Jos Hermens ontvangt zijn vele vrienden: een toonbeeld van vertrouwen in de sport

6 april 2016 - Door Cors van den Brink

Dertig jaar management in de atletiek leverde Jos Hermens honderden vrienden op. Die kwamen dinsdag bijeen op Papendal, op een met “Born to Run” doortrokken feestje van Global Sports Communication. Veel mooie woorden, natuurlijk. En af en toe een scherp randje.

Hermens bedrijf bestaat dertig jaar. Ook zijn wereldrecord op de 10.000m en andere sportieve prestaties verdienen de nodige aandacht. Maar het is bovenal de inspirerende manier waarop hij zich in de atletiek beweegt, die honderden mensen op de been bracht. Vanuit de mondiale, Europese en Nederlandse atletiek kwamen ze naar Papendal.

‘Ik ben gelukkig en bovenal dankbaar’, stamelde de man die centraal stond op het feestje, waar vooral de sport zelf werd gevierd. ‘We hebben een fantastische sport opgebouwd. Ik ben een gelukkig mens dat ik met zoveel goede mensen heb kunnen samenwerken.’

Lopes
Hermens begon als manager met Carlos Lopes, een mede-atleet die hulp zocht om sponsors te zoeken. Daarna zag hij de grote behoefte aan wegwedstrijden én de potentie van marathons in Amsterdam en later in Rotterdam. En hoewel hij in die laatste stad jarenlang een soort “persona non grata” was, kwamen ook de organisatoren uit de Maasstad naar het feestje van Jos. ‘Van tegenslagen leer te om door te gaan’, zei Hermens al, toen hij het over de waarde van sport had.

05-04-2016 ATLETIEK: 30 YEARS OF ATHLETIC HISTORY: ARNHEM
Jos Hermens

Seb Coe
Sebastian Coe was er. Als voorzitter van de IAAF natuurlijk de “eerste man” op de gastenlijst, maar in persoon vooral een maatje van Hermens in hun beider streven om de atletiek van nieuwe impulsen te voorzien – en de laatste tijd vooral om hun sport overeind te houden.

‘Waar het om gaat is, student te worden van je sport. Begrijp waar jij zelf en je voorgangers vandaan komen’, aldus Coe. ‘Onder welke, ook politieke, omstandigheden hebben ze zich ontwikkeld? Zoals Jesse Owens, waarover nu een film is gemaakt. Ik las zelf als jong atleet de biografieën van de grote lopers. Dat hielp me om na verlies op de 800 meter in Moskou, terug te komen op de 1500 meter. Ik ontleende er vertrouwen aan.’

‘Mijn eerste boodschap: maak het niet te moeilijk. Loop hard en sla linksaf, zei mijn eigen coach. En training geven is niet zozeer een technologische opgave. Goed coachen is een kunst. Ik kreeg niet alleen goed looptechnisch advies. Het gaat ook om de waarden waar onze sport voor staat en waar ik meer aandacht voor vraag.’

Hermens CoeMogelijkheden
Over het coachen zei Coe: ‘Je brengt een atleet niet zomaar aan de top. Het is zwaar. Maar wij als IAAF zijn er om mogelijkheden te scheppen. Daar is onze sport sterk in. Er zijn veranderingen nodig om het vertrouwen te herstellen en dat kost veel tijd. We moeten duidelijk maken waar we voor staan als sport: een eerlijke en vrije competitie. Aan die ontwikkeling heeft ook Jos bijgedragen, veel meer dan alleen als atleet. Hij schepte zoveel mogelijkheden voor veel atleten, door steun voor atleten voor hun ambitie.’

Marathon
Een van de initiatieven die mede door Global op gang zijn gebracht, werd belicht door prof. Dr. Yannis Pitsiladis. Hij gaat om de vraag wanneer het WR op de marathon onder de twee uur komt? Wat moet je verbeteren om er te komen. Als je de lijn van verbeteringen sinds 1920 volgt, zal het ergens tussen 2020 en 2035 gebeuren. Maar die profetie is onzeker en de vraag is: is die ontwikkeling te beïnvloeden?

Pitsiladis vertelde dat op tien gebieden onderzoek plaatsvindt. Voeding, biomechanica, en data management spelen in het onderzoek een rol. Een van de opdrachten is het verminderen van de luchtweerstand. Dat spaart 80 procent van de vier procent energie die je nodig hebt om die weerstand te overwinnen. Het lopen op blote voeten of op dunnere schoenen kan invloed hebben. Schoenen van 100 in plaats van 200 gram leveren een voordeel van één procent energieverbruik op. Wat voeding betreft: als je vooral op koolhydraten kunt lopen, boek je ook voordeel.

Pitsiladis: ‘We weten ook nog te weinig over coaching en het effect ervan. Wie profiteert het best van welke training? Het programma moet geindividualiseerd worden. Daar komen steeds meer mogelijkheden voor, zoals het checken van zweet en temperatuur tijdens de race.

Hermens van langen haileHaile
Een viertal atleten maakte duidelijk dat de overgang van het leven als topsporter naar dat van ex-sporter niet eenvoudig is. Haile Gebrselassie heeft daar het minste problemen mee, omdat hij zijn trainingen altijd combineerde met zijn positie als zakenman in een zich ontwikkelend Ethiopië. ‘Tussen vijf en acht uur ’s ochtends is er niets te doen, dan kun je trainen’, grapte hij.

En hoewel hij geen wedstrijden meer doet, loopt hij nog altijd. ‘Ik ben maar drie kilo aangekomen’, klonk het trots. ‘Mijn volgende wedstrijd is de strijd om het presidentschap. Ik heb Jos’ advies opnieuw nodig.’

Szabo
Gabriella Szabo vertelde dat ze vanaf haar eerste training bij een atletiekclub steeds weer van nul af moest begonnen. Bij iedere groep of selectie waar ze daarna terecht kwam, herhaalde zich dat. Na haar sportcarrière ging ze studeren en uiteindelijk werd ze minister voor sport in Roemenië. Na twee intensieve jaren – Szabo noemde een aantal veranderen op sportgebied waar ze trots op is – verloor ze haar positie door politieke ontwikkelingen. ‘Nu sta ik weer terug bij nul en ik zoek nieuwe uitdagingen. Ik moet mezelf steeds opnieuw uitvinden, maar dat heb ik in de sport geleerd.’.

Sang
Ook Patrick Sang vond een nieuwe carrière na het beëindigen van zijn actieve carrière. Hij besloot zelf coach te worden. ‘Ik miste een coach’, zei hij. ‘Mijn hele carrière was ik een atleet die mezelf trainde, ook toen ik medailles won. Maar ik had wel een trainer kunnen gebruiken. De IAAF gaf me de gelegenheid om een opleiding te volgen. Door samen te werken met Global kan ik nu anderen helpen zoals Jos mij ooit als vertegenwoordiger van Nike heeft geholpen. Maar het is zwaar. Als er nu vijf van mijn atleten in een wedstrijd zitten, loop ik als coach vijf races.

Van Langen
Ellen van Langen vertelde dat het niet makkelijk was om na haar succes in Barcelona het evenwicht weer te vinden door de toegenomen bekendheid. Dat lukte haar onder meer door haar werk bij Global Sports, aanvankelijk als manager, maar tegenwoordig meer betrokken bij organisatie van wedstrijden, zoals de FBK Games.

De lijst die haar werkgever kan overleggen is indrukwekkend: Global-atleten wonnen 73 medailles bij Olympische Spelen en 418 bij WK’s en verbeterden 71 maal een wereldrecord.