Erik Cadée: ‘Ik ben niet constant genoeg’

7 augustus 2014 - Door Cors van den Brink

Hij staat momenteel zestiende op de Europese ranglijst en veertiende op de lijst werpers die zijn ingeschreven voor de EK. Maar als hij in het Letzigrundstadion het niveau van zijn p.r. weet te bereiken (67,30m) behoort Erik Cadée opeens wel tot de kanshebbers. ‘Het probleem is dat ik niet constant genoeg ben’, zegt hij aan de vooravond van zijn vertrek naar Zwitserland.

Erik Cadée in Braunschweig

foto: Erik van Leeuwen

Leiria
Al zestien keer trad hij sinds 1 maart in de ring en bij zijn allerlaatste wedstrijd, afgelopen weekend in het Portugese Leiria, kwam hij zondag tot zijn beste prestatie van 2014: 65,24 – na een 64,19 op zaterdag. Hij rekende in Portugal af met een serie mindere resultaten in juli. Eind juni wierp Cadée al wel een paar keer boven de 64 meter.
Maar “Leiria” was ook een mooie gelegenheid om de EK na te bootsen: twee keer een wedstrijd op twee achtereenvolgende dagen, zoals hij dat ook volgende week dinsdag en woensdag hoopt mee te maken.

‘Lichamelijk gaat het allemaal goed, maar technisch loopt het niet altijd even lekker’, zegt de Brabander. ‘In de winter had ik wat last van mijn rug en het lukt me nu niet altijd om de druk op de heupen goed te houden tijdens de draai. Ik weet precies wat ik moet doen en wat er niet goed gaat, maar het blijkt moeilijk om die fout te verhelpen.’

Buitenland
Cadée deed relatief veel buitenlandse wedstrijden. ‘Dat is niet om het geld, want als je niet bij de top-drie of –vier komt, hou je er weinig tot niets aan over. Maar ik vind dat ik bij die wereld van de grote wedstrijden hoor en het is leuk om mee te doen’, zo licht hij dat toe. ‘Ik kan wel alles zetten op dat ene grote toernooi van het seizoen. Maar als je het daar verknalt, is je hele jaar naar de filistijnen.’

Erik Cadée bij de Gouden Spike van vorig jaar

foto: Erik van Leeuwen

De dertigjarige discuswerper weet waar hij over praat. In de afgelopen jaren presteerde hij op die toernooien vaak onder zijn niveau. ‘Veel mensen zeggen dat ik niet tegen de spanning zou kunnen, maar zeker de laatste jaren was dat niet de oorzaak. De EK van Barcelona in 2010 waren slecht, dat klopt. In 2011 kwam ik in Daegu niet door de kwalificatie. Maar bij de Spelen van Londen had ik een rugblessure en vorig jaar in Moskou een voedselvergiftiging. Dus daar speelden heel andere dan mentale problemen.’

Zestiende
Min of meer tot zijn eigen schrik vond Cadée zichzelf op de zestiende plaats van de Europese ranglijst van dit jaar. Een medaillekandidaat is hij dus niet, al moet gezegd dat de afstand tot de top-8 nog geen 90 centimeter is. Met z’n p.r. van 67,30 uit 2012 zou hij zich wel in de strijd om de podiumplaatsen mengen. Maar zelf tempert hij te hoge verwachtingen.

‘Ik werp dit seizoen niet constant genoeg’, zegt hij. ‘Kijk maar naar de series. Er kan straks in Zürich een uitschieter bij zitten, maar ik heb weinig zekerheid.’