NK indoor: Boekelman komt terug – Larsen troeft Amels af – vierde titel Florant

16 februari 2013 - Door Cors van den Brink

130216-805Melissa Boekelman keerde terug bij Gert Damkat en blijkt bij de NK indoor op weg naar haar oude niveau. “Recreant” Jan-Peter Larsen troefde bij het hoogspringen talent Douwe Amels af en won na twee keer brons voor de zesde keer goud.

Larsen troeft Amels af
Lathouwers start toch
Fransen voorzichtig, Schippers overtuigt
De vierde voor Florant

130216-802Met een fraaie serie (16,85 – 16,70 – 16,66 – 16,59 – 16,64 – 16,77) greep Melissa Boekelman goud op de eerste dag van de NK indoor in Apeldoorn. Na de nodige omzwervingen en na een poging tot draaien keerde de 23-jarige atlete min of meer berooid en noodgedwongen terug bij haar oude coach Gert Damkat. ‘Na drie weken gaat het al zó goed dat we al een beetje aan de EK-limiet begonnen te denken’, aldus de Brabantse.

In 2010 vestigde de nu 23-jarige Boekelman een p.r. van 18,17 bij de Gouden Spike. Indoor kwam ze dat jaar tot 18,02. Vorig jaar kwam ze indoor nog tot 17,52. Maar de opgaande lijn was uit de prestaties verdwenen. Boekelman ruziede met Damkat, vertrok van Papendal, klopte aan bij Ben Vet en kon het ook in Amsterdam niet vinden.
130216-770Vorige zomer was er de – kortstondige – samenwerking met Jacqueline Goormachtigh en ging ze regelmatig naar de Duitse coach Peter Salzer. ‘Daar ben ik in januari voor het laatst geweest. Al mijn sponsors zien het niet meer in me zitten en dus heb ik daar geen geld meer voor’, aldus het voormalig lid van het talenteam van AA-Drink en Asics.

Een van de laatste geluiden uit het kamp-Boekelman was de poging om vanuit de draai te gaan stoten. Dat voornemen is ook beëindigd. ‘Niet omdat het niets voor me is, maar omdat je die verandering alleen maar kunt maken als je elke dag een coach bij je hebt’, zegt ze.
En die luxe kan ze zich dus niet meer permitteren. Na enkele lange gesprekken kon ze weer terugkeren bij Damkat, die haar in Apeldoorn stond te coachen alsof het altijd koek en ei was geweest. ‘Maar we hebben we een paar lange gesprekken gevoerd’, aldus Boekelman. ‘Want ik heb wel een paar verkeerde keuzes gemaakt in de afgelopen jaren. Maar daar leer je van. En van de shit waar ik de afgelopen maanden in zat, word ik alleen maar sterker.’

130216-800Larsen troeft Amels af
Twee jaar was Douwe Amels de beste hoogspringer bij de NK. Dit keer was het Jan-Peter Larsen die het meest stevig in de schoenen stond. Hij sprong steeds als eerste en dreef Amels ogenschijnlijk tot wanhoop door de hoogtes van 2,14 en 2,18 in de eerste poging te halen. Ook de 2,21 haalde hij nog. Dat was voor het eerst sinds 2008, het jaar waarin hij zijn leven als topsporter beëindigde.

Omdat Amels op 2,14 al enkele fouten had gemaakt, viel er voor hem weinig te winnen op 2,18. Hij sloeg die hoogte dus over en een enkele poging op 2,21 mislukte. Op 2,24 kreeg Larsen het moeilijk, maar ook Amels kon die hoogte niet aan.
Dus kon Larsen voor de zesde keer de gouden medaille bij de NK indoor ophalen. Die ging naar een man die in de periode vóór de NK indoor twee tot drie maal in de week traint, maar daar in andere maanden van het jaar als directeur van een ICT-bedrijfje niet altijd de tijd voor kan vrijmaken. ‘Maar Douwe is nog erg op zoek naar zijn techniek. Als dat eenmaal goed loopt, springt hij deze hoogtes ook’, aldus de bescheiden winnaar.

130216-757Zuur
Voor Amels, die eerder dit seizoen 2,18 sprong, waren de druiven zuur. ‘Ik begon volgens afspraak met onze coach Rini van Leeuwen met degelijke sprongen en dat lukte op 2,06 en 2,10. Daarna moet er meer snelheid in de aanloop komen en moet het vloeiender gaan, maar dat gebeurde niet’, zei hij. ‘Omdat het hier toch om de titel ging, ben ik tactisch de hoogtes gaan kiezen. Op 2,24 had ik één sprong waarbij de aanloop wél goed was, maar ik mis nog de techniek om die hoogte te springen.’

Foundation
Amels en Larsen zijn betrokken bij de Dutch Highjump Foundation, waarvan vader Rein Amels voorzitter is. De stichting moet geld bijeen zien te krijgen voor een trainingsprogramma voor Nederlandse hoogspringers en hun coaches, nu alle steun vanuit de Atletiekunie is weggevallen. ‘Alleen voor de stages heb ik al zo’n 4000 tot 4500 euro per jaar nodig. En dan kan ik Rini nog niets betalen’, aldus Douwe Amels. ‘We moeten zien dat we continuïteit krijgen voor de springers.’

