WK dag 4 – DAFNE SCHIPPERS WINT BRONS

13 augustus 2013 - Door Cors van den Brink
Dafne Schippers en coach Bart Bennema

foto: Erik van Leeuwen

Dafne Schippers heeft brons gewonnen op de zevenkamp bij de WK in Moskou. Met een dikke verbetering van haar p.r. op de 800 meter tot 2.08,62 hield ze de concurrenten achter zich. Haar totaalscore van 6477 is tevens een Nederlands record.

De medaille is binnen

foto: Erik van Leeuwen

130813-950Dat record stond met 6423 op naam van Karin Ruckstuhl (uit 2006). Schippers hield na de 800 meter 15 punten voorsprong op de Duitse Claudia Rath en 28 op de Britse Katarina Johnson-Thompson.
Schippers kreeg de medaille later op de avond uitgereikt door Sylvia Barlag, lid van de Council van de IAAF. ‘Dat was heel bijzonder’, zei ze na afloop van de huldiging. Je hebt er zó hard voor gevochten en dan sta je op het podium. Natuurlijk zijn er twee grote namen niet (Jessica Ennis en Tatjana Chernova zijn geblesseerd – red.), maar ik heb híer brons gewonnen. En het is nog een mooie medaille ook.’

Nadine Broersen eindigde als tiende met 6224 punten. Het goud was voor Ganna Melnichenko met 6586 punten. Het zilver ging naar de Canadese Brianne Theisen-Eaton met 6530 punten.

Dafne Schippers valt naar het brons

foto: Erik van Leeuwen

Schippers: ‘Zelfs de ereronde was zwaar’
‘Zelfs de ereronde was zwaar’, zei Schippers eerder op de avond, toen ze van de baan stapte. De winnares van het brons op de zevenkamp moest tijdens de ereronde driemaal braken van de vermoeidheid na de 800 meter, waarop ze haar p.r. zeven seconde aanscherpte.
‘Ik was niet eens zo zenuwachtig en wist precies wat ik doen moest: zo dicht mogelijk bij de Duitse Claudia Rath blijven. Ik dacht: kom maar op. Maar we kwamen na 400 meter wel heel snel door en toen ging zij ook nog versnellen. In de laatste 200 meter moest ik echt alles geven, maar ik wilde absoluut voorkomen dat ik vierde zou worden’, aldus de nieuwe Nederlands recordhoudster.

Zware tweede dag
Schippers sprak van een zware tweede dag van de meerkamp. ‘Het verspringen ging niet lekker, ik kwam niet in mijn ritme, al weet ik niet precies waar dat aan lag. Bij het speerwerpen liep het wel weer goed. Daarna konden we terug naar het atletenhotel en heb ik nog een paar uur geslapen. Dat was wel nodig, want in de afgelopen nacht heb ik maar een uur of vijf, zes kunnen slapen.’

Nadat ze was opgestaan, sprak ze met coach Bart Bennema de race op de 800 meter door. ‘Ze heeft precies gedaan wat we afgesproken hadden. Dit was een nieuwe ervaring voor Dafne, want ze heeft aan het eind van een meerkamp nooit met het mes op de keel hoeven presteren. Dat moest nu wel en dat deed ze uitstekend.’

Dafne Schippers en Nadine Broersen

foto: Erik van Leeuwen

Ereronde
Schippers zelf geloofde pas dat ze een medaille had gewonnen toen ze haar naam op het scorebord zag staan. ‘Tot die tijd was ik alleen maar bezig met de pijn in mijn lichaam’, zei ze. ‘En daarna kwam nog die ereronde. Zelfs die was zwaar, maar wel geweldig om mee te maken.’

De atlete zegt blij te zijn dat ze een goede meerkamp heeft kunnen draaien. ‘Blijkbaar kan ik dit. Ik hoop dat dit een stabiel niveau wordt. De vraag of ik niet louter moet gaan sprinten is nu wel uit de wereld, ook voor mezelf.’

