DL Londen – Lemaitre troeft Martina af, estafetteteam tweede en Smith vierde met kogel

14 juli 2012 - Door Cors van den Brink

foto: Erik van Leeuwen

Christophe Lemaitre troefde in een zeer snelle tijd van 19,91 (+1,1) Churandy Martina af bij de Diamond League meeting in Londen. Het Nederlands estafetteteam werd in een sterk bezette race tweede. De Fransman in baan 6 had voortdurend een lichte voorsprong op de Europees kampioen in baan 7. Martina bleef met 19,95 éénhonderdste boven zijn Nederlands record. Beide sprinters staan nu derde en vierde op de wereldranglijst van dit jaar, achter Yohan Blake (19,80) en Usain Bolt (19,83).

Mannen 4 x 100 tweede
De Nederlandse estafetteploeg liep in een uitstekende race naar een tweede plaats op de 4 x 100 meter. In de opstelling Brian Mariano – Churandy Martina – Giovanni Codrington – Wouter Brus kwam de ploeg uit op een tijd van 38,70. Het Nederlands record van 38,34 in Helsinki liep de ploeg met Patrick van Luijk in de opstelling. Die bleef nu uit voorzichtigheid thuis.

Trinidad won de wedstrijd afgetekend in 38,23. Brus wist in de laatste meters onder meer de aanstormende ploegen van Polen (38,78) en Groot-Brittannië (38,80) achter te houden. De Fransen (38,95) werden slechts zevende.

Bij de vrouwen op de 100 meter versloeg de Nigeriaanse Blessing Okagbare verrassend Carmelita Jeter nipt (11,01 tegen 11,03 bij -0,2). Shelly-Ann Fraser-Pryce verstapte zich kort na de start en viel terug naar de laatste plaats.

Verrassend was de overwinning van Kellie Wells (VS – 12,57) op de 100m horden. Ze versloeg de wereldkampioene en snelste vrouw van dit seizoen Sally Pearson (Aus – 12,59), bij +0,6m/s rugwind.

Christine Ohuruogu, de Britse Olympisch kampioene van Peking op de 400m, zorgde voor een grote verrassing door in een tijd van 50,42 de wereldkampioene Amantle Montsho (Bot) met een scherpe eindsprint te verslaan. De tijd is niet geweldig, maar de omstandigheden waren aan het eind van het programma allerbelabberdst.

foto: Erik van Leeuwen

KOGELSTOTEN – Smith vierde
Rutger Smith werd vierde bij het kogelstoten, na zijn zesde plaats met de discus vrijdagavond. Smith kwam in de vijfde ronde tot een afstand van 20,42, zijn beste prestatie. Reese Hoffa had vier pogingen boven de 21m, met 21,34 als beste en winnende afstand. Tomasz Majewski werd tweede met 21,28 en Dylan Armstrong derde met 4cm voorsprong op Smith.

MIDDENAFSTAND – Hak naar zevende plaats
Yvonne Hak finishte in de stromende regen als zevende op de 800 meter in 2.02,93. De haas kwam door in 58,49. Na het onhandig uitstappen kwam Janeth Jepkosgei aan de leiding, die in de laatste meters nog Molly Beckwith langszij kreeg. De Amerikaanse won nipt in 2.00,68.

Op de 800 meter bij de mannen was het de Pool Adam Kszczot die met zijn befaamde eindsprint de koplopers in de race wist te passeren. Hij kwam uit op 1.44,49.
Tegenvallend was het optreden van de beoogde winnaar Abukaker Kaki, die in die laatste meters juist sterk terugviel en met 1.46,05 vierde werd, achter Job Kinyor (Ken) en Andrew Osagie (GB).

Het was ook op de tweede dag van de Diamond League meeting koel in Chrystal Palace, met een temperatuur van 17 graden.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.