EK dag 1 (avond) – Licht zevende op 5000m, Lathouwers en Kupers naar halve finale

27 juni 2012 - Door Cors van den Brink

foto: Erik van Leeuwen

Dennis Licht finishte woensdagavond als zevende op de 5000m, die werd gewonnen door favoriet Mo Farah in 13.29,91. Licht kwam tot 13.37,99. Jesper van der Wielen stapte halverwege uit. Robert Lathouwers en Thijmen Kupers plaatsten zich ’s middags voor de halve finale op de 800 meter.

De Rus Anatoly Rybakov ging er op de 5000m vrijwel vanaf de start alleen vandoor. Van der Wielen liep nog even op kop van de groep, maar liet zich al snel naar achteren zakken toen er een langgerekt lint achtervolgers ontstond. Onder aanvoering van de Turk Polat Arikan, die derde zou worden, kwam het hele veld weer bij elkaar. Het zilver ging naar Arne Gabius, die al even slim had gelopen.
‘Als Farah niet meegaat, hoef ik dat ook niet te doen’, aldus Licht, terugkijkend op de race. Dat klopte, Rybakov zou als 16-de finishen. Licht richtte zich zelf vooral op de Brit. ‘Toen hij naar voren kwam, gingen er vijf, zes atleten om mij heen ook wat naar buiten en kon ik zó naar voren schuiven.’

foto: Erik van Leeuwen

Bijbenen
Onderweg berekende de Apeldoorner dat het veld afging op een tijd rond de 13.30 en dat hij dat zou kunnen bijbenen. Dat bleek het geval ‘Maar ik ging wel helemaal dood in de laatste ronde. Dat is ook het verschil: Farah kan die in 55 lopen, ik misschien in 61. Maar dit is een heel goede oefening. Ik laat hier jongens achter me die het hele seizoen al voor me liepen. Ik kwam er steeds net niet aan te pas, maar was hier echt gefocust.’
De tussentijden: 2.42,45 – 5.30,32 – 8.17,50 – 11.03,15 – 13.29,91. De rondetijden varieerden tot en met ronde 9 tussen 65 en 67, de laatste drie ronden gingen in 63 – 61 en 53,69.

foto: Erik van Leeuwen

Raar
Van der Wielen moest op zes ronden voor het einde de groep laten gaan en stapte even later uit. ‘Heel raar: ik kwam niet in mijn ritme, maar heb geen idee waar dat aan ligt’, zo verwoordde hij zijn teleurstelling. ‘Misschien was ik wat teveel aan het genieten van het (deze avond wel goed gevulde – red) stadion.’

Licht krijgt eind volgende week een kans in de A-race op de 5000m in Heusden om alsnog aan de Olympische limiet van 13.20 te voldoen. ‘Maar anders ga ik op stage in Sankt Moritz om later dit seizoen nog wat mooie wedstrijden te lopen’, zo heeft hij zich voorgenomen. Hij hoopt ook op de A-status. ‘Want als ik zo wil blijven trainen als ik nu doe heb ik dát, of een goede sponsor nodig.’

foto: Erik van Leeuwen

Lathouwers en Kupers door
Robert Lathouwers als winnaar van zijn serie en Thijmen Kupers als een van de tijdsnelsten zijn door naar de halve finale van de 800 meter. ‘Easy”, aldus Lathouwers, Kupers vreesde lange tijd dat hij gegokt en verloren had.

Lathouwers liep in de vijfde en laatste serie gecontroleerd rond de derde plaats, tot hij op 200 meter voor de finish (‘misschien iets te vroeg’) ging versnellen. Hij won na een tussentijd van 53,16 in 1.48,00. ‘Voor mijn gevoel liep ik al een beetje aan de buitenkant, om te kunnen reageren als er versneld zou worden. Toen ik op het laatste rechte eind kwam, dacht ik opeens: nu wil ik hem winnen ook. En dat ging eigenlijk ook heel makkelijk. Ik ben helemaal tevreden.’

foto: Erik van Leeuwen

Heel zenuwachtig had hij zich ook niet gemaakt voor de eerste ronde bij de EK. ‘Ik heb zelfs twee halve bananen en wat komkommer kunnen eten. Pas bij het inlopen werd ik nerveus’, zei hij.

Kwalificeren
Thijmen Kupers wist vóór de start al dat de Brit Gareth Warburton een snelle race zocht omdat hij zich wilde kwalificeren voor de Spelen. ‘Ik kon mooi achter hem aan, maar na 500 meter heb ik een gaatje laten vallen omdat ik niet helemaal dood wilde gaan. In de laatste honderd meter was het vechten en ging ik helemaal dood, waardoor er nog allerlei mensen over me geen kwamen. Gegokt en misschien verloren’, zo zei hij na de finish. Dat bleek niet het geval, uiteindelijk gaat hij met de dertiende tijd van alle lopers naar de volgende ronde.

foto: Erik van Leeuwen

Serie-winnaar Warburton kwam na een tussentijd van 51,61 uit op 1.45,80. Kupers liep 1.47,69 en werd zesde. ‘Het is een tijd die ik nog nooit heb gelopen. Ik ging van de 1.48 direct naar de 1.46,46 bij de FB in Hengelo.’
Waarom dat hier niet lukte? ‘Toen was het wat warmer en in die race was er wel iemand achter wie ik aan kon blijven lopen’, aldus de pas 20-jarige Kupers.

(Meer over deze nog weinig bekende atleet is te lezen in het interview dat Atletiek Week onlangs met hem had).

De twee Nederlanders treden donderdag om 17.05 uur aan voor de halve finale. Dan zijn er drie series, waarin de eerste twee en twee tijdsnelsten doorgaan naar de finale op vrijdagavond.

Kasyanov leidt in meerkamp
Oleksiy Kasyanov heeft dit seizoen nog geen meerkamp gedaan. Wel won hij een zilveren medaille bij de WK indoor in Istanbul. Zijn beste tienkamp deed hij in 2009 in Berlijn, waar hij brons won met 8479 punten. In Helsinki blijft hij achter bij de prestaties die hij toen leverde. Hij heeft na de eerste dag van de EK-tienkamp 4352 punten

Opmerkelijk is ook de deelname van Pascal Behrenbruch. De Duitser presteerde in Götzis al voortreffelijk, met 8433 en een derde plaats. Hij lijkt zich niet te willen sparen voor de Spelen en scoorde op de eerste dag op vier van de vijf onderdelen beter dan eind mei. Alleen het hoogspringen – dat werd overspoeld door een geweldige onweersbui – was met 1,97 van wat minder niveau, maar hij heeft nu 4291 punten.

Derde staat de Serviër Mihail Dudas met 4193 punten. Roman Sebrle was in Götzis niet erg op dreef en sloeg enkele nummers over. Hij ging vervolgens naar Kladno en scoorde daar 8097. Nu staat hij zesde in het tussenklassement met 4129 punten.

Friedrich ziek
Bij het hoogspringen moest Ariane Friedrich op het laatste moment afzeggen wegens een maag-darm infectie. De Duitse, derde bij de WK in Berlijn en bij de EK van Barcelona, heeft zich nog altijd niet gekwalificeerd voor de Spelen en wil begin juli nog een laatste poging doen om de vereiste 1,95 te halen.

Bekijk een foto-impressie van deze dag op onze Facebook-pagina.