De revanche van Marije van Hunenstijn

1 juli 2014 - Door Cors van den Brink

‘Het voelt wel een beetje als een revanche’, zegt Marije van Hunenstijn. De Apeldoornse sprintster kwalificeerde zich afgelopen zaterdag bij het NK teams in Breda met een tijd van 11,79 op de 100 meter voor de WJK in Eugene (de limiet staat op 11,80). Vorig jaar lukte dat nét niet voor de Europese kampioenschappen: ze liep toen de limiettijd wel, maar deed dat een week te laat.

‘Ik zat er vorig jaar drie of vier keer dichtbij, maar steeds was het weer te slecht of had ik teveel rugwind’, zo roept ze in herinnering. ‘Bij het NK voor de senioren liep ik uiteindelijk wel 11,86, maar die prestatie kwam te laat. Daar baalde ik uiteraard ontzettend van.’

Marije Hunenstijn wisselt op Marijke Boogerd

foto: Erik van Leeuwen

Estafette
Dit seizoen verloopt anders. Van Hunenstijn was al zeker van de trip naar Eugene, als lid van het estafetteteam op de 4 x 100 meter, dat zich een week eerder bij wedstrijden in België kwalificeerde – overigens nadat het kwartet bij de Gouden Spike in Leiden welgeteld éénhonderdste seconde te langzaam was. ‘Maar ik wilde me heel graag ook individueel kwalificeren. Het was een goede race, waar ik vooral in het tweede deel goed kon doortrekken.’

Turnen
De nu 19-jarige Van Hunenstijn kwam op haar 11-de voor het eerst in aanraking met de atletiek. ‘In de jaren ervoor heb ik op redelijk hoog niveau geturnd, maar op een gegeven moment had ik daar geen plezier meer in. Het idee was dat ik alleen wat recreatief aan atletiek zou gaan doen, maar daar was ik waarschijnlijk te fanatiek voor.’

SOTRA
Vanaf haar 15-de traint ze bij AV’34 bij Betty Hofmeijer in de SOTRA-groep (Stichting Opleiding Topatletiek Regio Apeldoorn). ‘En een half jaar geleden ben ik ook in het atletenhuis gaan wonen’, vertelt ze.

Naast de vijf trainingen reist ze tweemaal per week naar Amsterdam, waar ze aan de Johan Cruijff Academie sportmarketing studeert. ‘Ik ben na mijn middelbare school begonnen aan een marketing-studie in Nijmegen, maar dat bleek niet te combineren met de trainingen. Mijn huidige opleiding is veel flexibeler’, zegt ze.

Marije Hunenstijn

foto: Erik van Leeuwen

Horden
Komend weekend staat het NK voor junioren op haar programma. Daar loopt ze niet alleen de 100 meter, maar ook de 100m horden. Vorig jaar liep ze die in 14,39. In de competitie voor A-junioren dook ze deze zomer voor het eerst onder de veertien seconden. Het gat tussen die 13,99 en de WJK-limiet van 13,84 lijkt niet onoverbrugbaar. ‘Maar dan moet het wel heel erg meezitten’, zegt Van Hunenstijn eerlijk.

Is ze een snelle hordenloopster of een sprintster die makkelijk over de horden komt?
‘Daar ben ik zelf nog niet helemaal uit, maar ik heb al wel gemerkt dat het fijn is als je beide onderdelen goed beheerst. Als het op het ene onderdeel even niet zo lekker gaat, heb je dat andere nog.’

Dromen
Over de WJK en haar juniorentijd heen kijken, doet ze nog niet. ‘Natuurlijk heb ik mijn dromen. Die heeft iedere topsporter. Maar ik ben ook iemand die denkt: nu eerst dat NK voor junioren maar eens doen. En natuurlijk weet ik ook dat er volgend jaar een EK voor neo-senioren is. Maar veel verder wil ik nog niet denken.’