Sedoc vliegt in Vught weer over de horden

9 mei 2013 - Door Erik van Leeuwen

130509-906Met veel ceremonieel werd de nieuwe accommodatie van Prins Hendrik in Vught officieel geopend. Na deze opening namen de atleten weer bezit van de baan. Gejaagd door de wind vloog Gregory Sedoc weer als vanouds over de hoge horden. Jip Vastenburg liep als luxe haas ongemerkt een EJK-limiet.

Voor het eerst sinds de Spelen in Londen liep Sedoc weer in wedstrijdverband over de horden. Door een te sterke rugwind (+3.3 m/s) zal zijn 13.51 niet als beste seizoentijd in de boeken gaan, maar het toont wel aan dat hij alweer tegen zijn topniveau aanleunt. En dat is knap na een best zware periode van opleiding bij de Politie Haaglanden.

130509-901

Rosina Hodde maakte een uitstapje naar de 100 meter zonden horden en won overtuigend in 11.70. Maar ook hier was sprake van de niet reglementair windvoordeel. Melissa Boekelman had daar uiteraard geen last van en haar serie van 17 meter stoten, met 17.60 als verste, doen hopen dat ze na een kwakkelperiode haar oude niveau weer te pakken heeft.

130509-903De WK limiet heeft hij al op zak, maar op zijn thuisbaan beperkte Erik Cadee zich tot een openingshandeling. Rugklachten deden hem afzeggen voor het discuswerpen. Vermoedelijk zal hij ook niet in Lisse in de ring verschijnen. Om beide naar Moskou te kunnen afreizen zullen of Cadee of Rutger Smith nog wel de A-limiet moeten werpen. Maarten Persoon won in Vught het discuswerpen met 59.77 meter. Corinne Nugter plaatste zich met een nieuw persoonlijk record van 52.74 meter voor het EK voor neo-senioren op het onderdeel discuswerpen. Ze mag in Tampere ook gaan kogelstoten.

130509-902Kwakkelen was het ook voor Ingmar Vos. Herstellend van de ziekte van Pfeiffer testte hij zich in Vught op de 100 meter (11.12 +2.7), met de kogel (13.33) en de discus (40.89). Maar hij mist nog de fitheid die nodig is voor een tienkamp op dit moment en heeft dan ook af moeten zeggen voor Götzis over ruim twee weken. “Ik richt me nu helemaal op Moskou, maar daarvoor moet ik natuurlijk nog wel vormbehoud tonen”.

130509-900Pelle Rietveld heeft juist deze week te horen gekregen dat hij wel mag deelnemen aan de prestigieuze wedstrijd in Oostenrijk. Hij opende zijn wedstijdseizoen in Vught met kogelstoten (13.67) en 4.81 meter met de polsstok. Met 5.21 won Rutger Koppelaar het polsstokhoogspringen bij de mannen. De EK limiet voor neo-senioren heeft hij indoor al gesprongen.

130509-904In het voorprogramma had Rianna Galiart al voor vuurwerk gezorgd met de polsstok. Na een geslaagde poging over 4.31 meter liet zijn de lat op Nederlands recordhoogte leggen. Die pogingen mislukten helaas. In zijn laatste jaar op topniveau moest Thomas Kortbeek op ‘zijn’ baan en ‘zijn’ 400 meter horden de winst laten aan de Belg Erik Heggen. De forse wind speelde ook hen flink parten.

Jip Vastenburg ging op de 3000 meter van start als haas voor Nisrine Masrhalmi die als tweedejaars B-juniore op de EK Junioren limiet mikte. Toen Nisrine twee ronden voor het einde de haas moest laten gaan, draaide Jip de gaskraan volledig open. Met een daverende slotronde passeerde ze Irene van Lieshout, de jarige Marlin van Hal, Ruth van der Meijden en tenslotte ook koploopster Kim Dillen. “Op een toernooi moet je ook snelle slotronden kunnen lopen”, verklaarde Jip achteraf. Met 9.28.08 liep ze en passant de limiet voor het EJK, maar haar eigenlijke doel is de limiet op de 5000 meter die ze volgende week in Koblenz hoopt te lopen.

130509-905

Tekst en foto’s: Erik van Leeuwen

Uitslagen Harry Schulting Games