WK dag 3 – Schippers tweede na eerste dag, Broersen valt; Cadée en Sedoc uitgeschakeld

12 augustus 2013 - Door Cors van den Brink
Nadine Broersen

foto: Erik van Leeuwen

Dafne Schippers staat tweede na de eerste dag van de zevenkamp, maar heeft last van haar knie. Nadine Broersen staat ondanks een val bij de hordenrace veertiende. Erik Cadée haalde de finale discuswerpen niet en voor Gregory Sedoc was de halve finale 110m horden het eindstation. Hij werd onwel en is naar een ziekenhuis in Moskou voor nader onderzoek.

Zevenkamp

Schippers vreest voor knie
Dafne Schippers staat na vier onderdelen op de tweede plaats, maar wil daar niet naar kijken. De prognose op basis van de prestaties bij de resterende onderdelen maakt haar bovendien niet tot podiumkandidaat. Ze is redelijk tevreden over de eerste dag.

Dafne Schippers

foto: Erik van Leeuwen

‘Het belangrijkste is dat de horden en de 200 meter stabiel waren. Met hoogspringen kreeg ik last van mijn knie. Daardoor durfde ik onbewust bij het kogelstoten niet volledig aan te glijden. Dat heeft me punten gekost.’
De tijd op de 200 meter, 22,84, is een evenaring van haar beste seizoensprestatie. ‘Toch had ik daar wat meer van verwacht, al is het wel het eind van de dag’, zei ze.
‘Ik moet nu goed rusten en goed slapen, al is de nacht niet zo lang tot we weer moeten beginnen. Morgenochtend zal dan wel blijken hoe mijn knie zich houdt. Maar ik ga ervan uit dat ik gewoon verder kan.’

‘Graag de 24 op het scorebord’
Nadine Broersen had enkele uren rust in de middag moeite om weer te beginnen. ‘In die uren besefte ik pas goed wat er gebeurd is. Ik miste de spanning die ik nodig heb om de kogel veertien meter te stoten. Mijn p.r. van 25,01 op de 200 meter is wel fijn, maar ik had erg graag de 24 op het scorebord zien staan.’
Broersen staat ondanks de val bij de hordenrace veertiende in de tussenstand met 3600 punten. Schippers heeft 3837 punten, één meer dan de Amerikaanse Sharon Day. Ganna Melnychenko (Oek) gaat aan de leiding met 3912 punten.

100m horden
Net als Ingmar Vos haalde ook Nadine Broersen de eindstreep van de hordenrace niet ongeschonden. Na een vlekkeloze race raakte ze de tiende horde vol, kwam ten val en kroop letterlijk over de finish in 14,83. Dafne Schippers opende haar zevenkamp met een tijd van 13,30.
Met haar beroerde tijd levert Broersen circa 180 punten in op haar beste meerkamp en op de concurrenten. Ze leek fysiek geen grote gevolgen te hebben ondervonden van de valpartij. Schippers was juist degene die dit seizoen al tweemaal ten val kwam op de 100m horden. Ze liep nu de derde tijd van het deelneemstersveld.

Dafne Schippers

foto: Erik van Leeuwen

Snelste vrouw op het eerste onderdeel van de meerkamp was de Canadese Brianne Theissen Eaton. De winnares van Götzis liep 13,17. Ganna Melnichenko liep 13,29.

Nadine Broersen

foto: Erik van Leeuwen

Hoogspringen – Broersen naar 1,89
Broersen bleek kort na de val over de horde mentaal voldoende hersteld om uitstekend te kunnen hoogspringen. Ze begon met een veilige sprong over 1,65 en sloeg daarna over tot de lat op 1,74 lag. Met een enkel foutje op 1,80 ging ze door naar 1,86 en 1,89, waar ze twee pogingen nodig had. Een derde poging op 1,92 doet vermoeden dat haar Nederlands record geen al te lang leven beschoren is.
Schippers kwam over de hoogte van 1,77 en dat is een beste seizoensprestatie. Voor de eerste hoogte van 1,68 had ze twee pogingen nodig, voor de laatste drie en op haar p.r.-hoogte van 1,80 ging het driemaal mis.

