Na vier jaar zwoegen klopt het helemaal bij Hans van Alphen

27 mei 2012 - Door Cors van den Brink

foto: Erik van Leeuwen

Ze lagen als uitgeputte worstelaars dicht tegen elkaar aan op het kunststof van de atletiekbaan van Götzis. Na een groots gevecht, dat beiden konden bekronen met een nationaal record. Maar waar bij Eelco Sintnicolaas de verzuring vanuit de benen naar zijn hoofd steeg, was zijn trainingsmaatje Hans van Alphen al snel weer de vrolijkheid zelve. Na vier jaar zwoegen viel bij de Belg alles op zijn plaats.

Op de avond van de eerste dag van de meerkamp zaten Van Alphen en Sintnicolaas bij elkaar op de kamer in het atletenhotel van de meeting in Götzis. ‘We zeiden tegen elkaar: hoe het ook gaat morgen, laten we alsjeblieft niet tegen elkaar hoeven lopen op de 1500m’, vertelde Van Alphen.


Maar dat was precies wat hen overkwam. De Nederlander had als aanvoerder van het klassement na het voorlaatste onderdeel een voorsprong van welgeteld 28 punten op de Belg. De twee kennen elkaar van haver tot gort. In de afgelopen jaren hebben ze op gezamenlijke trainingskampen bij vele tempoloopjes elkaars sterke kanten leren kennen. Sintnicolaas wist dat hij niets anders kon doen dan de schade zo beperkt mogelijk houden. Dat lukte onvoldoende.

Zuur
‘Heel zuur is dit’, stamelde Sintnicolaas, die in de eerste minuten nauwelijks kon genieten van zijn nationaal record van 8506 punten. Van Alphen scoorde er dertien meer en was al snel weer de plaaggeest. ‘Ach, Eelco leert veel van me, vooral bij het polshoogspringen’, zei hij lachend.

foto: Erik van Leeuwen

‘De revanche komt in Londen wel’, reageerde Sintnicolaas. ‘Doe dat maar in Talence’, stelde Van Alphen voor. Het is duidelijk: ook in Londen zal het duo weer op het scherpst van de snede elkaar bestrijden.
Maar bij de Spelen is ook rekening te houden met de mannen die er nu niet bij waren, zoals de Amerikanen Ashton Eaton en Trey Hardee. En met atleten die nu nog niet op hun best waren. Al zeggen ook Van Alphen en Sintnicolaas dat ze begin augustus nog wel een tandje bij kunnen zetten. En verwachten ze dat er minstens honderd punten bij moeten om een van de medailles te grijpen.

Vandeven
Vier jaar geleden stapte de nu 30-jarige Hans van Alphen over naar trainer Wim Vandeven. Hij had zich weliswaar gekwalificeerd voor de Spelen van Peking, maar moest daar na vier onderdelen de strijd staken.
‘Het was de beste beslissing uit mijn leven’, zegt hij terugblikkend. ‘Ik was een meerkamper die het van mijn kracht en snelheid moest hebben, maar technisch stelde het allemaal niets voor. Vandaar dat ik vaak geblesseerd raakte. Het heeft me drie jaar hard trainen gekost, maar nu valt de puzzel langzamerhand in elkaar.’
Dat mag gezegd worden: de Belg kwam vorig jaar in Talence tot een p.r. van precies 8200 punten en voegt daar nu in zijn 17-de afgemaakte meerkamp dus ruim 300 aan toe.
‘Maar het is niet alleen Vandeven, het is het hele team om ons heen, met ook onder andere Georges Friant als polshoogspringer en de samenwerking met Vince en Eelco’, zegt Van Alphen. Vrijwel iedere vrijdag reist coach Vince de Lange met zijn atleten naar de trainingshal van Sittard om er gezamenlijk te trainen. Ook op veel trainingskampen wordt samengewerkt.

foto: Erik van Leeuwen

Niet gepland
‘Dit was niet bewust gepland’, aldus Vandeven. ‘Maar het is wel zo dat we vier jaar keihard hebben gewerkt. Hans is iemand die heel open staat voor informatie en – anders dan sommige trainers bij ons wel dachten – heel leerbaar is. Een groot voordeel zijn z’n enorme belastbaarheid en zijn supermotivatie.’
Van Alphen moest het in Götzis stellen zonder enige belangstelling van de zijde van de Belgische media. ‘Onze verslaggevers zitten in Hengelo of in Rabat. De wedstrijd bij jullie heeft een grotere naam en Tia springt vanavond in Marokko’, aldus Vandeven. Hij liet zijn echtgenote en Olympisch kampioene dus alleen gaan, om Van Alphen bij te staan. ‘Wel jammer dat ik nu niet even in een helikopter kan stappen richting Rabat’, vond hij.

Vier Nederlandse meerkampers naar Londen
Niet alleen Sintnicolaas was succesvol in Götzis, met zijn Nederlands record. Ook Ingmar Vos kwalificeerde zich met een puntentotaal van 8224 en een zesde plaats voor de Spelen. In een sterk vrouwenveld werd Dafne Schippers zevende en met een p.r. van 6360 toonde ze (meer dan) vormbehoud. De grootste verrassing was echter Nadine Broersen, die op weg ging voor de limiet voor de EK, maar naar huis terugkeert met een Olympische kwalificatie met een p.r. van 6298 punten en een elfde plaats.

Uitvallers
De wedstrijd voor de mannen werd gekenmerkt door vele uitvallers: 11 van de 26 gestarte deelnemers kwam niet aan de eindstreep van de 1500m. Tot de uitvallers behoorde Roman Sebrle, die op de eerste dag al begreep dat de limiet van 8200 punten er niet in zat. De Tsjechische wereldrecordhouder gebruikte enkele van de resterende onderdelen als training en doet in Kladno een nieuwe poging.
Bij de vrouwen was Jessica Ennis met haar Brits record van 6906 punten veruit de sterkste – zoals ze dat in Götzis ook de afgelopen twee jaar was. Het oude record stond met 6831 punten op naam van oud-Olympisch kampioene Denise Lewis. Twee keer werd ze echter verslagen: bij de WK in Daegu door Tatyana Chernova met 6880 punten – die nu overigens met 6774 punten al veel sterker was dan vorig jaar in Götzis. Bij de WK indoor in Istanbul won Natalya Dobrinska. Die verloor onlangs haar partner en coach die aan kanker overleed en was niet in goeden doen.
Twintig vrouwen scoorden in Götzis tussen de 6000 en 6500 punten. Het belooft spannend te worden in Londen.

Op de site van de Atletiekunie staat een uitgebreid verslag van de prestaties van de Nederlanders.

De reportage van Studio Sport is hier te zien: