Rio dag 7 (ochtend)– Schippers raakt weg kwijt bij estafette

18 augustus 2016 - Door Cors van den Brink

160818-014Nog geen elf uur nadat ze teleurgesteld vertrok uit het Olympisch stadion was Dafne Schippers terug. Maar na een slapeloze nacht raakte ze de weg kwijt bij de estafette 4x100m. De vrouwen- en de mannenploeg kwamen snelheid tekort voor een plek in de finale. (Zie ook dit nieuwsbericht over Ghanese loopster).

Onmiddellijk na de race trok de winnares van het zilver van de avond ervoor het boetekleed aan. Vóór de start moest ze bij een Britse collega al vragen naar de juiste strepen van het wisselvak. Toen ze als tweede loopster voorover gebogen wachtte op de aanstormende Jamile Samuel, had ze een verkeerde tape voor ogen.

‘Toen ik daar een voet zag, vertrok ik. Maar opeens wist ik dat het Jamile helemaal niet was’, zo reconstrueerde ze haar fout. Schippers moest inhouden, nam het stokje bijna in stilstand over en sprintte weg. ‘Ik ben als een malle gaan lopen en het ging niet slecht. Maar we hadden al teveel tijd verloren. Het is allemaal heel teleurstellend’, zo oordeelde ze over het einde van haar Olympisch optreden in Rio. ‘Ik was gewoon niet scherp genoeg. Alles van gisteren kwam vannacht weer voorbij. Ik ga nu eerst een week op vakantie en uitrusten.’

160818-012Jamile Samuel zag het gebeuren, maar kon niets meer bijstellen. Tessa van Schagen en Naomi Sedney realiseerden zich wel dat Schippers in het gehele veld niet liep waar Nederland thuishoorde. Maar meer dan het stokje over de finish brengen zat er niet meer in. De ploeg eindigde als zesde in de serie in 42,88, waar in Amsterdam het Europese goud werd gewonnen in een recordtijd van 42,04. Overall was het de negende tijd. Een iets betere klassering in een tijd van 42,76 was voldoende geweest voor een tweede kans; in de finale. Ook omdat de Amerikanen, Brazilië en Kazachstan werden gediskwalificeerd. Het team van de VS krijgt de mogelijkheid om de race over te lopen. Dat gaat vanavond gebeuren. Op de beelden was te zien dat twee loopsters elkaar het stokje toewierpen toen een wissel dreigde te mislukken. Het stokje viel.

<<AANVULLING>> De jury maakte later bekend dat een van de Amerikaanse atletes is gehinderd door een Braziliaanse. De Amerikanen moeten vanavond in dezelfde opstelling aantreden en kunnen zich alleen als een van de tijdsnelsten kwalificeren.

Mannen kansloos
160818-022De mannenploeg bracht het stokje keurig rond, maar de vier sprinters hadden gezamenlijk en zonder Churandy Martina – die zich spaarde voor de finale van de 200 meter vanavond – niet voldoende snelheid in de benen om de finale te bereiken. De ploeg, in de opstelling Bockarie – Paulina – Bonevacia – Codrington, werd laatste in haar serie en 14-de overall met een tijd van 38,53. Dat is niet ver boven de beste seizoenstijd van 38,44.

‘Geen slechte tijd’, vond Codrington. ‘We zijn individueel sneller geworden, maar het moet allemaal nog beter om hier de finale te bereiken.’ Een tijd van 38,18 was nodig voor die finaleplaats.

Het programma en alle uitslagen zijn hier te vinden.