Adam neemt Olympisch Stadion op de schop

26 januari 2015 - Door Cors van den Brink

De EK-mascotte Adam is maandag begonnen met de aanpassingen die nodig zijn om het Olympisch Stadion gereed te maken voor de EK van 2016. De indeling van de baan wordt veranderd en er komt een nieuwe toplaag. De renovatie wordt uitgevoerd door Antea Group Sport.

De polshooginstallatie die nu voor de Marathontribune ligt, wordt verdubbeld en komt, vanaf de eretribune gezien, in de linkerbocht. De twee benodigde hoogspring-matten komen in de rechterbocht. De bakken voor het verspringen, die nu voor de hoofdtribune liggen, krijgen een plek voor de Marathontribune, zo somt Lomme Siebenga op. Hij is als adviseur betrokken bij het project.

Polytan
Voor de toplaag is gekozen voor een volkunststof toplaag, aangelegd door Polytan GmbH. De huidige baan is een zogenaamde sandwichconstructie. De nieuwe toplaag is steviger, gaat daardoor langer mee en is hiermee beter geschikt voor multifunctioneel gebruik, aldus de gemeente Amsterdam. Bij de renovatie van de baan wordt er een extra sprintbaan toegevoegd aan de huidige achtlaans-accommodatie.
Het is de bedoeling dat de werkzaamheden op 21 april zijn afgerond. Atletiekvereniging Phanos maakt tot die tijd gebruik van de al bestaande warming-up baan.

Die baan zal in de aanloop naar de EK aangepast worden, vertelt Siebenga. ‘Het is een vierlaans rondbaan en dat is wat krap. Daarom leggen we acht extra sprintlanen binnen de rondbaan en wordt een tweede kunstgrasveld aangepast, zodat daar de atleten van de langere werpnummers terecht kunnen.’

Ookmeer en Museumplein
Ook de baan van AAC op Ookmeer krijgt een nieuwe toplaag. Deze accommodatie dient als trainingslocatie tijdens het EK-toernooi. Kort voor de start van de EK zal het grasveld en de omgeving ervan op het Museumplein worden ingericht voor de kwalificatie-rondes van het discuswerpen en speerwerpen, die hier plaatsvinden tegen het decor van het Rijksmuseum.