Nadine Broersen tevreden na eerste test in Lisse

9 mei 2015 - Door Cors van den Brink

Nadine Broersen kijkt tevreden terug op de eerste serieuze test na de enkelblessure die haar in het indoorseizoen parten speelde. Ze won de 100m horden bij de Ter Specke Bokaal in Lisse in 13,69 (+1,4) en kwam bij het kogelstoten tot 14,34. De weg naar de meerkamp in Götzis ligt open.

tsb15-2357Enkelblessure
Broersen moest begin maart bij de EK in Praag de strijd staken wegens de enkelblessure die ze opliep bij het hoogspringen tijdens de NK indoor voor senioren. ‘We zijn in april op trainingsstage gegaan naar Zuid-Afrika en daar kon ik in de derde week al weer op spikes lopen. Dat was eerder dan verwacht’, aldus Broersen. ‘Ik ben en voel me weer helemaal fit en heb volgens mij geen achterstand opgelopen.’

De 13,69 in Lisse was goed, maar het lijkt haar meer waard dat ze al weer 1,70 hoog heeft kunnen springen. ‘Eigenlijk voel ik niets meer: geen pijn en geen reactie na een training. Dat is erg fijn, maar het blijft wel zo dat ik geen foute bewegingen moet maken. De enkel blijft nog kwetsbaar’, zo beschreef ze haar fysieke situatie. ‘In de meerkamp zal het dus spannend worden.’

Ze heeft niettemin vertrouwen in een goed resultaat in Götzis, eind deze maand. ‘Maar die wedstrijd is echt een test. Ik wil daar alles goed doen, maar ik werk toe naar de WK in Peking.’

tsb15-2647Positief klonk ook Anouk Vetter, die na de EK indoor – waar ze achtste werd op de vijfkamp – ‘harder getraind heeft dan ooit’, zoals ze zelf zei. Ze liep 13,81 op de 100m horden en 17,72 op de 150 meter en kwam met de kogel tot 14,02. ‘Ik voel me sterker dan ooit en die WK-limiet van 6220 punten moet normaal gesproken in Götzis geen probleem vormen.’

tsb15-2751Amels al over 2,24
Douwe Amels kwam bij zijn eerste wedstrijd in het buitenseizoen al op 4cm van de limiet voor de WK in Peking (2,28m). Hij begon zijn serie sprongen op een hoogte van 2,07 en leek steeds beter in zijn ritme te komen. Het resulteerde in een aantal goede en geslaagde pogingen tot een hoogte van 2,20. Voor de winnende hoogte van 2,24 had hij drie sprongen nodig. Zijn beste van de drie pogingen op 2,28 gaf aan dat hij bepaald niet kansloos is voor uitzending naar China.

‘Vorig jaar begon ik met een sprong over 2,22 in Oslo, maar had ik daarna een paar keer pech met het weer. Daarom haalde ik de EK niet, maar mijn niveau was beter dan de 2,23 die ik als “seasons best” heb staan voor 2014’, zegt Amels.
‘In het indoorseizoen was ik, mede wegens blessures, niet op tijd fit. Maar als je gewoon blijft doen wat je moet doen, is de hoogte van vandaag geen echte verrassing. Ik ben vooral blij omdat ik een paar echt goede sprongen had. Sinds de EK voor neo-senioren in Tampere (waar hij in 2013 goud won) heb ik de lat nooit meer op 2,28 kunnen laten leggen.’

Amels (23) heeft zijn studie grotendeels afgerond. ‘Ik moet alleen nog een scriptie schrijven en dat doe ik na het zomerseizoen. Dat wil niet zeggen dat ik de komende maanden alleen maar met atletiek bezig ben. Dat is niet goed voor me. Maar ik heb wel alle ruimte.’
Zijn eerstvolgende optreden in Nederland zijn de FBK Games in Hengelo.

tsb15-2410Cadée zoekende
Erik Cadée is zoekende. Dat bleek uit zijn optreden in Lisse, maar naar zijn zeggen ook uit de drie wedstrijden die hij in de VS heeft gedaan. Hij begon er met 63,89, wierp in de tweede wedstrijd 64,45, maar sloot vorige week af met een 57,11. In Lisse liep hij tegen een zeldzame nederlaag aan: zelf bleef Cadée steken op 58,22; Stephan Dekker won het onderdeel met 58,47. Een niet optimale wind, jetlag en een gebrek aan explosiviteit vormden de oorzaak voor het falen bij zijn eerste wedstrijd in Nederland.

‘Ik besloot om in april naar de VS te gaan omdat ik me daar gezien de omstandigheden, vaak makkelijker kan kwalificeren voor het grote toernooi dan in Nederland of bij de Diamond League-meetings’, aldus Cadée. Dat doel bereikte hij dus niet – evenmin trouwens als Rutger Smith, die om die reden de FBK Games aan zich voorbij zal laten gaan en nog wat wedstrijden in Amerika doet.

Het gaat de 31-jarige atleet uit Vught te ver om zijn kwakkelende optredens terug te voeren op de breuk met coach Gert Damkat. ‘Die beslissing hebben we na de vorige zomer al genomen. Onze persoonlijkheden verschillen teveel. Ik wil door tot de Spelen van Rio, maar dan wel op mijn manier en zonder dat ik me over twee jaar moet verwijten dat ik deze stap niet heb durven nemen. Ik zie bovendien geen andere trainer, ook niet in het buitenland, die me zou kunnen of willen begeleiden. Daarom ben ik nu mijn eigen coach, met de Estlandse biomechanicus Aadu Krevald als adviseur op de achtergrond. ‘Het is niet ideaal, maar ik voel me prettiger dan in de afgelopen jaren’, aldus Cadée.

tsb15-9845EJK-limiet voor estafette-meiden
In een gemengde race kwam het team van de junioren-meisjes tot 46,20 en dat is precies de limiet voor de EJK van komende zomer. De nieuwe bondscoach voor deze groep is oud-polshoogspringer Robert-Jan Jansen, die eerder al regio-trainingen voor sprinters verzorgde in Apeldoorn en Tilburg en nu verbonden is aan het RTC Brabant in Vught.

Jansen heeft negen meiden in zijn selectie, van wie Marijke Boogerd, Eva Hovenkamp, Lieke Klaver en Tasa Jiya in Lisse het snelste kwartet vormden. Debbie Baltus, Lianne van Krieken, Silke Berendse en Carlijn ter Laak liepen 47,93. Vanuit Curaçao sluit Nargelis Statia zich nog aan.
Jiya – die later 18,01 (+0,3) zou lopen op de 150m – benadrukte dat de sprintsters de komende tijd vooral individueel aan hun snelheid gaan werken. Bij de Gouden Spike komen ze weer in estafette-verband aan de start.

Bokalen
De Ter Specke Bokalen gingen naar Douwe Amels en Nicky van Leuveren (voor de combinatie van 17,54 (+0,4) en 37,71 op de 150 en 300 meter – ze won beide onderdelen). Jelmer Bos liep 18,20 (+0,3) op de 150 meter en kreeg de prijs voor de beste prestatie bij de paralympiërs. Menno Vloon kreeg de Jeugdfonds Talent Award van de Vrienden van de Atletiek. Hij kwam bij het polshoogspringen tot 5,50m.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.
(Later volgen de foto’s uit Lisse van Coen Schilderman).