Arena Games: Nederlands record, maar nét geen limiet voor Fabian Florant

7 juli 2013 - Door Cors van den Brink
130707-854

foto: Erik van Leeuwen

Fabian Florant heeft bij de Klaverblad Arena Games in Hilversum zijn Nederlands record hinkstapspringen aangescherpt tot 16,67m. Bij zijn winnende sprong van 16,85 had hij 2,1m/s rugwind, waardoor die prestatie niet in de boeken komt, maar ook geen WK-ticket oplevert.

130707-840

foto: Erik van Leeuwen

Het oude record van 16,65 sprong Florant in 2009 in het Duitse Wesel. In Hilversum waren alle zes sprongen boven de 16 meter. De beste twee bewaarde hij voor het laatst. ‘De eerste drie pogingen begon ik met links, waardoor ik de sprong met rechts maak. Maar ik train uiteraard beide benen en met het verspringen zet ik met links af. Dat is mijn sterkste been. Nu begon ik bij de laatste drie pogingen met rechts, waardoor ik met links de laatste afzet maakte voor de sprong. Dat had ik zo afgesproken met mijn coach Niels Kruller. Op die manier testen we wat voor mij het beste is. Bovendien is het goed voor de coördinatie om te kunnen wisselen.’

130707-857

foto: Erik van Leeuwen

Bij zijn laatste poging landde hij precies op de limiet-afstand van 16,85, maar had hij een fractie teveel rugwind. De Atletiekunie-eis valt samen met de B-limiet van de IAAF, dus op clementie kan hij niet rekenen. Florant doet komende week een wedstrijd in Italië en heeft ook bij de NK nog kansen om zich te kwalificeren voor de WK.

Boekelman weer verder
Zijn prestatie leverde hem wel de dagprijs bij de mannen op. Bij de vrouwen ging die naar Melissa Boekelman, die met de kogel een mooie reeks afleverde, met 17,76 en 17,79 als beste prestaties. Dat deed ze nog geen twintig uur nadat ze bij de Diamond League-meeting in Parijs 17,65 stootte.
‘Vanochtend om 7.30 uur stonden Erik Cadée en ik al op station Gare du Nord voor de Thalys naar Amsterdam, maar het was een geweldige ervaring mee te doen in zo’n groot stadion en in zo’n veld’, zo vertelde ze.

130707-882

foto: Erik van Leeuwen

 

Boekelman was erg tevreden met haar vierde plaats in het internationale veld ( ‘ik heb nu ook weer een potje voor mijn trainingskampen’) en kon onder toeziend oog van coach Ger Damkat nog beter, zo bleek in Hilversum. ‘Technisch begint het weer te lopen. Achttien meter moet mogelijk zijn. De WK-limiet van 18,30 is deels gebaseerd op prestaties van vrouwen die inmiddels zijn geschorst wegens doping. Misschien wordt daar rekening mee gehouden.’

130707-803

foto: Erik van Leeuwen

Stefan Rusch
De prijs voor de beste paralympiër ging naar Stefan Rusch, die op de 200m tot een Nederlands record van 30,35 kwam. Marlou van Rhijn trok zich terug wegens te grote vermoeidheid.
(Meer nieuws over de paralympische ploeg voor de WK in Lyon volgt binnenkort op Atletiek Week).

130707-826

foto: Erik van Leeuwen

Cadée explosiever
Ook in alle vroegte teruggekeerd uit Parijs was dus Eric Cadée. Hij “beloonde” zichzelf daarvoor met een fraaie worp van 64,69 in de derde ronde. ‘De techniek is nog niet stabiel, maar ik word weer explosiever’, constateerde hij tevreden. ‘Een ontsteking in de rug is met een injectie bestreden en daarna moest ik het rustiger aan doen. Maar ik kan de laatste week al weer goed trainen.’

Na “Hilversum” staat er weer een trainingsblok op z’n programma. Vóór de WK doet hij nog mee aan de NK en de DL-meeting in Londen.

