DL Brussel: WR voor Merritt, Cadée vierde

7 september 2012 - Door Cors van den Brink

foto: Mariëtte Zeedijk

Aries Merritt liep bij de Van Damme Memorial een fantastisch wereldrecord op de 110m horden. Erik Cadée werd er vierde bij het discuswerpen met opnieuw een worp boven de 65 meter. Yvonne Hak was in tranen na de 800 meter.

Met een zeer gelijkmatige race slaagde Aries Merritt er eindelijk in de tijd te lopen die hij al een seizoen lang in zijn hoofd had. De 27-jarige Amerikaan bracht het wereldrecord op 13,80. Dat is een stevige verbetering van de tijd die Dayron Robles op 12 juni 2008 in Ostrava op de klokken bracht.

Geschokt
Merritt was helemaal geschokt toen hij de tijd zag verschijnen. ‘Het was mijn bedoeling onder de tijd te lopen die ik in Londen had gelopen. Ik wist dat de baan hier erg goed is en dat de omstandigheden uitstekend waren. Maar je weet nooit wanneer je een record gaat lopen. Ik wist wel zeker dat ik het wereldrecord zou verbeteren, maar ik dacht aan een tijd van 12,85. Ik gebruikte de 1285 als password voor alles. Daar zal ik dus iets anders voor moeten gaan kiezen’, aldus de man die ooit ontdekt werd door een leraar op zijn highschool toen hij over een hek sprong.

‘Normaal heb ik nog wel wat energie over na een race, maar nu was ik compleet kapot. Ik zal nog wel een massage van om morgen lopend bij mijn vliegtuig te komen.’

Meewind
Merritt trof inderdaad uitstekende omstandigheden in Brussel, waar het vrijdagavond 20 graden was en de hordesprinters een lichte meewind van 0,3 hadden.
De Olympisch kampioen van Londen deed dat in de 20-ste wedstrijd van dit seizoen op de 110m horden. In Londen kwam hij al tot een p.r. van 12,92 en daarmee was hij aanvoerder van de wereldranglijst. Afgelopen winter bracht hij zijn p.r. op de 60m horden op 7,43.
Landgenoot Jason Richardson werd tweede in 13,05, Hansie Parchment (Jam) werd derde in 13,14.

Sprints voor Jamaica
Bolt won de 100 meter in 9,86 (+0,3), voor Nesta Carter (9,96) en Kemar Bayley Cole (9,97). Het Jamaicaanse trio kreeg even later landgenoot Yohan Blake te zien als winnaar van de 200 meter in 19,54, gevolgd door Jason Young (Jam – 19,92) en Christophe Lemaitre (Fra – 20,17). Prachtige tijden en indrukwekkende winnaars, maar de show was al gestolen door Merritt.
Dat gold overigens niet voor het Belgische publiek, dat op de banken ging toen Kevin Borlée de 400 meter won in 44,75 en daarmee ook de eindoverwinning in de Diamond League voor zich opeiste. Broer Jonathan werd tweede in 45,02 en Lalonde Gordon werd derde in 45,13.

foto: Erik van Leeuwen

Cadée: ‘Ik kan nog wel maanden doorgaan’
Erik Cadée werd vierde met een afstand van 65.48 meter. Naast de winnende worp had Cadée geldige pogingen van 63,30, 64,71 en 62,00 meter. Voor de derde keer binnen één week kwam Cadée boven de 65 meter.
Niet slecht maar hij het zelf graag anders gezien. Cadée die in de afgelopen anderhalve week in Lausanne, Berlijn en Zagreb wierp, wilde zijn internationale tour in Brussel graag afsluiten met een afstand boven 66 meter. Een afstand die er volgens hem ook zeker inzat.
Cadée had naar eigen zeggen een goed seizoen, maar had in Londen teveel last van een overstrekte knie. ‘Mijn sportarts had me zelfs geadviseerd om helemaal niet mee te doen. Maar ik voel me nu weer zó goed, dat ik nog wel maanden door kan gaan. De afgelopen maanden heb ik allerlei nieuwe dingen geleerd. Zo merk ik dat ik het beste presteer als ik in de dagen voor een wedstrijd nog meer gas terug neem.’
Cadée doet nog een wedstrijd in Nederland, in Grootebroek, en dan zit het seizoen er definitief op.
Winnaar in Brussel werd Gerd Kanter, de Est die in Londen een bronzen medaille won en nu tot 66,84 kwam. Hij veroverde ook de hoofdprijs van de Diamond League. Kanter hield Martin Wierig (Dui – 66,05) en Virgilius Alekna (Lit – 65,78) achter zich.

foto: Erik van Leeuwen

800m – Hak kan niet mee
Yvonne Hak begon haar race offensief en liep tot 500 meter mee bij de eersten in het veld, dat relatief ver achter de haas bleef. Maar toen de vrouwen zich opmaakten voor het verdelen van de prijzen viel de Nederlandse geleidelijk terug naar de laatste plaats. Ze finishte in 2.03,91.
‘Ik voelde me fit en het tempo in de eerste ronde was ook goed. Maar in de tweede ronde liepen mijn benen vol. Ik weet niet wat de oorzaak is’, aldus een bedroefde Hak. ‘Het zou goed moeten gaan. De achillespezen en de bronchitis zou geen rol meer hoeven spelen.’
Winnares werd Francine Niyonsaba (Bur) in 1.56,59, voor Pamela Jelimo (Ken – 1.57,24) en Mariya Savinova (Rus – 1.59,05), de drie medaillewinnaressen van Londen.

1500m – Silas Kiplagat wint
Silas Kiplagat won zijn derde DL-meeting van dit seizoen. De man die in Londen met een zevende plaats niet in de schijnwerpers kwam, liep in Brussel 3.31,98. Hij won daarmee ook de Diamond League. Olympisch kampioen Taoufik Makhloufi (Alg) vocht tot de laatste 100 meter voorin mee in het veld, maar viel op weg naar de finish ver terug. Grote verliezer was Asbel Kiprop die geblesseerd was in Londen en nu met een vijfde plaats ook de premie van de Diamond League kwijtraakte aan zijn landgenoot. Kiplagat verklaarde dat hij tijdens de Spelen gehinderd werd door rugklachten.

10.000 meter – revanche voor Bett
Emmanuel Bett is vooralsnog de snelste man dit jaar op de 10.000m. De 29-jarige Keniaan liep een tijd van 26.51,16, een lichte verbetering uit zijn p.r. van vorig jaar. De BWP stond met 27.01,98 op naam van Wilson Kiprop, die deze tijd op 1 juni in Eugene op de klokken bracht. Bett werd daar vierde en bleef daardoor net buiten de Keniaanse ploeg voor de Spelen. Zijn landgenoten Vincent Chepkok (26.51,68) en Kenneth Kipkemoi (26.52,65) werden tweede en derde.
Ook opmerkelijk in dit veld was de 18-jarige wereldkampioen bij de junioren, de Ethiopiër Yigrem Demelash. Bij de WJK liep hij een tijd van 28.16,06. Maar hij kan ook een snelle race aan, getuige het feit dat hij in de voorlaatste kilometer zelf even op kop ging lopen en uiteindelijk als vierde eindigde in 26.57,56.

Tekst: Cors van den Brink en Mariëtte Zeedijk.