EK indoor dag 1 (middag): Anouk Vetter achtste op de vijfkamp, Sedoc met zevende tijd eruit

6 maart 2015 - Door Cors van den Brink

Anouk Vetter eindigde op de eerste dag van de EK indoor als achtste op de vijfkamp. Ze boekte een totaal van 4548 punten. Voor Gregory Sedoc eindigde het EK indoor zuur. Met de zevende tijd, maar een vijfde plaats in zijn serie in de halve finale was hij uitgeschakeld. Hij liep met 7,65 zijn beste tijd van deze winter. Dimitri Bascou was met 7,46 de snelste.

Anouk Vetter had bij het verspringen een prima voortzetting van haar vijfkamp. Ze kwam tot een afstand van 6,29 in de tweede ronde en besloot de derde sprong over te slaan. Achteraf baalde ze erg van een te langzaam gelopen 800 meter, waarbij ze van de vijfde naar de achtste plaats zakte. De serie prestaties van Vetter: 8,33 – 1,77 – 14,80 – 6,29 – 2.24,48 = 4548. Die score is goed voor een zevende plaats op de Nederlandse allertijdenlijst.

Winnares van de meerkamp was de Britse Katarina Johnson-Thompson. Haar serie: 8,18 – 1,95 – 12,32 – 6,89 – 2.12,78 = 5000. Met dat puntentotaal staat ze tweede op de mondiale allertijdenlijst, achter Natallia Dobrynska (Oek) met 5013. Tweede werd de Belgische Nafissatou Thiam (4696) en derde Eliska Klucinova, die het thuispubliek verraste met een NR van 4687 punten.

Ook voor Nadine Visser was de EK indoor afgelopen na de eerste horde in de halve finale. Ze kwam moeilijk uit de blokken en struikelde over de eerste hindernis. Alina Talay (WR) was met 7,89 de snelste in deze ronde. Ze won later met 7,85 de finale. Een tijd onder de acht seconden was nodig geweest om die finale te halen.

Bjorn Blauwhof finishte in zijn serie in de halve finale als laatste in 48,38 en was daarmee uiteraard uitgeschakeld. Hij was de enige Nederlander die door de eerste ronde kwam.

Ook Madiea Ghafoor slaagde er niet in om de finale de bereiken. Na een sterke start kon ze in de tweede ronde de binnenbaan niet bereiken. Met een tijd van 53,64 kwam ook zij als laatste over de finish.

Femke Pluim kwam in de kwalificatie van het polshoogspringen niet in de buurt van haar Nederlands record van 4,47, wat nodig zou zijn geweest voor een plaats in de finale. Na een geslaagde sprong over 4,10 en 4,30 en driemaal falen op 4,45 kon ze de stokken weer inpakken.

150306-763

De meerkampsters na de afsluitende 800 meter.

Anouk Vetter: ‘Baal van 800 meter’

Anouk Vetter kwam balend van de baan na de afsluitende 800 meter, na een vijfkamp die haar drie p.r.’s had opgeleverd. ‘Ik dacht dat het veel sneller ging, maar ik zag geen tussentijden’, zei ze. De 22-jarige atlete moest teruggrijpen naar haar andere herinneringen van de dag om tevreden op haar eerste complete indoor-meerkamp terug te kunnen kijken.

‘De hordenrace ging heel goed. Dat was een geweldige start, echt super fijn. Bij het hoogspringen gebruikte ik voor het eerst een nieuwe aanloop en het duurde even voor ik er echt in zat. Ik deed altijd dribbel-5 en nu dribbel-7. Dat Nadine Broersen uitviel, had weinig invloed op me. Ik moet dan toch met mezelf bezig zijn.’

Tijdens het hoogspringen had ze wel pijn aan de rechterknie. ‘Die pijn kwam en ging weer, zodat ik wist dat het niet ernstig was.’

Kogelstoten en verspringen leverden p.r.’s op. ‘Vooral bij het verspringen was de 6,29 meer dan ik had verwacht’, aldus Vetter. ‘Dat was echt verrassend. Met de kogel hoop ik binnenkort de vijftien meter te halen.’

