Vastenburg en Van Nunen tonen stabiliteit in Zevenheuvelenloop

15 november 2015 - Door Cors van den Brink

Ze presteerden beiden uitstekend bij de EK-onder-23, afgelopen zomer in Tallinn. En ondanks lastige weersomstandigheden bij de Zevenheuvelenloop onderstreepten Jip Vastenburg en Bart van Nunen vandaag de stabiliteit onder hun progressie. Na lichte tegenslag bleken beiden weer in goede vorm te steken.

ZH1 klein

foto: Barbara Kerkhof

Vastenburg won in Estland goud op de 10.000 meter en liep op die afstand eerder in het seizoen een p.r. van 31.35,48, goed voor een vierde plaats op de Europese lijst van dit jaar. Bij haar debuut in Nijmegen liep ze een uitstekend opgebouwde race: 17.03 in het licht stijgende deel naar de 5km, 16.31 over het tweede deel naar het 10km-punt en met dezelfde snelheid – maar dan tegen de wind in – naar de finish voor een eindtijd van 50.05.

De enige zinnige vergelijking is die met haar p.r. op de halve marathon – 73.15 bij de CPC van vorig jaar. Haar tijd in Nijmegen is de op twee na beste Nederlandse prestatie in deze wedstrijd. Alleen Lornah Kiplagat en Irma Heeren waren ooit sneller.151115-903

Toch was er vooral teleurstelling te lezen op het gezicht van de pupil van Johan Voogd, omdat ze in de eindsprint het hoofd moest buigen voor de Ethiopische Yenenesh Tilahun. ‘Op tien kilometer zat ik nog twintig seconden achter haar’, wist Vastenburg ‘Drie kilometer verder zat ik erbij, maar ik kwam op het laatst net te kort. Dat is gewoon kut.’

Susan Kuijken langs de kant
Overigens was de klassering niet al te veelzeggend: door visumproblemen ontbraken de snelste vrouwen op de oorspronkelijke startlijst en ook tot een aanvankelijk aangekondigd tweegevecht met Susan Kuijken kwam het niet. Kuijken was toeschouwers in Nijmegen.

‘Ik heb besloten om tot de EK en de Spelen alleen wedstrijden te lopen als ik er helemaal klaar voor ben, omdat ik anders toch snel geblesseerd dreig te raken’, zei Kuijken desgevraagd. Lopen – en trainen – in de kou is een aanslag op haar achillespezen en ze wil zeker dit jaar geen enkel risico lopen.

‘Daarom wil ik straks zes weken naar de warmte in Australië en daarna met mijn eigen trainingsgroep naar Amerika’, zo heeft ze zich voorgenomen. Omdat ze niet aansluit bij de trainingsstage van de Atletiekunie zal ze dat grotendeels zelf moeten financieren. ‘Gelukkig zijn er waarschijnlijk een paar mensen hier in de regio die me daarbij willen ondersteunen’, zo vertelde ze.151115-901

Vastenburg heeft wel een wedstrijdplanning. Zoals eerder gemeld staat daar de Warandeloop niet op, maar wel de Cross Cup in Roeselaere en het EK cross in Frankrijk. Daarna begint de voorbereiding op de Spelen.

Kim Dillen was de tweede Nederlandse in 52.04. Jamie van Lieshout, vorig jaar de snelste in 51.10, was nu derde in 52.32.

Wachtkamer
Bart van Nunen zit voorlopig in de wachtkamer als het gaat om deelname aan de EK cross bij de neo-senioren. Hij werd in Tallinn vierde op de 10.000m in 28.59,90. Van hem werd vormbehoud geëist door een verbetering van zijn p.r. op de 15km, dat op 45.43 staat (uit 2013). Van Nunen werd echter vijfde Nederlander en kwam een halve minuut tekort.

‘Ik heb vanaf eind augustus vier weken geen looptraining kunnen doen door een blessure’, zo luidde de verklaring. ‘Een spier bij de peesplaat onder de rechtervoet was verdikt en dat trok maar langzaam weg. Ik heb alleen alternatief kunnen trainen. Vandaag had ik gelukkig geen last meer en ik merk dat de vorm snel beter wordt, al heb ik door die blessure nog niet de extra kilometers kunnen maken die we van plan waren.’

foto: Barbara Kerkhof

foto: Barbara Kerkhof

Van Nunen hoopt zich in Roeselaere nog eens te kunnen laten zien, om alsnog aangewezen te worden voor de EK cross. Genoten had hij wel. ‘Ik heb een hele tijd met Stephen Kiprotich opgelopen. Die zal niet in vorm zijn, maar dat was toch wel erg leuk’, aldus Van Nunen. De Olympisch kampioen op de marathon zou de race overigens niet uitlopen.

Ook Van Nunen moet geld bijeen zien te krijgen voor zijn ambitieuze plannen. ‘Ik wil in januari in Zuid-Afrika trainen met de Nederlandse ploeg en later in het voorjaar ook de stage in de VS meemaken, om aansluitend een 10.000m te lopen in Stanford. Maar het geld daarvoor zal ik grotendeels door crowdfunding bijeen moeten zien te krijgen’. (Zie hier).

foto: Barbara Kerkhof

foto: Barbara Kerkhof

 

 

 

Het doel van deze planning: deelname aan de EK in Amsterdam. ‘Ik hoop me te kwalificeren voor de 10.000m en de halve marathon, maar denk dat dat laatste onderdeel meer kansen biedt, omdat ik niet de snelle laatste ronde kan lopen die op de baan nodig is. Bovendien ga ik toch op weg naar de marathon.’

151115-904Nageeye zesde
Winnaar werd zijn Oegandese landgenoot Joshua Cheptegei (met startnummer 4), de wereldkampioen op de 10.000m bij de junioren, in 42.39. Mule Wasihun en Yenew Alamirew werden tweede en derde. Ze waren de sterksten in de aanvankelijk uit zeven man bestaande kopgroep, die in 14.33 de eerste vijf kilometer liep. De winnaar kwam op 10km door in 28.35.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.