Nog één maal bij deze Spelen: Kenia versus Ethiopië

12 augustus 2012 - Door Mariette Zeedijk

Dat niets zeker is in het leven, kunnen we concluderen als we naar de atletiekprestaties van de Kenianen en Ethiopiërs kijken. Waar vorig jaar de Kenianen domineerden op de lange afstand tijdens de WK in Daegu, zijn het nu de Ethiopiërs die de macht overnemen. Of dat ook geldt op de laatste dag van de Spelen, zal vandaag blijken bij de marathon voor de mannen.

Ethiopië veroverde tot nu toe drie gouden, een zilveren en drie bronzen medailles op de afstanden tussen de 3000m steeple en marathon. Kenia won ook zeven plakken op deze onderdelen, maar alleen Ezekiel Kemboi op de 3000m steeple wist goud te winnen.
Ethiopië is vooralsnog minder sterk op de midden-afstand en won er geen medailles. Voor Kenia werd de 800 meter een triomf met het goud en het wereldrecord van David Rudisha, maar eindigde de 1500 meter in een teleurstelling.
Ter vergelijking: bij de WK in Daegu won Kenia vijfmaal goud op de lange en tweemaal op de midden-afstand en won het land in totaal zeventien medailles. Voor Ethiopië bleef de teller op vijf staan, met slechts eenmaal goud.

Makau
Op de marathon is Patrick Makau uiteraard de grote afwezige, de Keniaan die eind september 2011 in Berlijn het wereldrecord van Haile Gebrselassie overnam met een tijd van 2.03.38. De Keniaanse bond heeft hem thuis gehouden. In april van dit jaar stapte Makau uit tijdens de London Marathon vanwege een blessure en daardoor verspeelde hij kennelijk het vertrouwen, ondanks protest van zijn manager.

foto: Erik van Leeuwen

Zijn landgenoot Wilson Kipsang mocht wel naar Olympisch Londen afreizen. De 29-jarige atleet staat zesde op de allertijdenlijst van de halve marathon (58.59) en is een van de grote favorieten. In 2012 liep hij de London Marathon in een tijd van 2.04.44. In oktober 2011 was hij tijdens de marathon in Frankfurt ruim een minuut sneller met een tijd van 2.03.42, slechts een paar seconden boven het wereldrecord van Makau.
Hij leek destijds niet teleurgesteld omdat hij een nieuw wereldrecord op een haar na miste. Kipsang: ‘Ik ben nu nog gemotiveerder om tijdens de Spelen een gooi naar het wereldrecord te doen’.

Onder de 2.05
Kipsang zette in Londen en Frankfurt in totaal twee tijden onder de 2.05 neer. Tot dusver wist alleen Haile Gebrselassie drie marathons te lopen onder de 2.05. We zullen vandaag zien of de Keniaan deze prestatie kan evenaren en wellicht Makau’s record aan diggelen kan lopen. De tijd dat marathons bij grote toernooien vooral tactische races zijn, waarbij de tijd geen rol speelt, lijkt voorbij. Dat bleek vier jaar geleden al toen wijlen Samuel Wanjiru de Olympische marathon in Peking won in 2.06.32.
Kipsang zou in Londen worden vergezeld door Moses Mosop en de tweevoudig wereldkampioen (in Berlijn en Daegu) Abel Kirui. Mosop kennen we onder meer van april dit jaar, toen hij derde werd in de Rotterdam Marathon met een tijd van 2.05.03. In april 2011 wist hij de Boston Marathon te volbrengen in een tijd van 2.03.06. Hij heeft zich echter wegens een blessure moeten afmelden en is vervangen door Emanuel Mutai, die dit jaar met 2.08.01 teleurstelde in Londen, maar er vorig jaar 2.04.40 liep. In oktober 2011 was Kirui goed voor een zesde plek in Frankfurt met een tijd van 2.06.31.

foto: Erik van Leeuwen

Ethiopië
Hun belangrijkste Ethiopische concurrent lijkt Ayele Abshero. En dat is niet zo verwonderlijk. De pas 21-jarige atleet maakte een duizelingwekkend debuut tijdens de Dubai marathon eerder dit jaar, waar hij een tijd van 2.04.23 liep.
Abshero treedt in de voetsporen van zijn broer, Tessema Abshero, die in 2008 eerste werd bij het WK cross. Een andere grote inspiratiebron voor de atleet is – hoe kan het ook anders in Ethiopië – Haile Gebrselassie.
Abshero heeft goede hoop dat hij in Londen een mooie tijd kan neerzetten. ‘Ik ben erg blij dat ik mijn land mag vertegenwoordigen en ik heb er vertrouwen in dat ik iets kan winnen voor mijn land’, aldus Abshero. Hij zal worden vergezeld door Getu Feleke, tweede in de Rotterdam Marathon 2012, en Dino Sefir die als derde eindigde in Dubai. Beiden deden dat in precies dezelfde tijd: 2.04.50.