WADA-rapport toont verdorvenheid van Russische sport en nalatigheid IAAF; uitslagen “Sotchi” verdacht

9 november 2015 - Door Cors van den Brink

Het rapport dat een onderzoekscommissie van WADA maandagmiddag publiceerde, maakt duidelijk dat de Russische sport door en door verdorven is. Russische dopingzondaars konden deelnemen aan de Spelen van Londen en daar medailles winnen. De overheid had een stevige greep op de dopingcontroles. En de IAAF liet het allemaal gebeuren.

“Schaduw-lab”
De commissie onder voorzitterschap van Richard Pound, zegt dat getuigen hebben verklaard dat er in de buitenwijk van Moskou een tweede lab is, dat de bloed- en urinestalen van Russische atleten eerst controleert, voor ze naar het officiële lab gaan. Daarmee blijven verdachte atleten buiten de internationale schijnwerpers – uiteraard tenzij ze bij wedstrijden in het buitenland worden gecontroleerd. Het “schaduw-lab” zou onder controle staan van de gemeente Moskou. De WADA-commissie zegt dat het ondenkbaar is dat de Russische atletiekbond hiervan niet op de hoogte zou zijn.

Geheime dienst
WADA richt de pijlen onder meer op directeur Grigory Rodchenko van het Moskouse lab, die ontslagen zou moeten worden. De Russische geheime dienst FSB zou zijn werk gecontroleerd hebben. Getuigen binnen het lab daar hebben dat bevestigd. Die overheidbemoeienis was er ook in Sotchi, tijdens de Spelen. Pound zei in een toelichting dat de dopingcontroles en dus ook uitslagen van die wedstrijden daardoor niet vertrouwd kunnen worden. ‘Maar hard bewijs ontbreekt’.
Het rapport beschuldigt de Russische minister van sport Vitaly Mutko van betrokkenheid bij alle oplichterij. De minster ontkent dat. Er zijn ook geen schriftelijke bewijzen gevonden. Maar de WADA-commissie zegt dat het onaannemelijk is dat de overheid niet op de hoogte zou zijn geweest, omdat er op grote schaal is gefraudeerd.

Geld
Rodchenko zou ook de spil zijn bij het aannemen van geld van betrapte atleten in ruil voor het niet vervolgen. Het werk van het Russische lab is onbetrouwbaar, zegt WADA. Maar oudere stalen zijn niet meer te traceren: Rodchenko liet ruim 1400 stalen vernietigen, enkele dagen voor WADA in december 2014 zelf een kijkje kwam nemen in Moskou. WADA wilde die testen elders opnieuw laten controleren, maar dat kan nu niet meer.

Pound schrijft dat veel atleten maar al te graag deelnamen aan de doping-programma’s en dat ze niet bereid waren om zijn commissie te woord te staan. Veel Where-about- informatie van Russische atleten klopt niet of ontbreekt helemaal. Dopingcontroles werden tegengehouden of gesabotteerd en dat gold ook voor interviews die WADA wilde houden met atleten.

Rusland uitsluiten
De WADA-commissie wil dat Rusland voorlopig geen atleten meer uitzendt naar wedstrijden, omdat het land niet voldoet aan de WADA-code. De IAAF heeft al verklaard dat de council – die eind november vergadert, zich daarover zal buigen.
Vijf Russische MiLa-atleten en vier coaches zouden een levenslange schorsing moeten krijgen. De WADA-commissie beschuldigt de IAAF en het Russische anti-doping agentschap ervan dat ze deze zaken op hun beloop hebben gelaten. Daardoor konden deze atleten deelnemen aan de Spelen van Londen. In dat kader wordt ook de naam van de pas dit jaar geschorste Turkse Asli Cakir Alptekin, die haar goud van Londen op de 1500m moet inleveren. Onder de vijf die geschorst zouden moeten worden zijn Mariya Savinova en Ekaterina Poistogova, die goud en brons wonnen op de 800 meter.

De commissie zegt dat informatie over mogelijk criminele activiteiten in dit verband “tot in de hoogste regionen van de IAAF” zijn overgedragen aan Interpol. Personen die worden verdacht van fraude, zoals voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack en een kwartet anderen, die vorige week in Frankrijk zijn aangehouden en verhoord, vallen onder het strafrecht.
In een maandagmiddag uitgegeven verklaring bevestigt Interpol de betrokkenheid bij het onderzoek. Het streven is dit voor het eind van het jaar af te ronden, zodat de commissie-Pund haar rapport kan uitbreiden met deze kant van de zaak. Dan zal ook duidelijk worden in hoeverre Lamine Diack en anderen binnen de IAAF mede-schuldig zijn.

Pound c.s. onderstrepen ook dat Rusland niet het enige land is dat in gebreke blijft bij het uitvoeren van het anti-dopingbeleid zoals WADA dat voorschrijft.

Uitgebreide verslaggeving, waarop dit artikel is gebaseerd, is te vinden op de website ESPN.
Het complete rapport is hier te vinden.

Dit bericht wordt mogelijk aangevuld.