Sifan Hassan moet nog een zomer geduld hebben

31 december 2012 - Door Cors van den Brink

121231-981Ze won op overtuigende wijze de 32-ste Sylvestercross in Soest. Maar de bijna 20-jarige Sifan Hassan zal komende zomer nog niet in het oranje naar de grote toernooien kunnen gaan. Voorlopig vormen de FBK Games in Hengelo haar belangrijkste doel, aldus de schuchtere atlete uit Ethiopië.
Choukoud soleert naar zege.
Reportage Studio Sport.

Hassan won de cross van de vrouwen over 6000m in 22.30 Ze liep vanaf de start mee in een kopgroepje van vijf vrouwen, van wie Veerle Dejaeghere de tweede plaats voor zich opeiste in 22.32. De Belgische kwam in de laatste meters nog dichtbij, maar kon de Ethiopische niet meer achterhalen. Landgenote Belete Almensh werd derde in 22.45. Ruth van der Meijden was vijfde in 22.58.

121231-980

Ook vorig jaar toonde Hassan al aan dat ze goed uit de voeten kan in het mulle zand van deze bijzondere wedstrijd. Ze was er toen zes seconden langzamer en werd tweede. De zwak bezette wedstrijd in de Soester duinen was echter geen goede graadmeter voor de potentie van de jonge atlete. In de Warandecross was ze vorige maand zevende. De progressie die ze dit jaar maakte op de 1500 meter (van 4.20,13 naar 4.08,24) zegt meer. Op de 3000m liep ze 9.08,10.

Stage
‘Ik heb de laatste tijd niet eens zoveel kunnen trainen’, aldus de Ethiopische, die in Eindhoven woont en daar een opleiding aan het ROC volgt. ‘Ik loop momenteel stage in de thuiszorg en kan minder trainen dat ik ’s zomers doe, omdat het zo vroeg donker wordt.’

Ze zou graag overstappen naar de studierichting Sport en bewegen, maar verwacht dat dat pas te realiseren is als ze een Nederlands paspoort krijgt. Hassan kwam vier jaar geleden naar Nederland. ‘Gestuurd door mijn moeder’, zegt ze, maar over de achtergronden van die beslissing wil ze verder niets vertellen.

121231-981Coach
Volgens oud-atleet Aiduna Aitnafa, die ook als asielzoeker naar Nederland kwam, heeft ze haar thuis gevonden in de Ethiopische gemeenschap in Eindhoven. Ze heeft geen familie in Nederland. Zelf treedt hij op als haar begeleider. Vorig jaar nog stelde hij zich bescheiden op, inmiddels heeft hij de rol van coach op zich genomen.

Hassan heeft inmiddels ook contacten met de Atletiekunie. Bondscoach Honoré Hoedt heeft haar een plaats aangeboden in de trainingsgroep die op 2 januari naar Portugal vertrekt. In februari start ze in de bekende, zware cross in het Luxemburgse Diekirch.

‘En ik mag ook starten op de 1500m bij de FBK Games’, zegt Hassan. Aitnafa verwacht dat ze daar een tijd van 4.02 of 4.01 kan lopen. Maar dat zal nog niet leiden tot deelname aan internationale toernooien. De verwachting is dat het Nederlands paspoort pas in oktober beschikbaar komt.


Choukoud moest traantje laten na Boedapest

Bij de mannen ging de winst naar Khalid Choukoud, die de 10,4 km aflegde in 34.56. Hij zette in een vrijwel geheel solo gelopen race de Belgen Soufiane Bouchiki (35.41) en Abdelhadi el Hachimi (35.47) op stevige achterstand. Tweede Nederlander werd sterk lopende Ronald Schröer (35.56), die ook zichzelf verbaasde met zijn optreden. Jesper van der Wielen werd vijfde, maar van het aangekondigde tweegevecht met Choukoud was geen sprake.

121231-982

De winnaar vertelde dat hij na terugkeer in Den Haag van de EK cross wel een traantje heeft moeten laten. ‘Ik was in Boedapest net zo sterk als nu’, zei hij. Maar door een bedorven maag kon hij die kracht niet tonen op het belangrijkste moment van zijn winterseizoen.

In het komende jaar zal hij zich vooral op de weg laten zien, om vervolgens in 2014 te debuteren in een (Nederlandse) marathon, zoals hij eerder aankondigde. ‘Misschien al in Rotterdam, anders in Amsterdam’, zo vertelde hij in Soest. Hij heeft al een eerste trainingsweek van 200km achter de rug en had daar, naar eigen zeggen, geen problemen mee.

Alle uitslagen van de Sylvestercross zijn hier te vinden.

Kijk hier naar de reportage van Studio Sport.