EK-23 dag 4 – Douwe naar goud, Dafne wint brons

14 juli 2013 - Door Cors van den Brink

Douwe AmelsMet een gouden medaille voor hoogspringer Douwe Amels en een bronzen plak voor Dafne Schippers bij het verspringen kreeg Nederland nieuw succes op de laatste dag van de EK-23 in Tampere. Maar er viel ook het nodige te treuren, voor Maureen Koster (1500m) en Anouk Vetter (zevenkamp). Toch presteerde Nederland veel beter dan ooit tevoren op deze kampioenschappen.

Douwe Amels: ‘De regen was mijn vriend’
‘De regen was mijn vriend, vandaag’, zei Douwe Amels, toen hij na een fascinerend gevecht de Europese titel bij het hoogspringen had gewonnen. Hij nam de beslissende sprong op de hoogte van 2,28 toen de eerste spatten op de over-verhitte baan van Tampere vielen. De concurrenten moesten hun inhaalrace inzetten toen er een stevige bui losbartstte boven het Finse stadion.

Douwe AmelsAmels verbeterde op 2,21 weliswaar zijn beste seizoensprestatie, maar had daar drie pogingen voor nodig. Dat leverde achterstand op. ‘Ik zag na mijn p.r. op 2,24 op het scorebord de tussenstand en dacht: ik wil absoluut geen vierde worden’, zei hij. Maar dan moesten de nieuwe hoogten wel in één keer raak zijn. Dat lukte op 2,26 en 2,28.
‘Ik was in het begin te gespannen. Mijn coach Rini van Leeuwen zei dat ik moest ontspannen en genieten. Dat valt niet mee in een finale, maar het lukte me steeds beter.’

Huppelen
Dat was vooral in de laatste fase te zien. Amels huppelde vrolijk rond om zo losjes mogelijk aan zijn sprongen te beginnen, terwijl bij de concurrenten de spanning toenam. Toen op 2,30 alleen de Rus Daniil Tsyplakow nog over was, viel de concentratie weg. Beiden haalden de 2,30 niet.

Amels zit met zijn prestatie één centimeter onder de limiet van de Atletiekunie voor de WK, maar voldeed wel aan de B-limiet van de IAAF. ‘Moskou stond niet in de planning, maar die valt aan te passen als ze me toch willen sturen’, lachte hij.
Amels klimt naar de derde plaats op de allertijdenlijst, die hij deelt met Ruud Wielart. Martijn Nuyens (2,29) en Wilbert Pennings (2,30 in 1999) staan boven hem.

Dafne SchippersSchippers: ‘Een p.r. en brons is OK’
Al even spannend ging het eraan toe bij het verspringen van de vrouwen. Dafne Schippers begon de finale met een verbetering van haar p.r. naar 6,58 (+1,7), had daarna een verre poging die werd afgekeurd en kwam bij de derde sprong tot 6,23 (+0,3). Halverwege de wedstrijd was er slechts negen centimeter verschil tussen de eerste vier atletes.

Van dit kwartet nam Krystyna Hryshutyna in de vierde ronde voorsprong met een afstand van 6,61 (+1,6). In de laatste ronde haalde de Duitse Lena Malkus uit met een 6,76 (+2,0). Schippers had enkele verre pogingen die net ongeldig waren en een geslaagde sprong waarmee ze haar p.r. nog één centimeter dichter bij het Nederlands record bracht (6,59 bij +1,6). Dat record staat met 6,75 op naam van Sharon Jaklofsky (Atlanta, 1986). Schippers staat nu vierde allertijden, achter ook Karin Ruckstuhl (6,64) en Tineke Hidding (6,61).

‘Het record komt wel’, verwacht Schippers. ‘Voor vandaag is dit OK: een p.r. en een bronzen medaille.’

