Monique Jansen: ‘In Londen kwam alle shit van dit rotjaar eruit’

19 oktober 2012 - Door Mariette Zeedijk

foto: Barbara Kerkhof

Een paar dagen nadat Monique Jansen uit Londen terugkwam, stond ze alweer voor de klas. ‘Het was binnenstappen in een heel andere wereld en het heeft mij enorm geholpen om de teleurstellende prestaties van Londen te vergeten’, aldus Jansen.

De kinderen, die haar voor het vertrek naar de Spelen een ceremonieel afscheid hadden verzorgd, waren razend nieuwsgierig naar haar ervaringen in het Olympisch dorp. Het feit dat ze een paar meter minder wierp dan gehoopt, deed daar niets aan af. ‘In de eerste lessen heb ik alleen maar verteld over de Spelen en hoe het daar allemaal aan toegaat.’

Emotioneel
De eerste echte teleurstelling had Jansen al in Londen verwerkt, toen zij na haar optreden nog tien dagen in Olympisch dorp verbleef. ‘Als je me toen had gesproken, dan had je een hele andere Monique gesproken dan nu. Ik was erg emotioneel en alle shit van hele afgelopen rotjaar kwam eruit.’
‘Want eigenlijk heb ik het afgelopen jaar alleen maar tegenslagen gekend. En dat terwijl ik er juist een heel jaar voor had uitgetrokken om eens flink te trainen. Een jaar dat overigens veelbelovend begon. Mijn krachtwaardes waren in de winter zó goed dat een afstand van 64 meter zeker tot de mogelijkheden moest behoren.’
Maar al gauw werd Jansen achtervolgd door pech. De ene na de andere baancircuitwedstrijd moest ze afzeggen of afbreken. Problemen met haar kuit waren spelbreker, maar met name de verstoorde schildklierhuishouding gooide roet in het eten. Een paar weken vóór de Spelen dacht Jansen te zijn ingesteld op de juiste medicatie, maar al snel bleek dat die medicijnen ervoor zorgden dat ze erg vermoeid raakte.

foto: Barbara Kerkhof

Elleboog
Twee weken voor de Spelen, besloot ze alsnog met de medicatie te stoppen, wat weer tot gevolgd had dat ze niet goed en krachtig kon werpen. Daar bovenop kreeg ze vlak voordat ze afreisde naar Londen, een blessure aan haar elleboog.
‘Nu ben ik redelijk over de teleurstelling heen. Mijn werk als docent helpt me daar, zoals gezegd, zeker bij. Ik heb allerlei extra taken bij het begeleiden van leerlingen.’
‘Ook in de atletiek begin ik mijn draai weer te vinden. Ik kon het mentaal en fysiek niet opbrengen om aan internationale wedstrijden deel te nemen na de Spelen en ben dus meteen gestopt. Wel ga ik regiotraining geven aan de beste twaalf werpers in de regio Zwolle. Dat loopt tot eind van dit jaar. Hoe we dan verder gaan is onbekend’. Het feit dat Jansen daardoor geregeld contact heeft met Papendal ervaart ze als prettig.
‘Verder is het nu van belang dat ik ga aftrainen, daar is nog niet veel van terecht gekomen. Ik zwem wel drie keer in de week en ik fiets twee keer veertig kilometer naar school. Maar ik merk wel, dat ik serieus moet aftrainen. Soms heb ik zomaar ergens flinke kramp in een spier. Na de herfstvakantie ga ik daarmee starten.

Sleur
Mist ze het leven als topsporter?
‘Nee, dat werd op een gegeven moment een enorme sleur. Wat ik wel mis is dat je als atleet constant tot het uiterste gaat, dat is een uitdaging. En ik mis de trainingsweken met mijn maatjes Rutger Smit en Erik Cadée. We vormden een goed hecht team samen.’
‘Toch heeft de topsport me veel gebracht, ook op mentaal gebied. Sportpsycholoog Ivo Spanjersberg heeft me echt geleerd om te relativeren. Aan de andere kant ben ik er ook assertiever door geworden. Ik deed altijd al snel wat er van mij gevraagd werd, zowel in de sport als in het gewone leven. Nu ga ik veel meer bij mezelf te rade.’

________________________________________________________

Boek over “De sporter en de Spelen”

Atletiek Week volgde in 2011 en 2012 drie atleten in hun voorbereidingen op de Spelen van Londen en kijkt dit najaar met hen terug op “Londen”. Van de reeks artikelen in deze serie van Mariëtte Zeedijk en de prachtige fotografie van Barbara Kerkhof verschijn begin volgende maand een boekje.
De presentatie vindt plaats op 5 november tijdens de workshop over passie en motivatie in de atletiek met sportpsycholoog Rico Schuijers op Papendal. Klik hier voor meer informatie.