Rio dag 10 – Soevereine Kipchoge, excellente Nageeye in marathon

21 augustus 2016 - Door Cors van den Brink

Eliud Kipchoge won op soevereine wijze de Olympische marathon in Rio in 2.08.44. Abdi Nageeye leverde met een elfde plaats een uitstekende prestatie. Toch kon hij er na de finish nog niet van genieten. ‘Ik ben misschien te voorzichtig geweest.’

Kipchoge was de grote dirigent in het laatste onderdeel van het atletiekprogramma bij de Spelen. In het begin, toen de marathonlopers in de regen op weg gingen, maande hij regelmatig tot kalmte. Met blokken van 5km in 15.31, 15.37. 15.45 en 15.34 was het tempo in de eerste helft in ieder geval voor een grote groep lopers goed te behappen.

kopgroepDat gold ook voor Nageeye. Halverwege lag hij op negen seconden van de kop, maar ogenschijnlijk rustig liep hij er weer naar toe. De grote kopgroep kwam halverwege door in 1.05.55. Tot het 25km-punt (na opnieuw een 15.45) gebeurde er nog weinig. Op 15km voor de finish liet de latere winnaar de groep echter ontploffen. Na 5km in 15.03 waren er nog zeven koplopers over: Stanley Biwott, Wesley Korir (beiden zouden niet doorlopen tot de finish), Solomon Mutai, Lemi Berhane, Gaelen Rupp, Feyise Lilesa en Kipchoge zelf uiteraard. Na nog eens 5km in een verbijsterende 14.35 waren alleen de laatste drie nog over. Kipchoge bouwde zijn voorsprong geleidelijk uit naar ruim een minuut. Lilesa liep wat angstig omkijkend op de tweede plaats in 2.09.54. Maar Rupp, die eerder deze week de 10.000m liep, had niet meer de energie om op zilver te gaan jagen. Hij bleef op elf seconden van Lilesa, maar verdedigde zijn bronzen plak echter met verve.
<<aanvulling: Lilesa maakte bij het finishen een gebaar met gekruisde armen, het teken van de Oromo’s in zijn land die protesteren tegen onderdrukking. in het verslag van de persconferentie verklaarde hij dit als volgt:

“The Ethiopian government are killing the Oromo people and taking their land and resources so the Oromo people are protesting and I support the protest as I am Oromo. The Ethiopian government is killing my people so I stand with all protests anywhere as Oromo is my tribe. My relatives are in prison and if they talk about democratic rights they are killed. I raised my hands to support with the Oromo protest.”

On if he feels he is safe to go back home:

“I will discuss with my family and my friends. If I go back to Ethiopia maybe they will kill me. If not kill me, they will put me in prison. I have not decided yet, but maybe I will move to another country.”

On if he fears he will face a sanction from the International Olympic Committee (IOC) for making a political protest:

“I cannot do anything about that. This was my feeling. I have a big problem in my country, it is very dangerous to make protest in my country.”

Kipchoge won dus in 2.08.44 (en liep een tweede helft in 1.02.49). In april vestigde hij in Londen zijn p.r. van 2.03.03, na drie jaar achtereen een marathon laag in de 2.04 te hebben gelopen. In 2014 liep hij daarnaast een winnende tijd van 2.05.00 in Rotterdam. Het is wachten op een serieuze aanval op het WR door de 31-jarige Keniaan.

abdi na afloopFris
Nageeye (27) kwam halverwege door in 1.06.03 en lag toen op de 43-ste plaats. Op 25km was dat al een 28-ste positie en daarna rukte hij op in de rangschikking, ook door de opgave van een deel van de voormalige grote kopgroep. In de laatste 7km ging hij van de 20-ste naar de 11-de plaats, om in 2.13.01 over de streep te komen.

‘Ik sta hier met een heel dubbel gevoel. Ik ben nog zo fris als een hoentje, veel minder vermoeid dan in mijn vier eerdere marathons. Dan heb ik het misschien toch niet goed gedaan, was ik te voorzichtig en had ik langer met de kopgroep mee moeten gaan.’
Hij besefte dat een onstuimiger race ook had kunnen leiden tot vroegtijdige uitputting. ‘Je weet het nooit, natuurlijk. Maar nu dacht ik kort voor de finish: jammer dat dit al de 41-ste kilometer is. Ik had er nog wel meer in willen halen. Dat is me nog nooit gebeurd’

Om zich heen kijken in het fraaie finishgebied van Sambódromo realiseerde Nageeye zich dat de marathon voorbij was. ‘Jammer eigenlijk. Maar ik had nooit gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen na 42 kilometer.’

Amsterdam en Boston
Nageeye kwalificeerde zich in oktober 2015 in Amsterdam als enige van de drie Nederlandse gegadigden (naast hem liepen ook Michel Butter en Khalid Choukoud er) voor Rio, met een p.r. van 2.10.24. Vervolgens koos hij ervoor om dit voorjaar in Boston te starten, in een marathon zonder hazen waar de tijd niet zo’n grote rol speelt. Hij werd er achtste in 2.18.05. Maar het waarschijnlijk een heel goede leerschool geweest voor de Olympische marathon.

Nu is het weer tijd voor meer snelheid. Nageeye wil komend voorjaar graag zijn p.r. aanscherpen. En is er ook niet afkerig van om daarna in de zomer in Londen de marathon bij de WK te lopen. ‘Ik wil graag toernooien doen’, zei hij. ‘Helaas moet ik vier jaar wachten op een nieuwe kans bij de Spelen.’ Komende winter wil hij met een sterk Nederlands team naar de EK cross.

Sankt Moritz
Nageeye bereidde zich bijna vijf weken voor op hoogte in Sankt Moritz, zonder trainer in de buurt. ‘Die had ik in Kenia en Ethiopië ook niet. Het is heel makkelijk: je vindt zo een groepje anderen met wie heel onbevangen je je programma kunt afwerken. En ik weet wel zo’n beetje hoe mijn schema eruit moet zien. Het is eigenlijk heel simpel, zolang je zonder blessures kunt trainen.’

Wel gaat hij de komende tijd terug naar Ethiopië om bij de Nederlandse coach Getaneh Tessema te trainen. ‘Het is daar toch wat minder hard dan in Kenia en we spreken dezelfde taal. In Nederland heb je steeds te maken met wandelaars en honden. In Afrika kun je vrijuit lopen, dat is luxe.’

De uitslag en de tussentijden zijn hier te vinden.