Atletiekunie zet Sanne Verstegen op verkeerde been

4 september 2016 - Door Cors van den Brink

Met een pijnlijke fout zette de Atletiekunie Sanne Verstegen op het verkeerde been bij de Arena Games, de afsluiting van het Lotto Baancircuit in Hilversum. Verstegen berekende maandag dat ze met twee goede prestaties op de 800 en 400 meter het eindklassement kon winnen. Woensdag zette de Atletiekunie een gewijzigde tussenstand op de website, zonder daar enige ruchtbaarheid aan te geven. Het kostte Verstegen 1000 euro en een goed humeur.

Na drie wedstrijden ging Nicky van Leuveren aan de leiding in het klassement van het baancircuit. Ze won eerder voor 780 euro aan bonussen met haar prestaties in Lisse en Leiden. De atleet en atlete die de meeste bonussen verdienen bij de vier baancircuit-wedstrijden krijgen de eindprijs van 1000 euro. In Hilversum deed ze echter niet mee.
Verstegen dacht kans te hebben om haar te passeren met bonussen voor goede prestaties op de 800 en 400 meter. Ze won de langste afstand in 2.01,73 en berekende begin van de week dat ze op de 400 meter binnen de 54,63 moest blijven om ook daar nog een bonus in de wacht te slepen.

160904-001‘Daarom schreef ik me op beide onderdelen in. Op die 400 meter kreeg ik het door de sterke wind heel zwaar, maar ik liep 54,35. Mooi: duizend euro voor een trainingsstage, dacht ik al.’
Maar toen Verstegen stond te wachten op de prijsuitreiking kreeg ze van een medewerkster van de Atletiekunie te horen dat er na de eerste drie wedstrijden rekenfouten zijn gemaakt en dat Van Leuveren niet meer ingehaald kon worden. Woensdag had de Atletiekunie een nieuwe tussenstand gepubliceerd, echter zonder de deelnemers in Hilversum daarover te informeren. ‘Heb ik die 400 meter dus voor niets gelopen’, concludeerde Verstegen.

De 30-jarige atlete kreeg voor beide prestaties echter wel de dagprijs. Maar die bedraagt slechts tien procent van de eindprijs van het circuit. Ze kijkt niettemin tevreden terug op haar seizoen, zeker nadat ze – maar dat in een gemengde race – afgelopen donderdag in Hilversum 1.59,29 liep op de 800m. ‘Ik heb heel constant gepresteerd, al was ik achteraf gezien tijdens de EK misschien wat teveel bezig met de limiet voor Rio’, zei ze. ‘Ik heb overwogen om na dit jaar te stoppen, maar krijg van mijn werkgever de ruimte om nog een jaar door te gaan en dat doe ik waarschijnlijk ook.’

Ook Cadée dubbelt
Ook Erik Cadée zag zich gedwongen om te dubbelen in Hilversum, maar hij slaagde er wel om om de duizend euro binnen te halen. Hij kwam met de discus tot 56,10, wist zich bedreigd door Patrick Cronie – die met de kogel 19,08 stootte – en moest daarom zelf ook de kogel oppakken. De 16,96 was net voldoende om Cronie de hoofdprijs “afhandig te maken.”

Cadée werd aangekondigd als afscheidnemend atleet, maar zelf nuanceerde de atleet van Prins Hendrik dat enigszins. ‘Ik ben geen fulltime atleet meer en werk inmiddels als personal trainer veertien uur per week. Ik wil graag andere sporters begeleiden op het gebied van hun krachttraining. Sinds 2012 heb ik geen progressie gemaakt. Ik ben mijn A-status in 2015 kwijtgeraakt. Dus er moest wat veranderen. Maar ik train nog wel en als de prestaties er naar zijn, sta ik hier misschien volgend jaar weer.’
Bij de mannen ging de dagprijs overigens naar Vernon Norwood, die de 400m won in 45,88.

Teleurstelling
De verwikkelingen rond de eindprijzen onderstreepten dat het Baancircuit aan renovatie toe is. De vierde en laatste wedstrijd trok bijster weinig atleten, tot grote teleurstelling van de Hilversumse organisatie. Daar zag men zich, door de drukke zomer met NK, EK en Spelen, gedwongen om uit te wijken naar begin september, terwijl de Klaverblad Arena Games drie jaar geleden juist naar juli waren verhuisd: een periode waarin het in de atletiek nog wel ergens om gaat. Volgend jaar keren de “Games” terug naar hoogzomer. Er gaan ook stemmen op om alle vier de wedstrijden vóór de NK te programmeren.

Als er tenminste vier wedstrijden overblijven. Willem Heins, organisator in Hoorn, liet weten dat zijn organisatiecomité er na vele jaren trouwe dienst mee gaat stoppen. Opvolgers zijn er nog niet en volgens Heins bestaat er bij het huidige bestuur en bij een deel van de leden van Hollandia weinig animo voor het evenement. Of de Recordwedstrijden blijven bestaan, is daarom volgens hem onzeker.

160904-003Broersen en Rietveld
Onder de weinige topatleten die in Hilversum aan de start kwamen, was wel Nadine Broersen. Met 6,19 (+1,8) bij het verspringen en 14,11 met de kogel was ze bepaald niet ontevreden. Over drie weken hoopt ze in Talence aan de start te staan van de zevenkamp ‘om het plezier terug te vinden’, zoals ze zelf herhaalde.

In Hilversum was Pelle Rietveld haar begeleidend coach. Hij neemt die rol ook in Talence op zich. Gerard Lenting was alleen voor de periode tot en met de Spelen de vervanger van Ronald Vetter. Broersen en Rietveld trainden jarenlang samen onder hem.
‘Hoe het er daarna gaat uitzien, weet ik nog niet’, aldus Broersen. ‘Dat zal ook afhangen van de veranderingen in de staf van de Atletiekunie op Papendal en daarover bestaat nog geen duidelijkheid.’

Alle uitslagen zijn hier te vinden.