DL Londen: Cadée troeft Smith af

13 juli 2012 - Door Cors van den Brink

foto: Erik van Leeuwen

Erik Cadée toonde zich vrijdag bij de Diamond League meeting in Londen de betere discuswerper. Hij kwam tot een afstand van 63,31. Rutger Smith wierp de schijf in de zesde ronde naar 61,93.
De beide Nederlanders werden vierde en zesde. Beste werper was Gerd Kanter met 64,85. Hij versloeg onder meer Virgilius Alekna (tweede met 63,71), terwijl ranglijstaanvoerder Robert Harting ontbrak.

Kenny van Weeghel kwam op de 100m voor de wheelers tot 14,64 (-1,2) en hij verloor van zijn eeuwige rivaal, de Fin Leo-Pekka Tahti (14,28).

SPRINTS – Merritt evenaart BWP, Xiang loopt geen finale
In de series 110m horden kwam Liu Xiang tor 13,27 (0,0). De Amerikaan Joel Brown liep 13,30 en diens landgenoot Jeff Porter 13,31. In de andere serie was Aries Merritt met 13,14 (-0,9) veel sneller. Hier liepen de Amerikanen Jason Richardson en Ryan Wilson 13,23 en 13,28.
Xiang kwam vervolgens wegens rugklachten niet terug voor de finale. Merritt won die in 12,93 (+0,6), een evenaring van de BWP die hij in Eugene liep bij de Amerikaanse trials. Richardson werd tweede in 13,06.

Tyson Gay had in de finale van de 100 meter een zeer sterk laatste stuk van zijn race won in een niet al te sterk veld in 10,03 (-1,2). Asafa Powell trok zich eerder vandaag terug wegens een blessure.

Javier Culson (Pur) evenaarde in een rechtstreeks duel met David Greene en Angelo Taylor zijn BWP van 47,78. De Brit werd tweede in 48,10, de Amerikaan was sneller dan tot nu toe deze zomer met 48,43.

foto: Erik van Leeuwen

1500/5000 METER – Mo Farah stelt Britten niet teleur
Het Britse publiek doorstond de slechte weersomstandigheden om bij het laatste onderdeel van de vrijdagavond Mo Farah aan het werk te zien. De Europees kampioen koos voor een tactische race, die hij besloot met twee snelle ronden in 58,37 en 56,32, waardoor hij toch nog uitkwam op 13.06,04

Vivian Cheruiyot testte zichzelf de laatste keer vóór de Spelen en liep de 5000m in 14.48,86 Dat was ruim dertien seconden boven de BWP die op haar naam staat, maar de Keniaanse kopgroep had ook geen reden tot het uiterste te gaan. De Ethiopische atletes ontbraken in Londen.

Ook de 1500m werd ook al een overwegend tactische race, waarin Maryam Jamal (Bur) met 4.06,78 de snelste werd en wereldkampioene Janny Simpson (VS) te snel af was.

SPRINGEN – Lavillenie kwetsbaar
Voor Steve Hooker zijn de problemen nog altijd groot. In Londen was zijn aanvangshoogte van 5,40 een onoverkomelijke barière. Renaud Lavillenie sprong de lat er op 5,56 driemaal af. De Europees kampioen, die in Helsinki tot 5,97 kwam, was vorige week in Parijs ook al niet overtuigend. Bjorn Otto (Dui) won de wedstrijd met 5,74.

Het verspringen bij de mannen stond op hoogniveau en was spannend. Mitchell Watt (Aus) won met 8,28, Chris Tomlinson (GB) had 2cm minder en Godfrey Mokoena (ZA) zat daar weer 2cm onder.

foto: Erik van Leeuwen

Tia Hellebaut zal niet ontevreden zijn met de hoogte van 1,97, die de Belgisch Olympisch kampioene een tweede plaats opleverde achter Chaunte Lowe (VS), die de 2,00 haalde en haar dansje kon doen.

Dit verslag wordt vrijdagavond en zaterdagmiddag aangevuld.
Alle uitslagen zijn hier te vinden.