130707-821

foto: Erik van Leeuwen

Samuel pijnvrij
Met enige spanning werd uitgezien naar de prestaties van Jamile Samuel en Koen Smet, die beiden maandag naar Tampere vertrekken voor de EK-onder-23, maar de laatste weken geen wedstrijden konden lopen. Samuel beperkte zich tot de series 100 meter en liep daarin 11,82 (+2,5). Lichte herniaklachten waren bij Samuel de oorzaak. Ze liep ook met tapes op de onderbenen. ‘Maar dat was slechts uit voorzorg. Ik kan weer pijnvrij lopen en het gaat wel redelijk’, zo meldde ze.

In de finale won de Amerikaanse Tiffany Townsend in 11,37 (+0,9), met Nicky van Leuveren in 11,76 als tweede.

Smet klaar voor Tampere
Koen Smet werd derde op de 110m horden in 13,97 (+0,7). ‘Ik had last van stresshaartjes in twee voetbeentjes’, zo verklaarde de Amsterdammer, die de wedstrijd kenschetste als een tussendoortje. ‘Het ging wel goed. Ik ben klaar voor de EK’, zei hij.

130707-849

foto: Erik van Leeuwen

 

Gregory Sedoc won de race in 13,64. ‘Geen goede tijd, natuurlijk. Maar ik heb een paar weken hard moeten werken en kan nu pas weer meer tijd nemen voor training en rust. Ik merk dat ik steeds fitter wordt, dus de vorm komt wel.’

130707-843

foto: Erik van Leeuwen

Williams p.r. – Bakker toeschouwster
Nadine Broersen won de 100m horden bij de vrouwen in `13,53 (+0,6), waarin Suzanne Williams – ook op weg naar Tampere – haar p.r. verbeterde tot 13,57 en tweede werd. Sharona Bakker was toeschouwster en blijft dat ook deze zomer, zo vertelde ze. De fysieke klachten keren steeds weer terug als ze iets anders doet dan krachttraining en aquajoggen. ‘Dan kan ik wel proberen nog wedstrijden te lopen in het naseizoen, maar dan lijkt het verstandiger om eerst helemaal te herstellen en op te bouwen voor volgend jaar’, zei ze.

130707-867

foto: Erik van Leeuwen

Fransen op de 400m
Die conclusie trok Remona Fransen ook, nu ze door knieklachten niet kan springen. Maar de meerkampster kan, als de achillespezen niet teveel opspelen, wel uitwijken naar de 400 meter. Haar eerste wedstrijd van dit seizoen leverde met 57,08 een verbetering op van een vier jaar oud p.r.

‘Ik kan het beter aan dan vorig jaar, omdat ik nieuwe doelen heb gesteld. Naast de 400 meter ga ik de vrijkomende trainingsuren gebruiken om een eigen fysiotherapie-praktijk op te zetten’, zei ze. Danaid Prinsen was in een andere serie met 56,33 de snelste vrouw op deze afstand.

130707-878

foto: Erik van Leeuwen

Ingmar Vos nog niet klaar
Ingmar Vos is nog niet zeker van deelname aan de tienkamp in Moskou. Hij moet op drie onderdelen – verdeeld over werpen, springen en snelheid – vormbehoud tonen. Met een discusworp van 43,95 slaagde hij, nadat hij zich in België ook met de kogel al had bewezen. Bij het verspringen kwam hij met 7,21 dichtbij de eis van 7,29. Op de 400 meter, die hij onmiddellijk daarna moest lopen, was 49,83 teveel gevraagd. Komende week zijn er driekampjes in Luik en Heusden en dat biedt nieuwe kansen. Coach Maarten Klaver is optimistisch: ‘Ingmar is al verder dan we hadden verwacht.’

130707-846

foto: Erik van Leeuwen

Kranendonk: ‘Stapje gemaakt’
Marius Kranendonk sprong zaterdag in Oordegem met een p.r. van 7,71 en kwam in Hilversum bij het verspringen tot 7,53. ‘Ik heb wel een stapje gemaakt, maar dat is niet zo groot, want ik had indoor al 7,57 gesprongen. Door een hepatitisinfectie heb ik in mei niet kunnen trainen en had mijn lichaam in juni nog alle energie nodig om echt te herstellen. Het doel voor dit seizoen is 7,80.’

Alle uitslagen zijn hier te vinden.