Rio dag 2 (avond): Fysieke malheur doet Schippers verkrampen

14 augustus 2016 - Door Cors van den Brink

Dafne Schippers finishte zaterdag als vijfde op de 100 meter. Fysieke klachten maakten de zo vereiste ontspanning in haar bewegingen onmogelijk, zo viel tijdens de race te zien en achteraf ook te reconstrueren. ‘Ik ben al blij dat ze hier heeft kunnen lopen’, aldus coach Bart Bennema.

Schippers is deze week in Rio tijdens een training met een fysiek probleem geconfronteerd. Atlete en coach zeggen niet wat het probleem is, omdat ze niet willen dat de concurrentes het te weten komen. Schippers zegt dat de klacht onder controle is en verwacht niet dat het maandagochtend, als ze start in de eerste ronde van de 200 meter, nog een rol speelt.
Bennema deelt die verwachting, maar zegt wel dat de klacht dermate ernstig was dat de medische staf flink aan de slag moest. ‘Als Dafne geen verleden als zevenkampster had gehad, zou ze niet hebben gelopen’, zo liet hij zich ontvallen. ‘Maar Dafne kan door de pijn heen lopen.’

schippers alleenSchippers kwam buitengewoon gefrustreerd van de baan, na een finale-race in baan negen. ‘Dat is gewoon super kut’, klonk het enkele malen onomwonden. ‘Je weet niet waar je zit ten opzichte van je concurrenten. Je wordt niet meegenomen in de race en loopt in feite een wedstrijd in je eentje. Dat is gewoon heel moeilijk.’

Ze stelde ook dat de start en de eerste meters niet optimaal waren. Volgens Bennema is dat het gevolg van de fysieke klacht. ‘Ze is een Formule-1 auto. Als daar iets aan hapert, is meteen de coördinatie en het vertrouwen in het eigen lijf verstoord. Dan gaat ze werken en is ze niet meer ontspannen.’

‘Maar gelukkig hebben we alles onder controle. De 200 meter is bovendien een andere race, waarin ze gewoonlijk technisch beter start. Eerder deze week dacht ik dat we wel naar huis zouden kunnen gaan.’

Elaine Thompson greep de winst op het koninginnenummer met een tijd van 10,71 (+0,5). Tori Bowie werd tweede in 10,83, Shelly-Ann Fraser-Price derde in 10,86. Marie-Josee Ta Lou werd vierde in 10,86. Schippers liep zowel in de halve als de hele finale 10,90.
Acht vrouwen liepen in de halve finale onder de elf seconden en die gingen allen naar de finale.

Zevenkamp: Vetter meest tevreden
Anouk Vetter kwam tevreden van de baan na het zevende onderdeel van de meerkamp. Ze sloot af met een p.r. op de 800 meter van 2.17,71. ‘Mijn prestaties waren tot dan toe niet geweldig. Maar ik ben heel blij dat ik eindelijk die goede 800 meter heb gelopen. Ik heb het gevoel dat ik voortaan echt mee kan doen. Vandaar die glimlach. Mentaal was dit het belangrijkste van deze twee dagen. Natuurlijk had ik liever een hoger puntentotaal gescoord. Maar alles wat bij de EK net wél goed ging, lukte hier helaas niet.’

Nadine Broersen was alles behalve blij met haar tweede Olympische meerkamp. ‘Alle problemen met de trainerswissel hebben ertoe geleid dat ik er niet goed voor stond. Dan is zo’n zevenkamp mentaal heel zwaar. Alles was het net niet en dan sta je aan het eind met lege handen. Ik ga me voorbereiden op de meerkamp in Talence. Niet voor de prestatie, maar om het plezier terug te vinden’, zo nam ze zich voor.

Nadine Visser stelde dat de tweede dag aanzienlijk beter was verlopen dan de eerste. ‘Dat geeft een fijn gevoel, al ben ik met het puntentotaal niet echt blij. Als ik na twee dagen rust voldoende hersteld ben, start ik ook op de 100m horden.’

Vetter werd tiende in de einduitslag, met 6394 punten. Broersen was dertiende met 6300 punten en Visser sloot af met een totaal van 6190 en een negentiende plaats.
De verrassende winnares was Nafissatou Thiam, die het Belgisch record op 6810 punten bracht. Ze moest zich op de 800 meter verweren tegen een felle aanval van de regerend Olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill, die bijna acht seconden sneller was, maar bleef steken op 6775 punten. Brianne Theisen greep het brons met 6653 punten. De complete uitslag is hier te vinden.

Bij het speerwerpen versterkte Thiam haar leidende positie met een p.r. van 53,13. Ennis-Hill had er geen antwoord op met haar beste poging van 46,06. Theisen kwam op plaats drie terecht met een worp van 47,36, maar kon Carolin Schäfer, die 47,99 wierp, in de tussenstand maar een paar punten achter zich houden.
Broersen kwam tot 50,80, Vetter wierp de speer naar 48,42 meter. In de eerste groep kwam Visser tot 42,48.


Bonefacia uitgeschakeld

Liemarvin Bonevacia overleefde de halve eindstrijd op de 400 meter niet. Met een tijd van 45,03 finishte hij in zijn serie in de achterhoede. Het was wel de snelste tijd van dit seizoen. Zijn Nederlands record staat echter op 44,72. Kirani James was met 44,02 de snelste man in deze ronde.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.