Sterk vrouwenveld wacht Nederlanders in Götzis

25 mei 2012 - Door Cors van den Brink

Met de top-drie van de ranglijst van vorig jaar is de zevenkamp bij de Internationale meerkamp van Götzis zaterdag en zondag uitstekend bezet. Bij de mannen ontbreken de Amerikanen, waardoor hier de top van 2011 niet aantreedt.

In zijn prognose op basis van de p.r.’s én de beste prestaties van vorig jaar zet Frank Koopman in zijn voorbeschouwing Dafne Schippers op een 15-de plaats en Nadine Broersen als 25-ste van de 29 atletes op de startlijst.
Tatjana Chernova geldt met haar p.r. van 6880, waarmee ze wereldkampioene werd in Daegu, als favoriete. Ze versloeg daar Jessica Ennis (6790 in Götzis als beste prestatie in 2011,6751 in Daegu), die tweede staat in de prognose. Natalia Dobrinska staat derde op basis van haar 6778 punten bij de EK in Barcelona. De IAAF noemt haar als eerste, gezien haar Olympische titel en de overwinning bij de WK indoor in Istanbul in maart van dit jaar.


De Britse maakte vooraf duidelijk niet uit te zijn op grootse verrichtingen komend weekend, maar een paar gedegen prestaties te willen neerzetten, om zichzelf te bewijzen dat ze op de goede weg is naar de Spelen.
Ennis won overigens de laatste twee editie van de meerkamp in Götzis. Interessant zal het ook zijn te zien wat Jennifer Oeser (6683 in 2010 en met 6663 punten uit Ratingen derde op de ranglijst van 2011) in dit Olympisch jaar kan. Zij was derde in Daegu.

Mannen
Bij de mannen ontbreken de Amerikanen, die zich sparen voor de trial die eind juni alles beslissend zijn voor uitzending naar Londen. Geen Ashton Eaton (ranglijstaanvoerder in 2011 met 8729 punten), geen Trey Hardee (met 8680 punten winnaar hier in Götzis vorig jaar).
Frank Koopman tipt Leonel Suarez als winnaar: derde op de wereldranglijst 2011 (8501 punten), derde bij de WK en tweede in Götzis (8440 punten). Op basis van de cijfers zijn ook Yordanis Garcia en Andrei Krauchanka kandidaten voor het podium in Oostenrijk. Eelco Sintnicolaas staat in die ranglijst vierde. Hij moet net boven de 8300 punten kunnen scoren. Ingmar Vos zou rond de twaalfde plaats kunnen eindigen (als iedereen in de wedstrijd blijft).
Bij de mannen zullen ook veel ogen gericht zijn op Roman Sebrle, de vijfvoudig winnaar die vorig jaar door een blessure moest afzeggen.

Omstandigheden
De weersomstandigheden lijken uitstekend hier in het noorden van Oostenrijk, met zonnig weer en verwachte temperaturen rond de twintig graden. Er staat nog wel een stevige wind.
De twitterende Nederlandse deelnemers lieten in de afgelopen dagen louter optimistische geluiden lezen aan hun fans.

Alle informatie over de wedstrijd is hier te vinden.
De uitgebreide voorbeschouwing van de IAAF is hier te lezen.

De website van de Atletiekunie doet zaterdag en zondag uitgebreid verslag, met name van de prestaties van de Nederlanders.

Frank Koopmans zal dit weekend zijn prognoses zoveel mogelijk bijwerken op basis van de reële prestaties.