Broersen ondanks val tiende
Nadine Broersen eindigde ondanks de val gisteren op het eerste onderdeel, de 100 meter horden, als tiende. Ook zij besloot de meerkamp met een p.r. op de 800 meter van 2.12,89. ‘Daarmee en met de 200 meter van gisteren ben ik tevreden. En ook met het feit dat ik de meerkamp heb kunnen afmaken. Het is eigenlijk bizar dat je dan nog tiende wordt. Ik heb mezelf laten zien en de echte prestatie moet volgend jaar dan maar komen.’

Dafne Schippers

foto: Erik van Leeuwen

Speerwerpen

Schippers verbeterde haar beste seizoensprestatie met de speer tot 41,47 en had ook worpen van 40,22 en 41,40. Nadine Broersen kwam in een andere groep tot een afstand van 47,48 en staat nu op de tiende plaats, verrassend hoog gezien de val op de horden.

Van de vrouwen die meedoen in de strijd om de medailles presteerde Antoinette Nana Djimou met 52,47 weliswaar als beste, maar dat ze bleef daarmee wat onder haar mogelijkheden. Zij staat nu vierde. Sharon Day wierp de spier 47,17.
Ganna Melnychenko wierp 41,87. Brianne Theisen was met 45,64 de betere werpster.

Nadine Broersen

foto Erik van Leeuwen

Verspringen
Schippers had bij het verspringen eigenlijk wat meer afstand moeten kunnen nemen op de concurrentie om haar relatief zwakke speerwerpen te compenseren.  Rath (Dui) deed met een p.r. van 6,67 wel goede zaken en Melnichenko (Oek) hield met 6,49 de schade beperkt.
Nadine Broersen had één sprong over de zes meter en ging met 6,13 en als dertiende verder naar het voorlaatste onderdeel.

Maureen Koster

foto: Erik van Leeuwen

1500 meter – Maureen Koster verbaast over haar tijd
‘Ik begon een beetje te vroeg mijn benen te voelen’, zei Maureen Koster, die als tiende eindigde in haar serie van de halve finale van de 1500 meter. Ze was zelf verbaasd over haar tijd van 4.08,15. ‘Dat ik dit tweemaal kan binnen drie dagen is mooi. En ik ben gelukkig niet zoek gelopen. Ik heb echt mijn doelen bij kunnen stellen: niet zomaar genieten van een halve finale, maar echt vechten voor een plaats in de finale. En het gat met de wereldtop is dus niet heel erg groot’, zei ze tevreden.
Na de series was ze even heel beroerd geworden. ‘Toen moest ik al vroeg op en was ik zo zenuwachtig dat ik weinig kon eten. Dat is een leerpuntje voor het volgende toernooi’, zei ze. Koster liep de 17-de tijd van de 23 atletes in de halve finale.

Hoogspringen – Amels uitgeschakeld met 2,17
Douwe Amels haalde alleen de aanvangshoogte van 2,17 en sprong de lat er op 2,22 driemaal af. Daarmee was de Europees kampioen bij de neo-senioren kansloos voor een plaats in de finale. In Tampere kwam hij tot 2,28.

‘Ik had hier graag willen stunten, maar dat lukte niet’, aldus Amels. ‘Ik voelde me goed en het was niet onrealistisch om te denken dat ik met een sprong over 2,26 naar de finale had kunnen gaan.’
Dat klopte: wie zonder fouten over 2,26 kwam, staat in de finale. Zelf begreep hij nog niet goed waarom het op de hoogte van 2,22 in de laatste poging niet lukte. Coach Rini van Leeuwen zag dat zijn atleet de bocht niet goed liep en te dicht op de lat kwam.

Douwe Amels

foto: Erik van Leeuwen

‘Het is een nieuwe ervaring om op 2,17 te beginnen’, aldus Amels. ‘Daar hebben we wel aan gewerkt. Aan de ene kant is het als je hier op de baan staat net als bij andere wedstrijden. Ik was ook niet overdreven zenuwachtig. Maar aan de andere kant voelt het allemaal heel anders dan een jeugdtoernooi. Daarom is het wel goed dat ik dit in mijn rugzak heb. In Peking sta ik er over twee jaar hopelijk anders voor.’