Ze kwam uit op 4548 punten. ‘Met een betere 800 meter hadden dat er ook 4600 kunnen zijn’, zo onderstreepte ze nog eens haar teleurstelling over de afsluiting van de dag.

 

Gregory Sedoc

Gregory Sedoc

Sedoc: ‘Dit is heel zuur’

‘Dit is heel zuur’, zei Sedoc. ‘Vooral omdat ik de zevende tijd van alle halve finalisten liep. Er zat zelfs nog meer in. De start was goed, maar ik raakte twee horden. Graag had ik op mijn laatste EK indoor nog een keer de finale gelopen. Het portje met mijn coach Marita Swart zal vanavond wel wat anders smaken dan we hoopten.’

Sedoc gaat zich in het voorjaar in de VS voorbereiden op het zomerseizoen. Hij traint daar een maand bij Brooks Johnson, met wie hij en zijn coach eerder al samenwerken. ‘Dat is te combineren met mijn opleiding bij de politie. Ik heb in november een maand in Zuid-Amerika gezeten en dat werkt heel goed. Het lastigste is altijd het schakelen tussen wedstrijden en studie.’

‘De WK in Peking worden een moeilijke zaak, want de limiet staat met 13,47 scherp. Maar de EK in mijn Amsterdam in 2016 zijn zeker een mooi doel. Ik moet komende zomer wel voor mezelf bewijzen dat het realistisch is. Als ik niet sneller ben dan 13,70 of 13,80 heeft het geen zin meer.’

De finale werd een opmerkelijk Frans onderonsje, met Pascal Martinot-Lagarde als winnaar in 7,49, Dimitri Bascou in 7,50 als tweede en Wilhem Belocian in 7,52 als derde.

 

Visser door val uitgeschakeld

Nog wat verdwaasd loopt Nadine Visser na de halve finale de mixed zone binnen, haar tranen verbijtend. ‘Ik keek uit naar dit toernooi zodat ik zou kunnen laten zien hoe het met me gaat. Ik had een tijd onder de acht seconden in gedachten’.

Maar ze startte als laatste en kwam meteen al slecht uit bij de eerste horde, die ze vol raakte. Schaafplekken en een zere voet waren het gevolg. Ze was deze winter al eens eerder gevallen bij een wedstrijd in Karlsruhe. ‘Dit moet niet te vaak gebeuren.’ Visser heeft niet het idee dat de val verband houdt met de slechte start in de eerste ronde. ‘Ik kwam tijdens het inlopen steeds goed uit de blokken.’

GHAFOOR

Madiea Ghafoor

Blauwhof en Ghafoor gestrand in halve finale

Bjorn Blauwhof gaat de halve finale van de 400 meter niet best af. Waar hij tijdens het NK nog een tijd neerzette van 46.75, eindigt hij nu kansloos als laatste met een tijd van 48.38. ‘Ik had de opdracht om volle bak te gaan, maar na 180 meter was het klaar, helemaal verzuurd. Wat ook niet hielp was de slechte luchtvochtigheid. En met mijn 1.94 is dit een hele krappe baan. En misschien is het seizoen toch iets te lang geweest.’

Toch vindt Blauwhof het een opsteker dat hij alweer een finaleplaats wist te bemachtigen. Dat is de afgelopen jaren wel anders geweest, toen hij door motivatiegebrek bijna stopte met de atletiek. Maar een nieuwe trainer en een goede stage veranderden dit en de atleet is weer ‘back on track’.

Even leek het nog of Madiea Ghafoor tijdens de race bij de top drie zou gaan lopen, maar ook zij eindigde als laatste. Na de finish laat ze teleurgesteld het kapotte leer van haar spike zien. ‘Ik kwam tegen de voet van een andere atlete aan toen zij mij afsneed. Dat bracht me helemaal uit mijn ritme.’ Ze stortte in en liep de race in 53.64 seconden. ‘Dit had ik niet verwacht. Het is over.’

Tekst: Mariëtte Zeedijk en Cors van den Brink, fotografie: Erik van Leeuwen.