen

Erg blij was hij in het afgelopen half jaar niet met zijn wedstrijdresultaten. Maar met de adviezen van Peter Vergouwen en het vertrouwen uit de trainingen in Kenia als bagage hoopt Koen Raymaekers zondag het kwakkelen achter zich te laten. Of de vorm voldoende is om de Spelen van Londen te halen is ongewis.

Twee jaar geleden leverde de 32-jarige Raymaekers zijn beste marathonprestatie. In 2.11.09 keerde hij na 42km terug op de Coolsingel. Maar pogingen om die tijd aan te scherpen en eerder te voldoen aan de Olympische limiet van 2.10.00 mislukten sindsdien. Vorig jaar finishte hij in Rotterdam in 2.13.41 en een half jaar geleden stapte hij in Amsterdam uit.

De atleet uit Cothen bleek in de hoofdstad met een keelontsteking van start te zijn gegaan. Onzekerder werd hij door de wedstrijden die hij sindsdien liep. De Halve van Egmond (1.07.25), de 10km van de Groet uit Schoorl Run (29.17) en de 1,03.56 bij de CPC op 11 maart leverden geen bijdrage aan zijn zelfvertrouwen. ‘Die CPC was wel een domper. Opnieuw was er sprake van een infectie. Ik ben wel blij dat dit er bij onderzoek uitkwam. Dan weet je tenminste wat er aan de hand is.’

foto: Erik van Leeuwen

Hij kreeg een antibiotica-kuurtje, herstelde snel en zegt dat hij thuis in Kenia in de afgelopen weken goede trainingen heeft kunnen doen. ‘Mijn voorbereiding was beter dan ooit’, zo klonk het donderdag op de persconferentie van de organisatie van de ABN AMRO Rotterdam Marathon.

Drinkwater
Vier jaar geleden, toen Raymaekers naar Kenia verhuisde, had hij ook fysieke ongemakken. Toen bleek dat een parasiet in het drinkwater daar een slechte uitwerking had op zijn darmen, waardoor hij ongemerkt verzwakte. ‘Kinderen die in Kenia opgroeien, raken daartegen bestand. Als je er op latere leeftijd gaat wonen, is dat anders. Daar houd ik inmiddels rekening mee.’

Maar nu zou het ook wel eens zo kunnen zijn dat zijn lijf slecht is opgewassen tegen het reizen tussen Kenia en Nederland. ‘Misschien is het een allergie, misschien is het de airconditioning. Ik loop vaak kleine verkoudheidjes op. De eerste dag in Nederland voel ik me slecht. De volgende dag, waarop meestal de wedstrijd is, heb ik dan slechte benen.’

Vergouwen
Tijd voor nader onderzoek naar de oorzaak van het fysiek malheur was er nog niet. ‘Dat gaan we na deze marathon doen. Maar mijn sportarts Peter Vergouwen heeft me al wel wat adviezen gegeven, zoals het spoelen met lauw, zout water om mijn mond en slijmvliezen schoon te houden. En als het nodig is, slik ik paracetamol.’

Speelt die twijfel aan zijn gezondheid door z’n hoofd, in deze dagen vóór de marathon?
‘Zo kort na de vliegreis wel, ook omdat ik er nu iets over vertel. Maar ik denk dat ik zaterdag en zondag alleen met de wedstrijd bezig zal zijn.’

foto: Erik van Leeuwen

Spijt van zijn verhuizing heeft hij in ieder geval niet. Zijn ogen glanzen als hij over zijn huidige woonplek vertelt. ‘Ik denk dat het een hele goede keuze is geweest. Het enige dat ik er mis is een stuk vlak asfalt, waar je rustig kunt trainen. Fietspaden kennen ze niet. Al het asfalt wordt er heel druk bereden.’

Hazen
Raymaekers krijgt in Rotterdam een grote groep lopers om zich heen, die allemaal op weg gaan naar de Olympische limiet. ‘Dat is wel prettig, want dan is de kans groter dat je niet al vroeg in de wedstrijd alleen komt te lopen’, zegt hij. Patrick Stitzinger is in de eerste 15km zijn tempomaker (‘maar ik hoop stiekem dat hij tot 21 doortrekt’). Daarna heeft hij in Richard Lagat een persoonlijke haas. ‘Dat is een van de jongens die zich in Kenia heeft aangesloten bij het groepje waar ik regelmatig mee train. Een heel rustige en betrouwbare atleet. Hij is in ieder geval altijd op tijd als we gaan trainen’, grijnst Raymaekers.

Voor Miranda Boonstra (p.r. 2.29.23) geldt zondag een Olympische limiet van 2.27.24. Van de Nederlandse toplopers gaan ook Heleen Plaatzer (p.r. 2.35.23) en Rens Dekkers (2.17.10) van start in Rotterdam.

Op NUSport is de voorbeschouwing te lezen van de poging zondag het wereldrecord op de marathon te verbeteren.