Jamile Samuel4x100m – Vrouwen te traag, mannen maken wisselfout
Het Nederlands estafetteteam van de vrouwen miste scherpte om een greep te doen naar de medailles in de strijd tussen de enige acht landen die zich inschreven. Het team liep in de opstelling Loreanne Kuhurima, Dafne Schipper, Madiea Ghafoor en Jamile Samuel en finishte in 44,18 als vierde. Het goud was voor Duitsland in 43,29, het zilver voor Groot-Brittannië in 43,83 en het brons voor Italië in 43,86.

Aan het optreden van het estafetteteam van de mannen kwam in de series na 200 meter een einde. Jonathan Mutebwa  wisselde nog wel goed op Koen van Erve, maar die kon Erik Stevens niet op tijd bereiken. Hensley Paulina hoefde niet meer in actie te komen.
Groot-Brittannië won later de finale in 38,77, voor Polen (38,81) en Spanje (38,87).

4x400m (m) – Nederland zevende
Het Nederlands mannenteam op de 4x400m eindigde als zevende in 3.07,47, iets minder snel dan in de series. Nederland liep in de opstelling: Bram Peters, Thijmen Kupers, Jesper Arts en Jelle Venema. Jürgen Wielart kon door een lichte hamstring-blessure niet van start gaan.
Rusland won goud in 3.04,63, gevolgd door België (3.04,90) en Italië (3.05,10).

Maureen Koster1500m – Drama voor Maureen Koster
Voor Maureen Koster moeten Europese kampioenschappen een drama lijken. Na de val bij de EJK in 2011 ging het ook in Tampere fout. Op een ronde voor de finish in de finale van de 1500m leek ze even de Britse Laura Muir te raken. Die raakte uit evenwicht en daardoor kwam Koster ten val. Ze kreeg bovendien een andere atlete over zich heen en moest de race beëindigen.

‘Ik kan zelf niet meer terughalen wat er precies gebeurde’, zei ze, nadat ze haar verdriet en woede weer wat in evenwicht had weten te brengen. De wedstrijd werd gewonnen door de Amela Terzic in een voor toernooi-finales zeer scherpte tijd van 4.05,69, een Servisch record. Corinna Harrer (Dui – 4.07,71) werd tweede en Muir (4.08,19) derde.

Richard Douma kon geen enkele rol spelen in de finale van de mannen. Vanaf de start liep hij achter in het veld om in 3.54,62 te finishen. ‘Ik denk dat ik toch te vermoeid ben van de series’, zei hij. Het goud ging naar Pieter-Jan Hannes in 3.43,83, met Charlie Grice (GB – 3.44,41) en Alberto Imedio (Spa – 3.44,65) op de tweede en derde plaats.

Jamie van Lieshout5000m (v) – Van Lieshout zevende
Jamie van Lieshout leverde de beste prestatie van het trio Nederlandse vrouwen op de 5000m. De atlete van Grete Koens finishte als zevende in 16.14,48. ‘Ik ben goed in vorm en wist dat ik met een groot deel van het veld mee kon, omdat ik de negende tijd had van iedereen’, zei ze.
De Turkse Gamze Bulut was een klasse apart met haar winnende tijd van 15.45,03, gevolgd door Layes Abdullayeva (Aze – 15.51,72) en Kate Avery (GB – 15.54,07). Irene van Lieshout werd negende in een p.r. van 16.19,30 en Marlin van Hal 14-de in 16.40,98.

Discuswerpen – Nugter elfde in finale
Corinne Nugter eindigde als elfde in de finale discuswerpen , net als bij de kwalificatie. Ze begon met een hoge worp van 48,62. Bij de tweede belandde de schijf op het lint dat de sector aangeeft. De derde poging was met 49,26 de beste, maar onvoldoende om met de beste acht nog drie pogingen te krijgen.
‘Ik kwam als 18-de het toernooi binnen, dus wat dat betreft is het al mooi dat ik de finale haalde. Maar een plek bij de beste acht had er wel in gezeten’, zei ze. Daarvoor was in het toen nog vrijwel windstille stadion (waar het vanmiddag 27 graden was) een worp boven de 52 meter nodig geweest.
Nugter trad aan met een stevig ingetapet bovenbeen. ‘Ik kreeg wat last van mijn lies, nadat ik na het kogelstoten wat discusworpen maakte’, zei ze. ‘Maar het belemmerde me niet erg.’
Het goud was voor de Duitse Anna Rüh die met 61,45 als enige de 60 meter passeerde. Landgenote Shanice Craft werd tweede (58,64) en de Portugese Irina Rodriguez schreeuwde de schijf naar 56,80 en won brons.

