Gemengde gevoelens bij Nederlandse atleten in Rio

8 augustus 2016 - Door Cors van den Brink

Vijf dagen voor de start van het atletiekprogramma sprak Atletiek Week in Rio met een kwartet Nederlandse deelnemers. Er heersen gemengde gevoelens in het Olympisch dorp. Bij Dafne Schippers over het eten, bij Sifan Hassan over haar voorbereidingen. Nadine Broersen staat weer ‘positief op de baan’ en Anouk Vetter hoopt dat ze het goud van de EK goed heeft verwerkt.
schippersDafne Schippers: ’Nu laat ik alle prikkels nog toe’
‘Het gaat eigenlijk heel goed’, zei Dafne Schippers na bijna drie dagen in het Olympisch dorp te hebben gebivakkeerd. ‘Ik laat hier nu nog alle prikkels toe: van de drukte om me heen, van de indrukken van het dorp, van de eetzaal. Vandaag heb ik hier de eerste training. En de komende dagen zoek ik meer de rust op.’

Nee, hier of daar een wedstrijdje van andere Nederlanders bezoeken: daar kiest ze niet voor. ‘Het zou leuk zijn, maar ik weet ook dat veel mensen me dan niet met rust laten. En daar heb ik niet altijd zin in. Er zijn er hier al genoeg die met me op de foto willen.’

Over het menu in de eetzaal is ze niet erg te spreken. ‘Gelukkig zorg ik er altijd voor dat ik de voeding meeneem die ik voor mezelf belangrijk vind. Verder zoek ik mijn eigen weg, zodat ik weet waar ik straks tussen de races door rust kan vinden.’

Het helpt dat ze in een van de appartementen van TeamNL een eigen kamer heeft. ‘Dat moet ook wel, omdat ik straks een heel vreemd ritme heb van wedstrijden in de ochtend tot heel laat in de avond of nacht. Bij de Diamond League-meetings loop ik ook vaak laat, maar hier probeer ik mijn ritme echt te verschuiven naar de late avond. Het zal heel zwaar worden, maar dat weet je van tevoren.’

Schippers trainde de afgelopen tijd in Portugal en had er de Nederlandse mannen-sprinters als sparring-partners. ‘Super leuk om zo dicht mogelijk in de buurt te blijven. De eerste tien meter lukt dat aardig, na twintig meter lopen ze bij me weg.’
BroersenNadine Broersen: ‘Ik sta weer positief op de baan’
Voor Nadine Broersen ziet de recente breuk met haar coach Ronald Vetter als onvermijdelijk. ‘Bij de EK in Amsterdam werd het me duidelijk dat we niet verder konden. De chemie was weg. Dankzij die beslissing sta ik nu weer positief op de baan’, aldus de meerkampster. Ze begint vrijdag in Rio aan de zevenkamp.

Broersen besloot na de EK in Amsterdam om voorlopig verder te gaan met Gerard Lenting als coach en Charles van Commenée als adviseur. ‘Het was deels een emotionele en deels een rationele beslissing. Zo’n verandering komt nooit op het goede moment. Ik besef dat velen hun twijfel hebben. Maar voor mij is het belangrijkste dat ik me goed heb kunnen voorbereiden op de Spelen. Dat was het allerbelangrijkste. Daarom moet ik nu ook niet zeuren.’

De 26-jarige atlete zegt dat ze de knoop zelf heeft doorgehakt, maar dat de samenwerking al een half jaar stroef verliep. ‘Dat ik lang geblesseerd was aan mijn enkel heeft geen invloed gehad. Ook de progressie die Anouk Vetter nu heeft gemaakt, speelde absoluut geen rol.’

Coach Gerard Lenting heeft het programma dat Broersen en coach Vetter hadden uitgestippeld, gevolgd tijdens de drie weken dat ze nu samenwerken. ‘Dat was ook zoals ik het wilde. Het was niet nodig om alles om te gooien. Ik moest na de EK herstellen van een infectie, maar heb daarna tien dagen goed kunnen trainen in Portugal en er is geen enkel onderdeel dat niet goed ging.’

