Tim Dekker: ‘Ik ben een stuk sterker geworden’

24 december 2012 - Door Cors van den Brink
Foto: Erik van Leeuwen

Foto: Erik van Leeuwen

Helemaal zonder kleerscheuren kwam hij er niet vanaf. Maar de eerste trainingsmaanden op Papendal brengen Tim Dekker tot de conclusie dat hij een alweer een stuk sterker is dan de meerkamper die afgelopen zomer in Barcelona was, toen hij brons won bij de EK voor junioren. Vorige week stond het talent tweemaal in de schijnwerpers.

Dekker was een van de genomineerden voor de onderscheiding “Talent van het jaar” op het Sportgala van NOC*NSF en NOS. In de Amsterdamse RAI moest hij de eer aan BMX-er Laura Smulders laten. Twee dagen later was het wel raak toen de Atletiekunie hem in het zonnetje zette als atletiektalent van het jaar.
Dekker – inmiddels 19 jaar en in 2013 dus neo-senior – kreeg de prijs op het hem inmiddels vertrouwde Papendal. Na het zomerseizoen nam hij afscheid van a.v. Gouda en coach Alex van Zutphen. Hij woont nu in een van de sporters-appartementen van Het Dorp bij Arnhem en traint onder Bart Bennema en Vince de Lange.
‘Verder doe ik er momenteel niets naast. Ik ben vorig jaar gestopt met mijn studie commerciële economie aan de Johan Cruyff University. Die opleiding beviel me helemaal niet. Omdat er nu zoveel veranderingen zijn – op mezelf gaan wonen en werken met andere trainers – heb ik besloten pas na de zomer van 2013 weer een opleiding te gaan kiezen.’

Hamstring
Dekker kwam vorige zomer bij de NK in Emmeloord tot een puntentotaal van 7446. Op 10 en 11 juli bracht hij dat p.r. bij de EJK in Barcelona op 7815 en daarmee wonnen hij een bronzen medaille. De prestaties van Dekker in Barcelona: 11,06 – 7,23 – 14,68 – 2,04 – 49,70 – 14,02 – 43,69 – 4,20 – 48,04 – 4.34,34 = 7815. Op vijf onderdelen was hij in Spanje beter dan ooit. Braun scoorde in Emmeloord 7953 punten, maar miste in Barcelona de aanvangshoogte bij polshoog en verspeelde daarmee een goede klassering.

Foto: Erik van Leeuwen

Foto: Erik van Leeuwen

De aanloop naar het indoorseizoen verliep niet zonder problemen voor Dekker. ‘Ik kreeg een scheurtje in een hamstring en ik had ook een paar weken last van een keelontsteking. De bedoeling was om deze winter een meerkamp te doen in Valencia, maar dat zit er nu niet meer in. Ik hoop nog wel wat losse wedstrijden te kunnen doen.
Door de tegenslag kon hij ook Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun niet vergezellen op hun trainingsstage naar Cuba. ‘Dat is wel jammer. Maar ik moet er gewoon rekening mee houden dat ik vaak te goed ben voor wat mijn lichaam aan kan en dat ik daarom af en toe een stapje terug moet doen’, zegt hij.

Florence
Voor de komende zomer is het doel duidelijk: een goede prestatie bij de EK-onder-23 in het Finse Tampere. ‘De limiet staat op 7400 punten, dus dat moet geen probleem zijn. De meerkamp van Desenzano is verplaatst naar Florence. Daar hoop ik me te kwalificeren. Ik werk nu met senioren-materiaal, maar had weinig moeite met de overgang. En het trainen op Papendal en met jongens als Eelco en Pieter is gewoon super. Ik ben hier al een stuk sterker geworden.’