Anouk VetterZevenkamp – Anouk Vetter: ‘Ik ben het er niet mee eens’
Anouk Vetter moest de meerkamp na het verspringen afbreken. Ze had op de eerste dag last van haar knie. ‘Die voelt nu wel goed, maar mijn bovenbeen is stijf geworden. Vóór het verspringen is dat losgemaakt, maar bij de derde sprong voelde ik een scherpe pijn.’
Zelf wilde ze nog aan het speerwerpen beginnen. Maar volgens de medische staf was het niet verantwoord om door te gaan. ‘Ik ben het er niet mee eens, maar leg me erbij neer’, zei ze met tranen in de ogen. ‘Wéér een meerkamp die ik niet af kan maken’, treurde ze. ‘Dan moet ik het volgend jaar in Zürich maar bewijzen.’

Vetter opende haar tweede dag met een vertesprong van 5,31m. De tweede poging was met 5,88 een stuk beter en bovendien een stevige verbetering van haar p.r. van 5,62. Ze sloot af met een sprong van 5,78 en leek op weg naar een score van meer dan 6000 punten en eventueel een WR-limiet.

De zevenkamp werd gewonnen door de Britse Katarina Johnson-Thompson met 6215 punten, gevolgd door Kira Biesenbach (Dui – 5946) en Anastasia Mokhnyuk (Oek – 5898).

Scores Anouk Vetter
Tampere ‘13: 13,99 – 1,81 – 13,48 – 24,40 – 5,88 – x
Beste meerk: 14,12 – 1,75 – 13,86 – 24,95 – 5,55 – 53,10 – 2.30,69 = 5872
Pers. records: 13,95 – 1,75 – 13,96 – 24,76 – 5,62 – 53,10 – 2.25,75

Nederland beter dan ooit
Nederland eindigde met twee gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles als zevende in het medaille-klassement. In het landenklassement over alle top-8 klasseringen kwam Nederland op de negende plaats terecht met 67 punten. Dat is verreweg de beste prestatie ooit op dit toernooi. De recordscore stond tot nu toe op 45 uit Debrecen in 2007, waar Michel Butter en Jolanda Keizer medailles wonnen.

Programma Nederlanders (Nederlandse tijd)
Op de laatste dag van de EK voor neo-senioren in Tampere komen nog twaalf Nederlandse atleten en teams in actie. Hieronder alvast het programma. Nederland begint aan deze laatste dag op de achtste plaats van het landenklassement op basis van de top-8 klasseringen en als negende in het medailleklassement.

12.30 uur: discuswerpen (v), finale: Corinne Nugter
12.30 uur: verspringen (zevenkamp): Anouk Vetter
13.35 uur: verspringen v), finale: Dafne Schippers
13.45 uur: hoogspringen (m), finale: Douwe Amels
14.10/15.10 uur: speerwerpen (zevenkamp): Anouk Vetter
14.15 uur: 4x100m (m): Nederland
14.40 uur: 1500m (v), finale: Maureen Koster
15.00 uur: 1500m (m), finale: Richard Douma
15.30 uur: 5000m (v): Marlin van Hal, Irene van Lieshout, Jamie van Lieshout
16.05 uur: 4x100m (v), finale: Nederland
16.20 uur: 4x100m (m), finale: Nederland ?
17.15 uur: 800m (zevenkamp): Anouk Vetter
17.55 uur: 4x400m (m), finale: Nederland

Alle uitslagen en het volledige programma van dag 3 zijn hier te vinden.
De live-stream van de wedstrijden is hier te vinden.