Pas na de Spelen wil ze zich buigen over de vraag met welke coach ze haar carrière zal voortzetten. Lenting, vooralsnog dus interim-coach, noemde ze zichzelf met enige zelfspot de voorlezer van een auto-cue. Waarmee hij wilde aangeven dat zijn invloed op het programma van Broersen minimaal was. Maar uiteraard begeleidde hij haar wel bij de uitvoering van de trainingen. Lenting kende Broersen nauwelijks, keek veel videomateriaal over haar wedstrijden en had goed overleg met coach Vetter. ‘Dat was voor mij ook een voorwaarde om dit te kunnen doen’, zei hij. ‘Maar ik heb met Ronald al in allerlei situaties samengewerkt en dat hielp ook. We zijn beiden professionals.’
vetterAnouk Vetter: ‘Het was emotioneel zwaar’
Anouk Vetter heeft naar eigen zeggen een emotioneel zware periode achter de rug, na het goud bij de EK in Amsterdam. ‘Vooral omdat de titel zo onverwacht kwam. Ik had nauwelijks tijd om alles te verwerken, omdat ik meteen door moest met de voorbereiding voor Rio. Dat was wel gepland, maar nu extra vermoeiend’, zo zei ze. ‘Want we hebben uiteraard een feestje gevierd en ik heb ook een tijdje slecht kunnen slapen.’

Vetter bleef langere tijd op Papendal trainen en was slechts een klein weekje in Portugal. ‘Daar heb ik alle onderdelen nog één keer kunnen doen en dat ging heel goed’, zo meldde ze.

Voor de Spelen zijn de verwachtingen niet al te hoog gespannen. ‘Maar dat is misschien ook zelfbescherming. Ik denk dat de medailles al wel verdeeld zijn (ze doelt op Jessica Ennis, Brianne Theisen en Katerina Johnson-Thompson – red.). Ik zal heel blij zijn met een top-8 klassering. Dat wordt nog moeilijk genoeg. Het zijn hier twee heel lange dagen. Maar ik weet ook dat het nog beter kan dan in Amsterdam.’

De breuk van Broersen met haar coach en vader heeft volgens dochter Anouk niet veel invloed gehad. ‘Daarvoor ben ik teveel gericht op mezelf.’
HassanHassan somber na slechte voorbereiding
Sifan Hassan toonde maandag een somber gezicht aan de Nederlandse pers. ‘Ik heb door mijn blessure drie maanden achterstand en dat kan ik niet meer goedmaken. Ik heb in de afgelopen weken van alles moeten doen: duurtraining, wedstrijdsnelheid en sprint. Nu moet ik ook nog rust nemen. Maar ik weet dus niet hoe ik er nu voor sta’, zo zei ze.

‘Ik voel me beter dan bij de EK, maar ik heb bij de Diamond League-meeting in Londen gemerkt dat ik de hoge snelheid nog niet lang genoeg kan volhouden. Ik heb teveel trainingen gemist en ook nog geen 800 meter onder de twee minuten kunnen lopen. Bij de WK indoor in Portland was ik in heel goede vorm en daar durfde ik nog over goud in Rio te denken. Dat doe ik niet meer.’

Coach Honoré Hoedt zag nog wel mogelijkheden voor zijn atlete. ‘Maar het is prettiger als je voor een toernooi de trainingen hebt gedaan waardoor je weet dat je in vorm bent. Nu hebben we samen de hele trukendoos leeg moeten schudden en gepuzzeld wat we wel en niet konden doen. De samenhang in het programma heeft ontbroken. Maar Sifan ontleent haar kracht ook aan haar hoofd. Dat gaat misschien helpen. Het voordeel is dat ze steeds een dag rust heeft tussen de drie ronden. Hopelijk wordt ze na iedere race wat beter.’

Geniet u van Atletiek Week? Laat dat blijken!

Met veel plezier en hoge verwachtingen zijn we begonnen aan de verslaggeving in Rio
Verslaggevers en fotografen van Atletiek Week investeren veel in hun werk. We vragen u daarom ons te ondersteunen door een bijdrage over te maken. Kies voor een van de opties hieronder. U kunt meteen betalen via iDEAL.