130216-804Lathouwers start toch
Tot de dag vóór de NK had Lathouwers last van de naweeën van zijn 800 meter in Gent, afgelopen zondag. ‘Het bloed zat nog steeds in mijn keel, vanwege de astma.’ Ook in Apeldoorn voelde hij zich alles behalve comfortabel. Hij won zijn serie in 1.54,85.
‘Ik ga morgen gewoon knallen en dan zie ik wel waar ik uit kom’, zo keek hij vooruit naar de finale. De EK in Gothenburg is een ander verhaal. Lathouwers neemt nog geen beslissing – en moet nog wel onder de 1.49 lopen. ‘Maar als je naar een toernooi wilt, moet je een doel hebben en dat mis ik eigenlijk. Mijn concurrenten zitten in deze periode in de warmte. Ik heb alleen een paar weken in Portugal getraind, bij temperaturen van 13 tot 16 graden. Dat is voor mij echt te koud om goed te kunnen trainen. Ik heb nog helemaal geen snelheid kunnen doen. Het is niet alleen een geld-verhaal, maar zo zijn de omstandigheden momenteel.’

EK-ganger Thijmen Kupers won zijn serie  solo lopend in 1.48,51. Hij wil kennelijk twee harde races in de benen hebben voor hij naar Gothenburg gaat. Vorige week vertelde hij op Atletiek Week dat hij vorige zomer bij de EK in Helsinki merkte dat hij dat vermogen nog onvoldoende in de benen heeft.

130216-716Remona Fransen voorzichtig
Remona Fransen hield het zaterdag bij het verspringen bij drie pogingen. ‘Ik wilde niet teveel risico nemen’, zei ze. ‘Ik heb na de meerkamp in Valencia, eind januari, nog niet veel gesprongen, omdat een oude kuitblessure weer opspeelde. Hoogspringen heb ik nog helemaal niet gedaan – dat komt hopelijk komende week nog in de training. Maar dit was in overleg met mijn sportarts Peter Vergouwen zo afgesproken.’

De meerkampster was niettemin heel tevreden met de serie sprongen: 5,99 – 5,90 – 5,97. ‘De afzet is er nog niet helemaal, omdat we deze week nog heel stevig hebben getraind. Maar de aanloop was mooi regelmatig en dat wilde ik hier testen. En ik voel me goed, dat is ook heel belangrijk met het oog op de EK in Gothenburg.’

130216-803Schippers afwachtend
Fransen keert morgen terug naar Omnisport voor de 60m horden. Het verspringen werd een overwinning voor Dafne Schippers die haar indoor p.r. verbeterde tot 6,28 (het stond op 6,20, outdoor sprong ze al 6,54). Valentine Kortbeek kwam – in de laatste ronde – tot 6,14 en won zilver. Brenda Baar werd met 6,08 derde.

Schippers was niet verbaasd over haar prestatie. ‘Hoewel ik in de afgelopen maanden maar één keer het gesprongen in de training. Ik ben niet ontevreden, maar ik merk op de 60 meter (7,37 in de halve finale) wel dat ik er zeven weken uit ben geweest vanwege de blessure aan mijn knieholte. Leuk is het niet, maar het is gelukkig verklaarbaar.’

De vierde voor Florant
De 30-jarige Florant won zijn vierde goud bij de NK indoor met een afstand van 16,45. De hinkstapspringer sprong op 9 februari al 16,73 in Fayetteville en plaatste zich voor de EK in Gothenburg. Zijn p.r. van 16,75 sprong hij vorig jaar. Outdoor kwam hij tot 16,65 en in Helsinki strandde hij met 16,35 in de kwalificatieronde. Gebrek aan mogelijkheden een dopingcontrole te organiseren leidden ertoe dat het Nederlands record nog niet op zijn naam staat.
‘Vandaag had ik nog was last van een jetlag en het vele reizen langs de wedstrijden in de VS’, aldus Florant. Hij klaagde ook over de omstandigheden: geen coach, geen sponsors. ‘Mijn leven is gevuld met trainingen en kleine baantjes om in mijn levensonderhoud te voorzien’, zei hij. ‘Gelukkig krijg ik hier in Nederland steun van Haag Atletiek en is er ook goede fysiotherapie.’

130216-801

De samenwerking met de Cubaanse coach Pani (Agustin R. Paniagua Osorio) is geëindigd. ‘We hebben vier jaar heel goed gewerkt, maar ik zag geen mogelijkheid om hem aan te houden’, aldus Florant. ‘Ik train nu op mijn eigen schema op een high school, waar ik ook andere atleten begeleid. Ik hoop met een goede prestatie in Gothenburg weer een sponsor te krijgen.’

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

 

Kijk hier naar wat Fabian Florant vertelt over zijn techniek en zijn trainingen.