Nadine Broersen

foto: Erik van Leeuwen

‘Baal enorm’
‘Om het netjes te houden: ik baal enorm en het was op de lagere hoogtes ook moeilijk om goed te presteren’, aldus Broersen na het hoogspringen. ‘Pas toen ik in de buurt kwam van mijn p.r. begon het weer leuk te worden.’
‘Ik weet nog steeds niet wat er gebeurd is. De schaafplekken worden wel wat dikker, maar ik denk dat het me er niet van zal weerhouden om door te gaan. Ik wil op de andere onderdelen met p.r.’s laten zien wat ik waard ben en dat ik nog nooit zo goed ben geweest als nu. Maar eigenlijk heb ik daar weinig aan. Dat besef ik ook.’

Broersen moest eerder dit jaar al een flinke teleurstelling verwerken toen ze op het laatste onderdeel van de vijfkamp bij de EK indoor werd gediskwalificeerd. Ze moest toen met een andere atlete in één baan starten en stapte op de lijn.

Kogelstoten – Schippers levert in
Met een beste prestatie onder de dertien meter leverde Schippers flink wat punten in in vergelijking met haar beste meerkamp. De tweede poging was met 12,91 de beste. Broersen opende met een afstand van 13,46 en vervolgde met twee niet opgemeten pogingen.

Een prognose voor de zevenkamp, die van onderdeel tot onderdeel wordt bijgewerkt, is hier te zien.

110m horden (m) – Sedoc ziek na race
Gregory Sedoc werd onwel na zijn halve finale op de 110m horden, die hij als laatste in 13,54 beëindigde. Hij moest naar de medische verzorging. Sergey Shubenkov was daarin met 13,17 de snelste, vóór David Oliver met 13,18 en Ryan Wilson in 13,20. Jason Richardson won de eerste serie in 13,34. Wereldrecordhouder Aries Merritt werd daarin derde in 13,44.

Finale 110m horden

foto: Erik van Leeuwen

In de finale was David Oliver (VS) de man die alle hekken liet staan. Hij won met een BWP van 13,00 (+0,3), voor landgenoot Ryan Wilson (13,13) en de verrassende Rus Sergey Shubenkov (13,24). Wereldrecordhouder Aries Merritt werd zesde in 13,31.

Discuswerpen – Cadée mist finale
Erik Cadée kwam met worpen over 61,75 en 62,14 niet door de kwalificatie discuswerpen. In de laatste ronde had hij nog de kans om met een afstand van 62,45 de beste twaalf te bereiken, maar die poging was ongeldig. Robert Harting (66,62) en Pjotr Malachowski (66,00) waren het best op dreef.

Erik Cadée

foto: Erik van Leeuwen

Klappen
De reus stond er na de wedstrijd bij als een geslagen hondje, maar vond dat zijn coach Gert Damkat hem nóg wel een paar klappen mag geven. ‘Ik het het gewoon verkloot. Ik ben verschrikkelijk boos op mezelf. Die 63 meter moet ik makkelijk kunnen werpen’, aldus Cadée.
Een verklaring kon hij nog niet geven. Zoals gebruikelijk verliep de warming-up naar wens. ‘Misschien dat ik het daardoor bij de eerste worp wat te makkelijk opnam. De tweede was te gretig en de derde mislukte helemaal. Dat voelde ik al toen ik de discus los liet. Het is te hopen dat op tv niet te horen was wat ik toen heb geroepen.’

