Gouden Spike: lastige omstandigheden maken topprestaties onmogelijk

13 juni 2015 - Door Cors van den Brink

De zozeer gehoopte topprestaties bleven uit bij de wedstrijden om de Gouden Spike in Leiden. De hoofdprijs ging naar Abrar Osman Adem, de Eritreër die een lange solo op de 10.000m bekroond zag worden met een tijd – 27.41,69 – die goed is voor een startbewijs bij de WK in Peking.

Adem was ruim een halve minuut sneller dan alle andere lopers. Roy Hoornweg was met 28.53,99 de beste Nederlander. Gert-Jan Wassink liep 29.33,85 en Michel Butter 29.44,13.

150613-800Vastenburg vastbesloten
Lastig was het ook voor Jip Vastenburg, zo moest de pupil van Johan Voogd vaststellen na een 1500m in 4.18,16, goed voor een tweede plaats achter de Ethiopische Basu Sado. ‘Jammer, de vorm is goed en ik had een wat betere tijd verwacht. Maar de laatste ronde ging redelijk goed, daar ben ik tevreden over. En ik ben blij dat ik na de 10.000m in Amerika – waar ze zich kwalificeerde voor Peking en Rio – snel hersteld was en geen pijntjes had.’

De blessure-gevoelige atlete wil met de nodige voorzichtigheid het zomerseizoen doorkomen. Ze loopt de 10.000m bij de EK voor neo-senioren (‘ik heb er nog even over nagedacht, maar ga er niet twee afstanden lopen’) en komend weekend de 5000m bij de EK voor landenteams. ‘En ik wil nog ergens een 1500m lopen vóór de WK in Peking. Maar ik wil fit zijn na het wedstrijdseizoen om geen tijd te verliezen in de voorbereiding op de Spelen.’

Lisanne de Witte verrast
150613-802Lisanne de Witte verraste op de 400 meter een fel gestarte Nicky van Leuveren, die bij de twee eerdere wedstrijden in het Nationaal Baancircuit domineerde. De herstelde atleten van TDR liep 53,50, Van Leuveren finishte in 53,81. Veel vreugde rond en felicitaties voor De Witte, die in april vorig jaar tijdens een trainingsstage haar hamstring scheurde en lang nodig had om te herstellen.

‘Pas in november kon ik weer trainen en daarom heb ik geen indoor gedaan. Pas nu gaat het langzamerhand beter. Ik hoop dit jaar richting 52 vlak te gaan om volgend jaar een serieuze kans te hebben op de limiet voor Rio’, zo keek ze vooruit.

Madiea Ghafoor is nog niet zo ver. Ook zij raakte geblesseerd aan een hamstring, tijdens de trainingsstage van de Nederlandse sprintploeg in de VS. Bijna demonstratief liep ze in Leiden in een lange broek, om duidelijk te maken dat er nog niet veel verwacht mag worden. Ze kwam uit op 56,42. ‘Maar ik ben al lang blij dat ik weer een wedstrijd kon lopen. Die snelheid komt wel weer’, zo klonk het optimistisch.

Hodde op de weg terug
Ook op de weg terug is Rosina Hodde, die op de 100m horden tweede werd achter de Noorse Isabelle Pedersen (13,18 tegen 13,43 bij 0,0 wind). Ze liep overigens in Oordegem al 13,22. Ze had lange tijd last van de omgeving van het schaambeen.

‘Mijn klachten heb ik onder controle, maar ik moet voorzichtig trainen en kan niet alle oefeningen uitvoeren. Meer rust biedt geen oplossing. Ik moet via wedstrijden een mijn snelheid werken en de grenzen verkennen’, zo zei ze.

Dat doet ze op schema’s van haar oude coach Chris Tamminga. De samenwerking met Ineke Bonsen is beëindigd. Ze traint nu af en toe met de groep van Rana Reider op Papendal.

150613-801Cadée stabiliseert
Erik Cadée kwam met versterkt zelfvertrouwen terug uit Oslo, waar hij donderdag tweede werd bij de Bislett Games, met vier worpen boven de zestig meter. Daar waren de omstandigheden lastig, met rugwind. In Leiden stond de discuskooi wél goed ten opzichte van de wind.

‘Het was mijn twintigste Diamond League-meeting en ik was vooraf vast van plan om bij de eerste drie te komen. Dit moet toch helpen om bij andere wedstrijden binnen te komen’, zei hij in Leiden, waar hij tot 64,57 kwam, goed voor de overwinning. ‘Belangrijk is dat ik de energie weer terug heb. Ik ben explosiever. Dat moet ik technisch wel weer mee om leren gaan. Maar als de discus nu een keer goed vliegt, komt er ook een mooie afstand. De WK-limiet van 65 meter zit er zeker in.’

Bockarie beschikbaar
Met goed nieuws voor de Nederlandse sprinters kwam Solomon Bockarie. De sprinter uit Sierra Leone beschikt al sinds mei over een Nederlands paspoort. ‘Maar deze week kreeg ik ook toestemming van de atletiekbond van Sierra Leone om voor Nederland uit te gaan komen. Ik ben beschikbaar’, aldus de 28-jarige sprinter.

150613-810Bockarie loopt al enkele jaren in Nederland, maar kwam vorig jaar nog uit voor zijn geboorteland bij de Gemenebestspelen in Glasgow en de WK indoor in Sopot. Nu zou hij echter in het oranje uit kunnen komen. ‘Al denk ik niet dat de Atletiekunie me meteen mee zal nemen naar de EK voor landenteams in Griekenland’, zo verwacht hij. Wel liep hij in Leiden al in een van de Nederlandse estafetteteams mee.

Eind mei liep hij in Riga persoonlijke records op de 100m (10,36) en 200m (20,94). In Leiden kwam hij tot een nieuw p.r. op de 100 meter: 10,32 (+1,1) en een tweede plaats achter Hensley Paulina (10,31) en liep hij de 200m in 21,09 (bij +0,5, achter Terrence Agard (21,08) en opnieuw Paulina (21,09).

Kupers redt het niet
Met Bjorn Blauwhof als haas kon Thijmen Kupers onvoldoende snelheid ontwikkelen in de laatste 300 meter van de 800 meter om te voldoen aan de WK-eis. Na een eerste rondje in ongeveer 51sec kwam hij uit op 1.48,28. Bob van der Ham zat hem met 1.48,35 op de hielen.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.