Cadée en Van Rhijn in Hoorn op wereldniveau

12 mei 2012 - Door Cors van den Brink
Eric Cadée

Eric Cadée bij een van zijn verre worpen in Hoorn

Paratlete Marlou van Rhijn verbeterde zaterdag bij de Flynth Recordwedstrijden in Hoorn wereldrecords op de 100 en 200 meter. Erik Cadée wierp de discus naar een indrukwekkende afstand. Robert Lathouwers, Patrick van Luijk en Sharona Bakker kwalificeerden zich er voor de EK in Helsinki. En toch had bijna iedereen het over de kou en de wind en trok er af en toe een regenbui over de baan van a.v. Hollandia bij de tweede wedstrijd in het Lotto Baancircuit.

Het verhaal rond de prestaties van Marlou van Rhijn is bijna te bizar om waar te zijn. De 20-jarige paratlete uit Purmerend richtte zich sinds haar jeugd op het zwemmen. Vier jaar geleden was ze nog niet goed genoeg om deel te nemen aan de Paralympics in Peking. Enkele jaren later verloor ze het plezier in die sport.
Dankzij een transitie-project van NOC*NSF kwam ze in contact met bondscoach Guido Bonsen en met de atletiek. ‘In mei vorig jaar heb ik voor het eerst op blades gelopen en ik wist meteen dat dit is wat ik zocht’, vertelde ze in Hoorn, glunderend nadat ze op die beide blades twee wereldrecords had gevestigd.
Op de 100 meter kwam ze tot 13,57 (+0,6) en op de 200m tot 27,90 (+1,2). ‘Vorig jaar liep ik 33,3’, wist ze zich nog te herinneren. ‘Zo’n progressie had ik helemaal niet verwacht.’

Marlou van Rhijn

Marlou van Rhijn aan de start bij haar wereldrecord 100m

Test in Olympisch stadion
Op de 100 meter dacht ze al wel aan het wereldrecord, nadat ze dinsdag een testwedstrijd had kunnen lopen in het Olympisch stadion van Londen – waar een deel van de Nederlandse selectie voor was uitgenodigd. ‘Daar liep ik 13,75, maar het was vooral een geweldige ervaring om al op die baan te kunnen staan.’
Dat ze tot de gekwalificeerden zal behoren die daadwerkelijk worden uitgekozen voor de Paralympics lijkt wel zeker. NOC*NSF zet in op medailles en met haar beide wereldrecords behoort Van Rhijn uiteraard tot de kanshebbers.

Cadée bewijst zich
Al even opmerkelijk was de prestatie van Erik Cadée in zijn eerste wedstrijd op Nederlandse bodem. Vorige maand kwam hij bij wedstrijden tijdens een trainingsstage in de VS al tot 66,80 en bleef hij bij alle vier de wedstrijden daar boven de 65 meter. In Hoorn, met een prettige tegenwind, verbeterde hij zijn p.r. van 66,95 tot 67,30 en daarmee staat hij vooralsnog derde op de wereldranglijst van dit jaar.
‘Het bewijst dat ik in vorm ben, maar ook dat ik dit soort prestaties dus ook in Nederland kan leveren’, zo zei hij tevreden. Rust krijgt hij ook door de beslissing om, althans in dit Olympisch jaar, niet verder te sleutelen aan zijn techniek. Cadée testte zichzelf in het vroege voorjaar met een wat langere draai, maar ziet daar vooralsnog vanaf.

Assen
Volgende week treedt hij aan bij de NK teams in Assen en hij kijkt ook uit naar de FBK Games. ‘De afstand van vandaag zal me wel helpen bij het verkrijgen van uitnodigingen voor Diamond League-meetings. In Europa, want ik wil de komende tijd niet teveel reizen’, zo heeft hij zich voorgenomen.
Monique Jansen was wél bereid een flinke reis te ondernemen. Ze is uitgenodigd voor de DL-meeting in Sjanghai, maar besloot in Hoorn na twee pogingen – waarvan de verste op 57,75 meter landde – de strijd te staken. ‘Problemen met de kuit’, vertelde ze. Medisch onderzoek moet maandag uitsluitsel geven of de klacht, waar ze drie jaar geleden ook mee kampte, meer rust vereist, of dat het afreizen naar China tóch mogelijk is. Over de Spelen maakt ze zich geen zorgen. ‘Ik heb nog 75 dagen.’

