Kampioene Ruth van der Meijden: focus nu op marathon

24 maart 2013 - Door Cors van den Brink

130324-823Ze won zondag in Venlo de titel op de halve marathon, in haar zesde wedstrijd van dit kalenderjaar. In de komende maanden loopt vooral ze op de baan, maar in het najaar debuteert de 28-jarige atlete op de marathon. Zoals de nationaal kampioen bij de mannen, Khalid Choukoud, dat volgend jaar gaat doen.

Van der Meijden toonde zich na de snerpend koude titelstrijd in Venlo voorzichtig als haar toekomstplannen ter sprake komen. Maar de solo-race, die ze finishte na 1.14.07, heeft haar alleen maar bevestigd in haar voornemen om zich in de komende tijd te focussen op de atletiek en de duatlon terzijde te schuiven.
De atlete van Ton van Hoesel loopt de Parelloop nog, maar gaat dan de proberen op de 5000 (15.59,27) en 10km (33.21) haar tijden aan te scherpen. In de afgelopen maanden liep ze al veel crossen. ‘Goed voor de snelheid en voor de kracht’, zegt ze. In Alphen verbeterde ze begin maart haar p.r. op de 20km tot 1.10.11. Een maand eerder kwam ze in Schoorl dichtbij haar p.r. op de 10km.

130324-822

‘Ik ben afgestudeerd als podotherapeut en heb een parttime baan. Het is nu tijd om te gaan kijken hoever ik kan komen op de langere afstanden’, zegt ze. Om er wat terughoudend aan toe te voegen dat ze dan ook internationale aspiraties heeft.
Van der Meijden liep vorig jaar in Venlo met 1.13.57 haar persoonlijk record – en was ondanks de wind en de kou nu dus maar tien seconden minder snel. Ze moest toen de eer van het kampioenschap laten aan Andrea Deelstra, die nu als derde eindigde in 1.15.54 (toen 1.13.47), achter Stefanie Bouma 1.15.51.
De Keniaanse Jane Moraa won de wedstrijd in 1.10.40.

Choukoud in de kou
Diezelfde internationale ambitie heeft ook Khalid Choukoud, die ook veel wedstrijden liep, op de cross en op de weg, en twee weken geleden in de Haagse CPC moest toezien dat Michel Butter de snelste Nederlander was. In Venlo sloot de Hagenaar echter meteen aan bij de kopgroep van enkele Afrikanen, vastbesloten om de titel dit hij vorig jaar verloor aan Patrick Stitzinger, terug te winnen.

130324-820

Dat had wel als consequentie dat hij in de tweede helft van de race alleen moest lopen, want het tempo van de buitenlandse podium-kandidaten lag te hoog voor de Nederlander. Hij werd vierde in een tijd van 1.03.27. De winst was voor de 20-jarige Keniaan Philemon Yator met 1.01.53.
‘Het was zwaar, heel erg zwaar. Niet dat ik kapot ging, maar ik had heel veel last van de kou.’

130324-821Butter koos voor een achtervolgend groepje van acht atleten die een aanmerkelijk rustiger tempo koos. Na 10km was de achterstand al bijna twee minuten. De Noord-Hollander zag in de laatste meters Olfert Molenhuis naar het zilver sprinten in 1.05.18. Butter liep 1.05.28. Beide atleten zijn in voorbereiding op de marathon van Rotterdam en namen onder de erbarmelijke omstandigheden kennelijk geen risico.
Hoewel, erbarmelijk? Patrick Stitzinger, die zich niet kon mengen in de strijd om de medailles, wilde er niet over zeuren. ‘We hebben ook onder deze omstandigheden getraind in de afgelopen maanden. En in Egmond kan het ook heel hard waaien en dan hoor je niemand daarover.’ De Limburger, vorig jaar winnaar, werd vierde Nederlander in 1.06.03.

EK Zürich
In Venlo werd enthousiast gereageerd op het uitzicht van een halve marathon bij de EK van 2016 in Amsterdam, waarover Atletiek Week vrijdag berichtte. Minder duidelijkheid bestaat er over de kansen om Nederlandse ploegen af te vaardigen naar de EK van Zürich, twee jaar eerder, waar de hele marathon, inclusief een teamkampioenschap, op het programma staat. In 2010 eindigde de mannenploeg daar als vierde en ook nu zijn er – ook bij de vrouwen – de nodige gegadigden. De Atletiekunie heeft echter nog geen duidelijkheid verschaft over de het afvaardigen van teams.

Alle uitslagen zijn  hier te vinden.