Geen excuus
Cadée had vier dagen geleden wat maagproblemen, maar wil dat niet als excuus aanvoeren. ‘Vandaag voelde ik me prima, maar ik heb de goede lijn van de afgelopen wedstrijden niet door kunnen trekken. Het had hoe dan ook beter gemoeten’, verzuchtte hij.
Dat het mislukte optreden in Moskou consequenties heeft voor zijn A-status en inkomen, realiseerde hij zich niet niet direct. ‘Daar wil ik me hier niet mee bezighouden. Ik kijk thuis wel op mijn bankrekening en ik ga in ieder geval door. Maar dit seizoen is hiermee naar de kloten.’

Overige finales

Finale 100 meter (v).

foto: Erik van Leeuwen

100 meter (v) – Shelly-Ann Fraser, opnieuw
Met ruim 0,2 seconde voorsprong won Shelly-Ann Fraser het goud op de sprint. De tweevoudig Olympisch kampioene liep met 10,71 (-0,3) een BWP en ze bleef slechts een honderdste boven haar p.r. van vorig jaar. Het zilver was voor Murielle Ahoure (MIJ) met 10,93 en het brons voor Carmelita Jeter (VS) met 10,94.
Vier vrouwen bleven in de halve finales onder de 11 seconden: Fraser-Pryce (10,87), Jeter (10,95), Ahoure (10,95) en Kerron Stewart (10,97).

Christine Ohuruogu

foto: Erik van Leeuwen

400 meter (v) – Ohuruogu: goud met een record
Christine Ohuruogu en Amantle Montsho hadden beiden 49,41 achter hun naam, maar de Britse kreeg het goud toegewezen en voor haar was deze tijd bovendien een nationaal record. De atlete uit Botswana had haar record onlangs in Monaco aangescherpt tot 49,33, maar kon de wereldtitel uit Daegu dus niet prolongeren. Antonina Krivoshapka (Rus) won brons met 49,78.
Ohuruogu was al eens wereldkampioen in 2007 in Osaka en won goud bij de Spelen van Peking. Vorig jaar moest ze in eigen land genoegen nemen met zilver. Haar tranen verbijtend zong ze in Moskou het volkslied mee.

Raphael Holzdeppe

foto: Erik van Leeuwen

Polshoogspringen (m) – Holzdeppe maakt geen fouten
Niet de favoriet Renaud Lavillenie, maar outsider Raphael Holzdeppe won het goud. Beiden kwamen tot 5,89, maar de Duitser maakte onderweg geen fouten en de Fransman maakte vier foutsprongen. Björn Otto won brons met een hoogte van 5,82. Het trio stond in Londen ook op het podium, maar toen op andere tredes. Lavillenie, Olympisch en Europees kampioen, mist door deze uitslag nog altijd die ene titel.

Kogelstoten (v) – Adams vijfmaal over de twintig meter
Valerie Adams (NZ) was ook in deze finale weer superieur. Bij vijf van de zes pogingen landde de kogel voorbij de 20-meterlijn, met 20,88 in de derde ronde als beste resultaat. Christina Schwanitz (Dui) kwam als enige ook over die lijn en won met een p.r. van 20,41 zilver. Het brons was voor Lijiao Gong (Chi) met 19,95.
Het is de vierde wereldtitel voor Adams, die wacht op het Olympisch goud uit Londen, omdat de beroepsprocedure van de op doping betrapte Nadezhda Ostapchuk nog loopt.

Kogelslingeren m) – Goud voor Polen
Pawel Fajdek (Pol) is de nieuwe aanvoerder van de wereldranglijst met een afstand van 81,97 en daarmee won hij dus goud bij het kogelslingeren. Krisztian Pars won zilver met 80,30 en Lukas Melich (Tsj) brons met 79,36.

Half-leeg stadion
Waar de Russische organisatie de prognose op baseert dat 80 procent van de kaarten uitverkocht raakt, is onduidelijk. Was Usain Bolt zondagavond al niet in staat om de Big Sports Arena te vullen, de zes finales op deze relatief koele maandagavond werden in een half-leeg stadion afgewerkt.

Voor meer foto’s van de tweede dag zie onze Facebookpagina.
De beelden van de NOS zijn hier te vinden.