Patrick van Luijk en Giovanni Codrington

Patrick van Luijk en Giovanni Codrington

Codrington verslaat Van Luijk
Giovanni Codrington stond te glunderen nadat hij in de finale van de 100m Patrick van Luijk had verslagen. Beiden kregen dezelfde tijd (10,38 bij +0,5), maar Codrington de zege. Hij was echter vooral tevreden over het feit dat hij na twee jaar zijn p.r. had aangescherpt. Dat stond op 10,45.
‘In Lisse liep ik al goed. Hier ging het in de series niet geweldig (10,52 bij +0,3). De frequentie klopte nog niet. Maar dat heb ik voor de finale op orde kunnen krijgen. Codrington heeft zijn zinnen gezet op de limiet voor de EK (10,32).
Van Luijk was in de series veruit de snelste met zijn 10,23 (+3,4). Zijn tijd in de finale betekende voor hem al vormbehoud voor de EK. ‘Ik schoot bij de start weg uit het wegglijdende blok’, zo luidde de verklaring voor de mindere tijd. ‘Maar ik heb me heel goed kunnen voorbereiden op dit seizoen.’
Van Luijk deed dat individueel en ging niet met de andere sprinters naar de VS. Of hij nog zal toetreden tot het estafetteteam, is van beide kanten een onbeslist punt. ‘Als ik nodig ben, zal ik er staan, maar ik volg mijn eigen koers deze zomer’, aldus de Rotterdammer.

Robert Lathouwers

Robert Lathouwers wint de 800m

Lathouwers naar Helsinki, maar …
Robert Lathouwers liep een gedegen 800 meter, waarop Björn Blauwhof hem in ongeveer 53 seconden voor de eerste ronde hielp. ‘Hij deed het geweldig, maar het ging iets te langzaam. Na 600 meter kwam ik alleen te lopen en dan is het een stuk lastiger dan wanneer je anderen om je heen hebt’, aldus Lathouwers.
Hij finishte in 1.46,87 en toonde daarmee vormbehoud voor de EK. Maar eigenlijk is het niet met “Helsinki” bezig. Hij wil onder de 1.45,25 duiken en naar Londen. Bij de FBK Games hoopt hij op voldoende tegenstand om de tijd te lopen die er volgens hemzelf “absoluut zeker in zit’.
Yvonne Hak was wel in Hoorn, maar alleen als toeschouwer. Ze is niet fit en besloot niet van start te gaan.

Sharona Bakker, Daphne Schippers en Nadine Visser

Sharona Bakker, Daphne Schippers en Nadine Visser bij de finish van de 100 m horden

Bakker snel over de horden
Sharona Bakker begon in Hoorn aan haar wedstrijdseizoen met een p.r. op de 100m horden (13,43) dat niet meer bij haar prestaties op de 60m horden in het indoorseizoen past. In Hoorn scherpte ze dat aan tot 13,14 (=0,2). ‘Daar ben ik heel blij mee’, zei ze. Als atlete onder de 23 jaar weet ze zich met die tijd gekwalificeerd voor de EK. Maar tussen atleten van het kaliber Lolo Jones hoopt ze zich bij de FBK Games verder te verbeteren.
B-juniore Nadine Visser liep 13,76 en heeft zich daarmee gekwalificeerd voor de WJK in Barcelona.
Jamile Samuel won zowel de 100 als de 200m, in 11,46 (+1,7) en 23,30 (+0,3).

Meerkampers
Voor de atleten die zich voorbereiden op “Götzis” was Hoorn wel zo ongeveer de laatste mogelijkheid om zich nog te testen op enkele onderdelen. Hoe brachten ze het ervan af?
Dafne Schippers begin het weekend vrijdagavond met speerwerpen en kwam tot 38 meter. In Hoorn liep ze op de horden 13,45 en kwam ze bij het verspringen tot 6,25.
Nadine Broersen liep 13,93 op de horden.
Ingmar Vos kwam tot 7,15 bij het verspringen en tot 13,41 met de kogel. Hij liep 14,62 over de horden en sloot zijn “vierkamp” af met 22,30 op de 200m.
Eelco Sintnicolaas kwam met de kogel tot 14,08 en tot een p.r. van 43,16 met de discus.
Remona Fransen ontbrak na de afmelding voor Lisse ook in Hoorn. Bondscoach Ronald Vetter houdt er rekening mee dat ze niet op tijd hersteld zal zijn om over twee weken in Götzis aan te treden. ‘Maar ze kan bijvoorbeeld ook in Ratingen proberen de Olympische limiet te halen. Daar hoopte ik na het vorig jaar op, maar als ik zie hoe ze nu is, reken er ook eigenlijk wel op.’

De dagprijzen gingen naar Marlou van Rhijn, Erik Cadée en Sharona Bakker. Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Hieronder zijn de reportages van Studio Sport te zien:

Robert Lathouwers

Erik Cadée

Sharona Bakker