Overige finales

400 meter (m) – Merritt herovert met p.r. wereldtitel
Twee jaar geleden won Kirani James (Gre) goud in Daegu, vorig jaar deed hij hetzelfde in Londen. Beide keren werd LaShawn Merritt tweede. In Moskou veroverde de Amerikaan de wereldtitel die hij in 2009 in Berlijn won, weer terug. Dat deed hij met een tijd van 43,74, de beste van dit jaar én een verbetering van zijn p.r. uit 2008 met een honderdste seconde. James, die Merritt dit seizoen al twee keer versloeg, was kansloos. Hij werd zevende in 44,99. Het zilver ging naar de Amerikaan Tony McQuay (44,40) en het brons naar Luguelin Santos (Dom) met 44,52.

800 meter (m) – Goud voor Aman
De man die na de Spelen en voor de tweede keer in zijn carrière David Rudisha wist te verslaan, won nu goud in een toernooi waar de wereldrecordhouder zelf ontbrak. Met een beste seizoenstijd van 1.43,31 greep Mohammed Aman (Eth) de overwinning. Nick Symmonds was tweede in 1.43,55 en Ayanleh Souleiman (Dji) derde in 1.43,76.

3000m steeple (v) – Medailles naar Afrika
Kenia enEthiopië hebben nu ook bij de vrouwen het heft in handen op de steeple. De Keniaanse Milcah Chemos won goud met een BWP van 9.11,65. Haar landgenote Lydia Chepkurui won zilver met 9.12,55 en de Ethiopische Sofia Assefa brons met 9.12,84.

Polshoogspringen (v) – Isinbayeva wint in eigen huis
Het was nog een van haar laatste uitdagingen en misschien wel de laatste: goud winnen bij de WK in eigen huis. Yelena Isinbayeva klaarde de aan zichzelf gegeven opdracht met een sprong over 4,89, een hoogte die geen van de concurrentes in het lang niet uitverkochte, maar kolkende stadion wist te bereiken. Wie er nog aan mocht twijfelen of de koningin van het polshoogspringen ook in eigen land een ster is, kan zich nu overtuigd weten. Ze liet de lat nog op de WR-hoogte van 5.07 leggen, maar dat bleek vergeefs.

Jennifer Suhr VS) werd tweede met 4,82 en de Cubaanse ranglijstaanvoerder Yarisley Silva brons met dezelfde hoogte, maar meer fouten.

Discuswerpen (m) – Toch weer Harting
Piotr Malachowski maakte bij de FBK Games in Hengelo een einde aan een in drie jaar opgebouwde reeks van 35 overwinningen van Robert Harting, met een BWP van 71,84; dat was tevens een Pools record. ‘Ook wel een beetje een opluchting’, zei de Duitser toen.
In Moskou was de Olympisch en regerend wereldkampioen weer de beste. Na een matige opening met 62,16 zette hij in de tweede ronde met 68,13 iedereen op een flinke achterstand. Malachowski kwam met 68,36 en 67,21 bij zijn laatste twee pogingen nog dichtbij. Maar Harting wierp nog eens 69,11 en 69,08 als besluit.
Het duo stak er echt boven uit: Gerd Kanter werd derde met 65,19.

20km snelwandelen (v) – Ze moest nog een rondje
Elena Lashmanova dacht het goud al in handen te hebben toen ze na bijna 20km snelwandelen terugkeerde in het stadion. Bij de finish stond er echter nog een rondje van 400 meter te wachten. Ze stond al stil en moest weer in beweging komen, maar het liep uiteindelijk goed af. Met een tijd van 1.28.08 hield de Russische haar landgenote Anisya Kirdiapkina drie seconden achter zich. De Chinese Hong Liu won brons met 1.28.10.