Een Edammertje voor de atlete uit Nazareth

24 november 2013 - Door Cors van den Brink

131124-704Geert Wilders en zijn trawanten waren ver te zoeken in het bos van de Tilburgse Warande. Het Nederlandse atletiekpubliek bij de NK cross sloot nieuwe Nederlandse Sifan Hassan in de armen. Met een bescheiden glimlachje onderging de loopster uit Nazareth de aanmoedigingen, om tenslotte met een Edammer kaasje huiswaarts te keren.
De wedstrijd zelf was een formaliteit, zo wist de 20-jarige Hassan al na anderhalve ronde. De Portugese oudgediende Ana Dulce Felix (31) leek nog wat tegenstand te kunnen bieden. Maar na de eerste passage van de Berenkuil wist de atlete van coach Honoré Hoedt voldoende: de overwinning en de Nederlandse titel waren voor haar.

131124-702

Dat gebrek aan tegenstand kwam na alle besognes van de afgelopen dagen en weken niet zo slecht uit; hoewel haar nauwelijks was aan te zien dat ze in spanning heeft gezeten rond de vraag of ze haar nieuwe paspoort wel op tijd zou krijgen om over twee weken uit te komen bij de EK cross in Belgrado.

Geduldig
Geduldig zoekt ze in haar nog magere woordenschat naar de antwoorden op vragen van verslaggevers en zorgvuldig weegt ze haar opmerkingen. Maar ze ziet geen enkele reden om haar ambitie te verstoppen achter wollige bespiegelingen over de toekomst. Nee, ze wil graag de titel bij de neo’s in de Servische hoofdstad en daarna medailles bij de WK indoor in Sopot – vermoedelijk kiest ze de 3000m – en bij de EK in Zürich op de 1500 meter.

Tussendoor ontvangt ze graag invitaties voor internationale indoormeetings en Diamond League-wedstrijden. ‘Want ik moet nog wel meer ervaring opdoen’, weet ze, met weer zo’n glimlachje dat tegenstanders makkelijk zand in de ogen kan strooien.

Uitzonderlijk
Met Sifan Hassan uit het Ethiopische Nazareth heeft Nederland er een MiLa-atlete bij van uitzonderlijke klasse, zoals die eerder uit Kenia en Rusland kwamen. Hassan deed haar eerste loopervaringen op toen ze in haar geboorteland op school zat, en na een verhuizing op het Meskel-plein van Addis Abeba (‘waar je ook leuk kunt picknicken’, zegt ze).

131124-703Choukoud’s vijfde
Khalid Choukoud kwam jaren geleden al met zijn Marokkaanse én Haagse achtergrond de Nederlandse atletiek binnen en won in Tilburg zijn vijfde titel op de cross. Hij moest alleen zijn meerdere erkennen in de Belg Dame Tasame, die hier ook vorig jaar won. Choukoud sleurde lange tijd aan kop. ‘Dat moest wel, want ik wilde niet met de andere Nederlanders naar de eindstreep, omdat ik geen eindsprint heb’, gaf hij als verklaring.

De 27-jarige winnaar heeft vier weken op hoogte getraind in Marokko, na goede prestaties in de Tilburg Ten Miles en – als haas – de Amsterdam Marathon. In april wil hij debuteren in Rotterdam, maar de EK cross is zijn eerste doel. Vorig jaar stuitten zijn ambities op maagproblemen, na een door vertragingen verstoorde reis naar Boedapest. Ook toen was het podium al zijn doel. Op 8 december wil hij 100 procent zijn, nu bleef de motor steken op 80 procent, zo zag zijn coach al tijdens de race. ‘Ik was nog niet scherp genoeg’, aldus Choukoud zelf. Zijn tijd van 30.11 was overigens wel (iets) beter dan bij zijn twee eerdere titels in de Warande.

Strijd
Hij inspireerde Jesper van der Wielen en Gert Jan Wassink tot een mooie strijd. Hun achterstand bleef tot respectievelijk 26 en 30 seconden beperkt. Ronald Schröer moest met 1.18 meer toegeven. Van der Wielen zag bij de neo-senioren Jurjen Polderman, Joeri Wolf, Tommy Staal en Richard Douma binnen anderhalve minuut achter hem finishen. Wellicht is dat reden een team naar de EK te sturen. De vijfde senior zat twee minuten achter Choukoud.

Thijmen Kupers op weg naar de titel op de korte cross.

Thijmen Kupers op weg naar de titel op de korte cross.

Koster sterk
Bij de vrouwen kon Maureen Koster terugkijken op een goed NK. Ze finishte als tweede neo-seniore op 1,02 van Hassan en was tevreden met haar race. Marlin van Hal baalde een beetje dat ze geen NK-medaille won, met Andrea Deelstra, Helen Hofstede, Ruth van der Meijden en Sabine van de Reijt vóór zich. Ook als Hassan als “buiten-klasse” wordt gezien, zijn verschillen tussen Koster en de volgende drie neo’s (Van Hal, Irene van Lieshout en Jill Holterman) met anderhalf tot bijna twee minuten vrij fors.

Junioren
131124-700Bart van Nunen won bij de jongens, na een mooie strijd met Noah Schutte en Roy van Eekelen. Een week geleden liep hij ook al een sterke Zevenheuvelenloop. ‘Ik heb in de afgelopen week alleen wat herstelloopjes gedaan en wat gewandeld en gefietst voor de doorbloeding. Donderdag voelde ik me al weer hersteld’, aldus de VWO-er, die het eindexamen op zich af ziet komen, maar niet bang is voor overbelasting. ‘Ik train goed en slaap veel. Vandaag was de start slecht en ik ben ook niet zo van de boomstammen. Maar op de rechte stukken kon ik bij de anderen weglopen’, zei hij.

Bij de juniores won Nisrine Masrhalmi met overmacht, onder toeziend oog van Jip Vastenburg, die goed herstelt en inmiddels heeft besloten naar de EK te gaan, maar voor wie dit NK te vroeg kwam.
De Atletiekunie neemt maandag een beslissing over de samenstelling van het team voor de EK cross.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Meer foto’s op facebook.