Erik Cadée: Niet naar VS, om energie te sparen

12 november 2012 - Door Cors van den Brink

foto: Erik van Leeuwen

Zijn voormalige trainingsmaat Rutger Smith vertrok vorige week naar de VS. Monique Jansen heeft haar atletiekcarrière beëindigd. Van het trio topwerpers van coach Gert Damkat is alleen Erik Cadée nog op Papendal te vinden. De discuswerper gaat het in 2013 een beetje anders aanpakken.

Nee, Cadée gaat komend voorjaar niet, zoals de laatste jaren gebruikelijk was, naar de VS om er z’n voorjaarstrainingen te doen. De ook al traditionele stage in Zuid-Afrika in januari heeft de Atletiekunie geschrapt, omdat er te weinig duidelijkheid is over het budget voor de topsport in de komende jaren. Is het nog wel leuk om topatleet te zijn, als de mensen met wie je in de afgelopen jaren veel optrok, ook nog eens uit het zicht zijn geraakt?

‘Niet makkelijk’
Hij blijkt er niet zo mee te zitten, al verraste Smith hem wel met de mededeling dat hij zijn carrière in Los Angeles een nieuwe impuls wil geven. ‘Het zal niet makkelijk voor hem zijn, maar ik begrijp wel dat hij een dergelijke stap nodig kan hebben’, zegt de Brabander over zijn Groningse collega.
Zelf maakt hij juist een andere stap. Cadée zal in april en mei niet, zoals de laatste jaren de gewoonte was, naar de VS afreizen. Dit jaar deed hij er tussen 19 april en 3 mei vier wedstrijden, waarbij hij steeds boven de 65 meter kwam. Na terugkeer in Nederland bracht hij zijn p.r. in Hoorn op 67,30.
Na een 11-de plaats in Helsinki en een 10-de bij de Spelen wist hij op 13 september in Kose de schijf nog ruim 63 meter weg te gooien. Dat was bij de 24-ste wedstrijd van het jaar 2012.

foto: Erik van Leeuwen

Energie
‘Door niet naar de VS te gaan, hoop ik wat meer energie te sparen voor de wedstrijden in het zomerseizoen’, aldus Cadée. Die keuze is niet ingegeven door de vermeende overtuiging dat hij “alleen in de VS goed kan presteren”, zoals de critici wel eens opperden, omdat hij in de jaren 2009 tot en met 2011 zijn beste seizoensprestaties daar leverde. Van z’n tien beste worpen ooit stammen er zeven uit de VS.
‘Maar het is wel zo dat ik in april al veel energie verbruikte. Het zit in de combinatie van hard trainen én wedstrijden doen tijdens zo’n stage. Die wedstrijden zijn erg leuk, dus die laat je niet schieten als je er toch al bent. Maar komend jaar wil ik me wat die wedstrijden betreft echt focussen op de zomer. Ik hoop veel uitnodigingen te krijgen voor de Diamond League en daar echt te pieken.’

Papendal
Voorlopig is het echter: trainen, trainen, trainen. En wonen en leven op Papendal, samen met vriendin en meerkampster Kaie Kand – die zelf de topsport overigens vaarwel heeft gezegd. ‘Al denk ik dat ik over een paar jaar wel weer terug wil naar Brabant’, zegt hij nu. ‘We hebben tegenwoordig bij PH in Vught een mooie accommodatie en ik heb toch al m’n vrienden daar.’

En ach, zo lang duurt het nu ook weer niet tot het wedstrijdseizoen begint, zegt Cadée. In maart wil hij graag weer naar die immense indoorhal in het Zweedse Växjö, waar hij dit jaar zijn seizoen opende. En een weekje later staat de European Winter Throwing al op de kalender. Maar ze vormen uiteraard geen hoofddoel. Pieken wil hij pas als in juni het Europese atletiekseizoen op gang komt.